Με δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ η μη αναστολή του ΦΠΑ 23%

Με δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ η μη αναστολή του ΦΠΑ 23%

Πηγές φωτογραφίζουν το κόμμα της Κουμουνδούρου ότι φρέναρε την εισήγηση Αλεξιάδη για δίμηνη περίοδο αναστολής του μέτρου

Με δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ η μη αναστολή του ΦΠΑ 23%
Τέλος στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και των ιδιοκτητών φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων για δίμηνο «πάγωμα» του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, έβαλε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ενώ χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου, προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου. Η κ. Σαββαΐδου υπέγραψε την εγκύκλιο, καθώς χθες έληγε κανονικά η προθεσμία για τις δηλώσεις μεταβολών και για λόγους χρηστής διοίκησης παρέτεινε απλώς την προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ήταν εκείνος που δεν δέχθηκε τις εισηγήσεις για την έκδοση ΠΝΠ και επέμεινε στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κλείσιμο
Πηγές με γνώση της κατάστασης που επικαλύπτεται η εφημερίδα «Τα Νέα», φωτογραφίζουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ ( ο οποίος ενέταξε στο μνημόνιο την επιβολή ΦΠΑ και στα ιδιωτικά σχολεία) όσο και την Τρόικα πίσω από την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «δεν υπήρξε διακομματική συναίνεση για την αναβολή της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ώστε να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», ενώ στο σκέλος της εμπλοκής που αφορά την τρόικα το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν για να καλυφθεί το κενό των 168 εκατ. ευρώ. 

Με το μνημόνιο προβλέφθηκαν έξτρα έσοδα 168 εκατ. Φέτος από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι φόροι αυτοί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν. Όπως εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Οικονομικών, το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δίνει αυξημένες πιθανότητες να θρέψει τελικά την παραοικονομία, παρά τα δημόσια έσοδα. 

Εκφράζουν με λίγα λόγια την ανησυχία ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αντί να κόβουν αποδείξεις με το πλήρες κόστος των μαθημάτων, συν ΦΠΑ 23%, θα κόβουν κοσμικότερες αποδείξεις, ενώ παράλληλα θα ανθούν τα μαθήματα κατ οίκον. Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν, σύντομα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αντικαταστήσει το μέτρο, εκτός αν νωρίτερα η Κομισιόν κρίνει ότι η επιβολή ΦΠΑ αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ. Πηγές του υπ. Οικονομικών πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κοινοτική οδηγία.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης