Η Παναρίτη δεν ήθελε... αν και την ήθελαν «συλλογικά»

Η Παναρίτη δεν ήθελε... αν και την ήθελαν «συλλογικά»

Με δήλωσή της δεν αποδέχεται το διορισμό της στο ΔΝΤ ισχυριζόμενη ότι δεν ζήτησε τη θέση - Ταυτόχρονα non paper του Μαξίμου αναφέρει ότι η απόφαση ήταν συλλογική και όχι του κυρίου Βαρουφάκη

Η Παναρίτη δεν ήθελε... αν και την ήθελαν «συλλογικά»
Σε τραγέλαφο εξελίχθηκε η “παραίτηση” της κας Έλενας Παναρίτη από τη θέση του εκπροοσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ, πριν καν ολοκληρωθει ο διορισμός.

Η κα Παναρίτη με επιστολή της ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς που την πρότειναν για την θέση -τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη, “με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τους οποίους όπως αναφέρει γνωρίζει εκ των έσω”-, αλλά και τον πρωθυπουργό για την στήριξή του.

Στην επιστολή της αναφέρει ακόμη ότι δεν ζήτησε το διορισμό: “Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ (και αντίστοιχων οργανισμών), μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Κλείσιμο
Με την πρώτη παράγραφο της επιστολής της η κα Παναρίτη επιβεβαιώνει εμμέσως διά της ευχαριστίας της ότι ήταν πρόταση των δύο υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διαφωνήσει οι άλλοι δύο του οικονομικού επιτελείου -ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είπε στη σχετική συζήτηση: «Είναι αδύνατο να στηρίξω πολιτικά την υποψηφιότητα Παναρίτη και δεν μπαίνω στη διαδικασία των στοιχείων του βιογραφικού της».

Το πλέον περίεργο όμως είναι ότι παράλληλα με τη δήλωση της κα Παναρίτη διέρρευσαν πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες η επιλογή της κας Παναρίτη έγινε συλλογικά και ότι “οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο κ. Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Εκτός από τον κ. Δραγασάκη, την αντίθεσή του με το διορισμό της κας Παναρίτη είχε εκφράσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, καθώς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Η απόφαση για την ακύρωση του διορισμού είχε ληφθεί την Κυριακή το βράδυ στην περίπου δίωρη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση και ενώ ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι “έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε”, κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι “από την στιγμή που ασχολήθηκε με τον διορισμό προσωπικά ο πρωθυπουργός πρέπει να θεωρείται ότι έχει ήδη αντικατασταθεί”.

Είχε προηγηθεί η επιστολή που ζητούσε την ακύρωση του διορισμού της από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι περισσότεροι της προεδρικής πλειοψηφίας και μεταξύ αυτών οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκρίθηκε ως πιο εύσχημος τρόπος για να κοπάσει ο θόρυβος η κα Παναρίτη να ανακοινώσει μόνη της ότι δεν αποδέχεται τη θέση. Άλλωστε, εάν επέμενε είναι πολύ πιθανό την επιστολή προς τον πρωθυπουργό να την υπέγραφαν τελικά όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το πρωί σήμερα συνεχίζονταν και οι δηλώσεις, ο κ. Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας επανήλθε, ενώ στο χορό μπήκε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμμονή στο διορισμό της.

Αποφορτίζεται το κλίμα, αλλά το θέμα Βαρουφάκη παραμένει
Η παραίτηση της κας Παναρίτη όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς έγινε η αφορμή για να έλθει στο προσκήνιο η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον κ. Βαρουφάκη αλλά και το ευρύτερο θέμα των διορισμών στις θέσεις κρατικών αξιωματούχων.

Ενδεικτικό του κλίματος  για τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι χθες ο κ. Βαρουφάκης με tweet του ανέφερε ότι είναι κατάφωρα πρόωρες οι πληροφορίες για την παραίτησή του αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο όταν δεν θα είναι πρόωρο θα είναι ανοικτό.

Στη συνέχεια διόρθωσε, λέγοντας ότι “μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί”, για να συνδέσει τις φήμες με την Τρόικα, γράφοντας: «Εν τω μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικα έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών».

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η διαρροή των κυβερνητικών κύκλων ότι “η απόφαση για την κα Παναρίτη ήταν συλλογική και δεν την επέβαλε ο κ. Βαρουφάκης”. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε στην παρούσα συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου είναι μία μείζονα κρίση γύρω από τον υπουργό των Οικονομικών.

Καθώς, όμως, οι αντιδράσεις για την κα Παναρίτη είχαν εκδηλωθεί ήδη από το Φεβρουάριο, όταν ορίστηκε στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η επιμονή του κ. Βαρουφάκη που προκάλεσε και τη χλεύη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Βαρουφάκη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η κα Παναρίτη ως βουλευτής επικρατείας του κ. Γιώργου Παπανδρέου είχε ψηφίσει τα δύο μνημόνια και τα είχε χαρακτηρίσει καλό πρώτο βήμα.

Παράπλευρη συνέπεια της “αστοχίας” με την κα Παναρίτη είναι ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές θέτουν πλέον το ζήτημα της επανεξέτασης και άλλων διορισμών κρατικών αξιωματούχων. Το θέμα έθεσε δημοσίως και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Είναι γνωστό ότι κυρίως η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με σειρά διορισμών σε κορυφαίες θέσεις του κρατικού μηχανισμού προσώπων από το εκσυγχρονιστικό παρελθόν ή άλλων με νεοφιλελεύθερες περγαμηνές.

Άλλωστε, είναι ακόμη νωπές οι εντυπώσεις από το διορισμό του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην ΕΡΤ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και την αποστασιοποίηση της προέδρου της Βουλής. 

Η επιστολή της κυρίας Παναρίτη έχει ως εξής:

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης