Ομολογία-βόμβα της Lockheed: Δεν συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία των $ 500 εκατ. για τα αεροπλάνα

Ομολογία-βόμβα της Lockheed: Δεν συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία των $ 500 εκατ. για τα αεροπλάνα

Η ίδια η εταιρεία, από το 2013, χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των P-3B Orion που εσπευσμένα προώθησε τώρα η νέα κυβέρνηση - Δείτε φωτογραφίες

Ομολογία-βόμβα της Lockheed: Δεν συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία των $ 500 εκατ. για τα αεροπλάνα
Ενα έγγραφο-βόμβα, που δημιουργεί μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για τη σκοπιμότητα της απόφασης να εκταμιευτούν σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης 500 εκατ. δολάρια για εκσυγχρονισμό έως πέντε... μουσειακών αεροσκαφών τύπου P-3B, αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ». 

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της σιγής, επιβεβαιώνοντας σιωπηρά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στο «ΘΕΜΑ» για την αμφιλεγόμενη υπόθεση ανακατασκευής «έως πέντε» αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, επιστολή της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από 7 Μαΐου 2013 (Διαβάστε στην απέναντι σελίδα ολόκληρο το έγγραφο-σοκ) τορπιλίζει την προσπάθεια των κυρίων Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα να εμφανίσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ως απαραίτητο. 
«Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από 7 Μαΐου του 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα!

Κλείσιμο


Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει επιστολή του κ. Πλέσσα με την οποία καθίσταται σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια, πρόγραμμα για το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων, θεωρείται από την ίδια τη Lockheed «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση»! Με απόλυτη σαφήνεια και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Lockheed στην επιστολή της προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, επισήμαινε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, και κυρίως τόνιζε ότι η διαδικασία αναβάθμισης των υπέργηρων P-3B του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία ενέχει μεγάλο ρίσκο...

Στην επιστολή που είχε αποστείλει προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Μάιο του 2013 ο αντιπρόεδρος της Lockheed Ντένης Πλέσσας χαρακτήριζε με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη λύση της ανακατασκευής των P-3B ως «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα» και ξεκαθάριζε ότι τα παροπλισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι σύγχρονα. Οι αποκαλύψεις αυτές, θα πρέπει να επισημανθεί,  γίνονταν από τη Lockheed Martin, δηλαδή την αμερικανική εταιρεία που έχει κατασκευάσει τα αεροσκάφη P-3B και η οποία τελικώς ανέλαβε φέτος την ανακατασκευή και την αναβάθμιση έως πέντε ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με απόφαση του πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» -δεν προέρχεται δηλαδή από τρίτο εμπλεκόμενο- δεν έχει γραφτεί καν από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που επιθεώρησαν τα αεροσκάφη, αλλά έχει συνταχθεί από τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Lockheed και αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Ντένη Πλέσσα. «Η LM Aero (Lockheed Martin Aero), ως κατασκευάστρια εταιρεία των Α/Φ (αεροσκαφών) P-3, είναι η μόνη σε θέση να γνωρίζει και να εκτιμά σωστά τις απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των Α/Φ P-3B όσο και τις δοκιμαστικές πτήσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή των πιστοποιητικών πλοϊμότητας που επιβάλλεται να εκδοθούν μετά την εκτέλεση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed. 

ΘΕΜΑ 05/04/2015       ΘΕΜΑ 12/04/2015


Τίθεται θέμα ζημίας του Δημοσίου

Παραλλήλως, από τα serial numbers (buno) των αεροσκαφών P-3B αποκαλύπτεται ότι αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed να ανακατασκευάσει είναι κατασκευής 1966 (τα δύο εξ αυτών) και 1967 (τα άλλα τέσσερα), δηλαδή σήμερα που είναι παροπλισμένα η ηλικία τους είναι 49 και 48 ετών! Η αναβάθμιση των παροπλισμένων P-3B θα ολοκληρωθεί σε 7,5 χρόνια και με βάση τις εργασίες που θα γίνουν προβλέπεται να επιμηκυνθεί το όριο ζωής τους για ακόμη 25 χρόνια. Δηλαδή στην κυβέρνηση αποφάσισαν να πληρώσουν 500 εκατ. δολάρια για να επαναφέρουν σε πτήσιμη κατάσταση αεροσκάφη που σχεδιά­ζεται να εκτελούν πτήσεις μέχρι και 80 χρόνια από το έτος κατασκευής τους, διεκδικώντας ρεκόρ Γκίνες! 

Η περιγραφή που κάνει ο κ. Πλέσσας για τους κινδύνους και το κόστος του προγράμματος, αφού προηγουμένως έχει εξηγήσει ότι είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για την κατάσταση των αεροσκαφών P-3Β, προκαλεί σοκ. Κυρίως όμως δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της καταβολής 500 εκατ. δολαρίων ώστε να εκσυγχρονιστεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, την ώρα που ο κατασκευαστής των αεροσκαφών, η ίδια η Lockheed, ομολογεί ότι η αναβάθμισή τους είναι ασύμφορη οικονομικά, ενέχει μεγάλο ρίσκο και θα πάρει πολύ χρόνο, άρα η παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα καθυστερήσει...



ΕΓΓΡΑΦΟ-NTOKOYMENTO

Ολόκληρη η επιστολή του αντιπροσώπου της Lockheed


Lockheed Martin International S.A.
9, Giannitson Street, Holargos, 155 62 Athens, Greece

7 Μαΐου 2013
ΓΕΝ/ΔΕΞ
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μεσογείων 152 
155 60 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Προτάσεις της Lockheed Martin Aeronautics (LM Aeronautics) για την Ενεργοποίηση των Α/Φ Ρ-3Β και τη Κάλυψη των Απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ)
ΣΧΕΤ: Μήνυμα FAX της ΓΕΝ/ΔΕΞ με αριθμ. 484/26-04-13.

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού, με το οποίο μας ζητήθηκε η επανεκτίμηση κόστους για την ενεργοποίηση των Α/Φ Ρ-3Β, σας γνωρίζουμε  ότι η Lockheed Martin Aeronautics (LM Aero) θεωρεί για τους λόγους που παρατίθενται κατωτέρω ότι η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου παραμένουμε στην πρόταση που υπεβλήθη με ανάλογη επιστολή  μας στην Ηγεσία του ΠΝ, την 27η Μαρτίου 2013, με βάση την ανακατασκευή Α/Φ P-3C του USN (Excess Defence Articles - EDA).

Η εταιρεία LM Aero υπέβαλε τον Αύγουστο του 2009 πρόταση για την επέκταση ορίου ζωής και χρήσης σε δύο (2) αεροσκάφη P-3B από τα υφιστάμενα του ΠΝ κατά 1500-1800 ώρες (3-4 χρόνια). Η εν λόγω πρόταση είχε δομηθεί στηριζόμενη στα δεδομένα του 2009 που επέβαλαν την υιοθέτηση ενδιάμεσης λύσης, καθόσον όλα τα διατιθέμενα τότε αεροσκάφη P-3C από το USN απαιτούσαν τόσο την εκτέλεση εργασιών για την επέκταση του ορίου ζωής όσο και την αναβάθμιση του τακτικού συστήματος και των ηλεκτρονικών τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών P-3C σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αυτό της ενδιάμεσης λύσης.

Η LM Aero, ως κατασκευάστρια εταιρεία των Α/Φ Ρ-3 είναι η μόνη σε θέση να γνωρίζει και να εκτιμά σωστά τόσο τις απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των Α/Φ Ρ-3Β όσο και τις δοκιμαστικές πτήσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή των πιστοποιητικών πλοϊμότητας που επιβάλλεται να εκδοθούν μετά από την εκτέλεση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα πραγματοποιούνταν στην ΕΑΒ ΑΕ. Άλλωστε η LM Aero, είχε υλοποιήσει, για τα Α/Φ Ρ-3Β κατόπιν απαίτησης του ΠΝ, μελέτη δομικής αξιολόγησης και ανάλυσης και είχε προβεί σε σχετικές προτάσεις τεχνικών επιθεωρήσεων και επισκευών (SLAP - Service Life Assessment Program), πριν από το 2009.

Η LM Aero, βάσει των προαναφερθέντων, στην πρότασή της είχε τότε εκτιμήσει μια πλειάδα παραγόντων, όπως το χρόνο παραμονής των συγκεκριμένων Α/Φ στο έδαφος χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης (long term preservation), την καταπόνηση τους από το περιβάλλον χρήσης τους, καθώς και την απαιτούμενη συντήρηση όλων των κύριων συστημάτων τους (κινητήρες, έλικες, σύστημα προσγείωσης, ηλεκτρο-υδραυλικά, κλπ). Είχε επίσης προβλέψει εντός του εκτιμώμενου κόστους και τις πιθανές πρόσθετες εργασίες που θα ανέκυπταν, βασιζόμενη στην εμπειρία της από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων επέκτασης ορίου ζωής σε δεκάδες Α/Φ Ρ-3Β παγκοσμίως. Σήμερα, τέσσερα (4) και πλέον έτη μετά,  τα αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος χωρίς καμιά εργασία μακράς αποθήκευσης Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνσή τους σε  όλα τα δομικά  τους  μέρη και όλα τα συστήματά τους. Σήμερα, τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής του θα απαιτήσει πολύ πιο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.

Οι εργασίες αυτές θα απαιτήσουν μεγάλο χρόνο εκτέλεσης, γεγονός που θα καθυστερήσει την παράδοση των αεροσκαφών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οιαδήποτε εκτίμηση κόστους πριν την ολική αποσυναρμολόγηση των αεροσκαφών και την πραγματική επιθεώρηση της κατάστασης τους δεν είναι πλέον εφικτή. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης του προγράμματος σε χρόνο και κονδύλια, καθιστώντας  το πλέον μη οικονομικά αποδεκτό.



Από τον Απρίλιο 2011, όταν για πρώτη φορά γνωστοποιήσαμε στο Πολεμικό Ναυτικό τις εξελίξεις σχετικά με τα νεότερα αεροσκάφη P-3C του USN, η LM Aeronautics προχώρησε στην εκπόνηση μιας σειράς εναλλακτικών προτάσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΠΝ βασισμένες πλήρως στο P-3C, προκειμένου να αποφευχθεί το μεγάλο ρίσκο που ενέχει η προσπάθεια ενεργοποίησης των Ρ-3Β. Μάλιστα, η τελευταία πρότασή μας ήταν η υλοποίηση ενός προγράμματος βασισμένο στα ακόλουθα:

■ Το ΠΝ σε συνεργασία με το USN και την Lockheed Martin θα επιλέξουν τα τέσσερα (4) καλύτερα διαθέσιμα προς παραχώρηση αεροσκάφη P-3C, τα οποία και θα παραδοθούν, από το USN, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Greenville SC. Η Lockheed Martin θα εκτελέσει μια σειρά δομικών επιθεωρήσεων στα πρώτα δύο (2) αεροσκάφη, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με σκοπό να επεκτείνει το υπόλοιπο ορίου ζωής των κατά 1000 ώρες πτήσης (2 χρόνια), συμπεριλαμβανομένου και της ορθής λειτουργίας των συστημάτων Avionics (radar και EO/TR συστημάτων, κλπ), και θα τα παραδώσει στο ΠΝ σε πτήσιμη κατάσταση προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ΠΝ.
■ Στα άλλα δύο (2) αεροσκάφη η Lockheed Martin θα εκτελέσει το πρόγραμμα πλήρους δομικής αναβάθμισης και ανακατασκευής που περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέων πτερύγων, δομικές παρεμβάσεις και την τοποθέτηση αναβαθμισμένων κινητήρων, δίδοντας έτσι ένα όριο ζωής τουλάχιστον 15.000 ωρών πτήσεως. Η συντήρηση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων και η τοποθέτηση ενός νέου mission system, ανεπτυγμένο από ελληνική εταιρεία, θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία μας και τα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για την εκτέλεση αποστολών ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης.
■ Με την παράδοση των δύο πλήρως αναβαθμισμένων αεροσκαφών στο ΠΝ, τα πρώτα δύο αεροσκάφη θα επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, προκειμένου να εφαρμοσθούν και σε αυτά οι εργασίες της δομικής αναβάθμισης και της τοποθέτησης του νέου mission system.
Η νέα προσέγγιση της Lockheed Martin Aeronautics εκτιμάται ότι ικανοποιεί πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ. Η συγκεκριμένη πρόταση καλύπτει δε χρονικά και τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του ΠΝ και μάλιστα με Α/Φ πολύ πιο σύγχρονα από τα υφιστάμενα Α/Φ Ρ-3Β του ΠΝ. Όπως σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες επιστολές μας, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αποστολή ανάλογου LOR (Letter of Request) από το ΠΝ προς το USN, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό καθ’ οιονδήποτε τρόπο για το ΠΝ και την Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία. Είναι δε σχεδόν βέβαιο ότι τα δύο πρώτα P-3C με επέκταση ορίου ζωής 1000 ωρών θα παραδοθούν πολύ συντομότερα από ανάλογο πρόγραμμα για τα Ρ-3Β, και μάλιστα με ελάχιστο ρίσκο. Αντιθέτως, σήμερα η υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργοποίησης των Ρ-3Β θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και κόστος., καθιστώντας την ενδιάμεση λύση των P-3Β ως μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα, χωρίς συγχρόνως να παρέχει πλέον καμία επιχειρησιακή δυνατότητα σε συντομότερο χρόνο από ότι μια λύση βασισμένη σε P-3C από το USN.
Σε κάθε περίπτωση, η πάγια επιχειρηματική πρακτική της LM Aeronautics είναι να ενημερώνει τον εκάστοτε χρήστη με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, οικονομικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν λήψη απόφασης βασιζόμενη σε λανθασμένα δεδομένα.
Είμαστε στη διάθεση σας για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων και πληροφοριών.
Μετά τιμής,


Dennys S. Plessas, Vice President Business Development Initiatives
Europe, Middle East & Africa
Lockheed Martin Aeronautics/International S.A.

Το πρωτότυπο έγγραφο



Αποκαλύπτοντας τα συμπεράσματα από μελέτη της Lockheed στα παροπλισμένα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Πλέσσας το 2013 υπογράμμιζε ότι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποφάσισε να εκσυγχρονίσει δαπανώντας 500 εκατ. δολάρια από το υστέρημα των πολιτών:

■ Βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος χωρίς να έχουν εφαρμοστεί εργασίες μακράς αποθήκευσης, γεγονός που επιβαρύνει τα δομικά μέρη και τα συστήματά τους.
■ Θα πρέπει να γίνει συντήρηση όλων των κύριων συστημάτων τους (κινητήρες, έλικες, σύστημα προσγείωσης, ηλεκτρο-υδραυλικά).
■ Τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής τους θα απαιτήσει πολύ πιο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οιαδήποτε εκτίμηση κόστους πριν την ολική αποσυναρμολόγηση των αεροσκαφών και την πραγματική επιθεώρηση της κατάστασής τους δεν είναι πλέον εφικτή», τόνιζε ο κ. Πλέσσας και προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Π.Ν.: «Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης του προγράμματος σε χρόνο και κονδύλια, καθιστώντας το πλέον μη οικονομικά αποδεκτό».

Αυτά τα έλεγε ο επικεφαλής του γραφείου της Lockheed για τα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού το 2013. Επισημαίνεται ότι τα έξι P-3B παραμένουν παροπλισμένα από το 2009 και προφανώς, εν έτει 2015, η κατάστασή τους είναι χειρότερη απ’ ό,τι το 2013, όταν δηλαδή συντάχθηκε η επιστολή του κ. Πλέσσα προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από μια τέτοια παρουσίαση των δεδομένων για το οικονομικό κόστος και τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη προσπάθεια αναβάθμισης των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3Β από την ίδια τη Lockheed, δεν θα υπήρχε πολιτική ηγεσία που θα λάμβανε την απόφαση να ζητήσει τον «εκσυγχρονισμό» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία έλεγε με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνεία ότι η ανακατασκευή των P-3B δεν είναι τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα, η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού! Και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, αφού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέρασε το πρόγραμμα από ΚΥΣΕΑ, έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού και εκταμίευσε προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων, ενεργοποιώντας τη σύμβαση μέσα σε 15 μέρες, ενώ παραλλήλως «λησμόνησε» να εκδώσει μια τυπική -έστω- ανακοίνωση για το πρόγραμμα, προς ενημέρωση των πολιτών!

Στην ίδια επιστολή της 7ης Μαΐου του 2013, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό, αντί της ανακατασκευής των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, να ληφθεί απόφαση για προμήθεια των νεότερων αεροσκαφών P-3C από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο λιγότερα χρήματα, ικανοποιεί πλήρως τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και παραλλήλως καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του Ναυτικού με αεροσκάφη «πολύ πιο σύγχρονα από τα υφιστάμενα αεροσκάφη του Π.Ν.»...

Η επιστολή του κ. Πλέσσα αφήνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βαριά εκτεθειμένο. Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου, μετά το πρώτο αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «ΘΕΜΑ» της 5ης Απριλίου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «τα παροπλισμένα αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα». Δυστυχώς, για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ο ισχυρισμός ότι δήθεν ο εκσυγχρονισμός των P-3B θα κοστίσει λιγότερο από την άλλη πρόταση της Lockheed για προμήθεια μεταχειρισμένων P-3C καταρρίπτεται από τον ίδιο τον επικεφαλής της Lockheed, τον άνθρωπο δηλαδή στον οποίο οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος ανέθεσαν το πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Πλέσσας προειδοποιούσε ότι η αναβάθμιση των P-3B (αεροσκάφη που κατασκευάζει και ανέλαβε να εκσυγχρονίσει η δική του εταιρεία) απαιτούσε μεγαλύτερο κόστος και ήταν οικονομικά μη αποδεκτή...

«Σε κάθε περίπτωση, η πάγια επιχειρηματική πρακτική της LM Aeronautics είναι να ενημερώνει τον εκάστοτε χρήστη με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν λήψη απόφασης βασιζόμενη σε λανθασμένα δεδομένα», εξηγούσε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Lockheed για την υπόθεση των P-3B απευθυνόμενος στο υπουργείο Αμυνας, προφανώς όμως δεν εισακούστηκε. Το έτερο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι με τη συμφωνία που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα γίνει στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ, ακυρώνεται και αυτό από την επιστολή του κ. Πλέσσα, όπου περιγράφεται μια σειρά εργασιών για τη δομική αναβάθμιση των αεροσκαφών. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα εδώ και μια 10ετία δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας αντίστοιχης του εκσυγχρονισμού των 500 εκατ. δολαρίων. Με αυτό το δεδομένο, όποια λύση κι αν επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απαιτήσει η τοποθέτηση νέων πτερύγων, ουραίων και άλλων δομικών στοιχείων των P-3Β κι άλλες εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από την κρατική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Αλλωστε με βάση τη συμφωνηθείσα αναβάθμιση των ελληνικών P-3B που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στην ΕΑΒ θα γίνει η συναρμολόγηση των νέων δομικών στοιχείων τα οποία θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ. Η ΕΑΒ αναμένεται να εισπράξει 100 εκατ. δολάρια από τις υποκατασκευαστικές εργασίες στα P-3B, γεγονός που ερμηνεύεται σε έσοδα 20 εκατ. δολαρίων ετησίως για καθένα από τα πέντε χρόνια που προβλέπεται να διαρκέσει το πρόγραμμα. 



ISI: Μια εταιρεία με τζίρο $ 2 εκατ. παίρνει έργο $ 50 εκατ.!
Πώς ο μόνιμος υποκατασκευαστής της Lockheed πέτυχε να συμπεριληφθεί στη σύμβαση

Το μόνο για το οποίο επέμενε η Lockheed από το 2013, είτε αποφασιζόταν ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών P-3B είτε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επέλεγε τα πιο σύγχρονα P-3C του Αμερικανικού Ναυτικού, ήταν η τοποθέτηση ενός νέου mission system, ανεπτυγμένου από ελληνική εταιρεία, αναφορά που ευθέως παραπέμπει στην εταιρεία ISI. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία, συμφερόντων Κρίστιαν Χατζημηνά, θεωρείται ο μόνιμος υποκατασκευαστής της Lockheed και τελικώς πέτυχε να συμπεριληφθεί στη σύμβαση επιτυγχάνοντας ένα συμβόλαιο ύψους 50 εκατ. δολαρίων για να αλλάξει τα ηλεκτρονικά συστήματα στα υπέργηρα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.



Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει για την ΕΑΒ και την ISI ότι είναι εταιρείες με μακρά ιστορία στον χώρο και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τονίζοντας ότι «είναι καταξίωση για την εθνική αμυντική βιομηχανία το ότι ο αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού κράτους, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, χρησιμοποιεί ελληνικές εταιρείες ως αρχικούς υποκατασκευαστές του». Ωστόσο, ο ΣΕΚΠΥ, συλλογικός φορέας των Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού, θέτει εμμέσως το ερώτημα πώς ορισμένες εταιρείες συμμετέχουν εκ των προτέρων στο πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων. «Ζητάμε συγχρόνως από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει ξεκάθαρα δηλώσει τη βούλησή του για στήριξη και επανεκκίνηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της συμμετοχής της στο πρόγραμμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ακόμη κι αν ένα πρόγραμμα υλοποιείται με απευθείας ανάθεση στον κύριο κατασκευαστή, οι υποκατασκευαστές πρέπει να αναδειχτούν έπειτα από διαγωνισμό, διαδικασία που στο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των P-3B έναντι 500 εκατ. δολαρίων δεν ακολουθήθηκε. Κι αν η Lockheed είχε εκ των προτέρων επιλέξει την ΕΑΒ προκειμένου να στηριχθεί η κρατική αεροπορική βιομηχανία, δεν έχει δοθεί απάντηση με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η συμμετοχή της ISI στην οποία ανατέθηκε έργο ύψους 50 εκατ. δολαρίων, δηλαδή το 10% της σύμβασης.

Η εταιρεία του κ. Χατζημηνά ιδρύθηκε το 1993 και οι τζίροι της τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως... Για παράδειγμα, η ISI Hellas -σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της- το 2007 είχε τζίρο 3,6 εκατ. ευρώ, το 2008 οι συνολικές πωλήσεις της ήταν 3,3 εκατ. ευρώ, το 2009 ο κύκλος εργασιών της ήταν 2,9 εκατ. ευρώ, το 2010 έπεσε στα 2,5 εκατ. ευρώ και το 2011 ο τζίρος της ISI του Κρίστιαν Χατζημηνά περιορίστηκε στα 2.026.981,17 ευρώ. Τώρα όμως, η εταιρεία Διεθνή Συστήματα Διαλειτουργικότητας Ελλάς κατάφερε με αυτόν τον κύκλο εργασιών να αναλάβει ένα πρόγραμμα 50 εκατ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας επιπλέον έσοδα 10 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ISI Hellas δεν είναι η μοναδική εταιρεία συμφερόντων του κ. Χατζημηνά, ο οποίος κατέχει μια σειρά από άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Θέων Αισθητήρες ΑΕΒΕ, η οποία είχε περίπτερο στην πρόσφατη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού IDEX 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι από τις 22 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015.


Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τις αγορές όπλων από ΗΠΑ και ίσως Ρωσία

Ενοχλημένη η Μέρκελ από τα deals της Ελλάδας


«Η Μέρκελ είναι θυμωμένη με τον Τσίπρα», σχολίαζε την Παρασκευή γερμανική εφημερίδα  αναφερόμενη στα εξοπλιστικά deals της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ρωσία. «Η Γερμανίδα καγκελά­ριος», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, «είναι εκνευρισμένη με τον Ελληνα πρωθυπουργό αναφορικά με τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, κάνει δουλειές με δύο χώρες: τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη εκφράσει την οργή της στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για τις νέες επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατιωτικό τομέα». Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στο ίδιο δημοσίευμα στις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας. «Και οι δύο, Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο μέλλον, καθώς είναι πιο σημαντικό το θέμα των κοινωνικών δαπανών», επισημαινόταν στο δημοσίευμα και πρόσθετε: «Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν Μέρκελ - Τσίπρας στη γερμανική πρωτεύουσα. Και μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα απελευθερώσει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Lockheed P-3».



Αλλά και η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial» αναφέρεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική Lockheed Martin για την ανακατασκευή πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αντί 500 εκατ. δολαρίων (περίπου 470 εκατ. ευρώ): «Η Ελλάδα ξόδεψε 200 εκατ. ευρώ επιπλέον επειδή δεν αποδέχτηκε την προσφορά της Airbus Ισπανίας για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών».

Στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Καμμένου στη Μόσχα, όπου ο υπουργός Αμυνας είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του για θέματα σχετιζόμενα με την ελληνορωσική στρατιωτική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καμμένος συνήψε πολιτική συμφωνία με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για τη συνέχιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, μετέδωσε ότι «η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την αγορά πυραύλων για τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και τη συντήρησή τους». «Συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων που έχουν λήξει στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300. Tα υπόλοιπα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τόνισε σε διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Καμμένος.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπεύθυνο σε θέματα εξωτερικών πολιτικής, Καρλ Γκέοργκ Βέλμαν, δήλωσε: «Αυτή είναι μία σκηνή  τρελοκομείου... Προφανώς, η Αθήνα θέλει να ασκήσει πιέσεις».





50 ετών σαπάκια πεταμένα στην Ελευσίνα

Λάθος πληροφόρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, βαριά αμέλεια ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτίμησε ότι τα αεροσκάφη P-3B που είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ «είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών»; 

Τα ντοκουμέντα με τα serial numbers (buno) που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» δείχνουν ότι τα έξι P-3B που βρίσκονται σήμερα παροπλισμένα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα και στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχουν κατασκευαστεί πριν από σχεδόν 50 χρόνια! Από τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού που είναι σήμερα καθηλωμένα, τα δύο είναι κατασκευής 1966 και τα άλλα τέσσερα κατασκευάστηκαν από τη Lockheed το 1967, δηλαδή είναι σήμερα ηλικίας 49 και 48 ετών. Βάσει της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, η αναβάθμιση των παροπλισμένων P-3B θα ολοκληρωθεί σε επτάμισι χρόνια και με βάση τις εργασίες που θα γίνουν προβλέπεται να επιμηκυνθεί το όριο ζωής τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσης, δηλαδή για επιπλέον 25 χρόνια. Δηλαδή στην κυβέρνηση αποφάσισαν να πληρώσουν 500 εκατ. δολάρια για να επαναφέρουν σε πτήσιμη κατάσταση αεροσκάφη που είναι σήμερα σχεδόν 50 ετών και σχεδιάζεται να εκτελούν πτήσεις μέχρι και 80 χρόνια από το έτος κατασκευής τους. 

Θα τα χρυσοπληρώσουμε

Από τα έξι παροπλισμένα P-3B, μέχρι πέντε προβλέπεται να ανακατασκευαστούν εντός των επόμενων επτάμισι ετών. Τρία από τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που πετούσαν μέχρι το 2009 (στην πραγματικότητα, η απόσυρσή τους είχε ξεκινήσει σταδιακά από το 2006) βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Τα άλλα τρία έχουν καθηλωθεί στο βόρειο τμήμα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας, λίγο πιο πάνω από τα υπόστεγα, θυμίζοντας περισσότερο μουσειακά κομμάτια που έπρεπε να εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας παρά αεροσκάφη έτοιμα για απογείωση. 

Σε εκείνο το τμήμα του αεροδρομίου, που οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν «νεκροταφείο», ανάμεσα σε δέντρα, χορτάρια, ξεχασμένα Καναντέρ και άλλα παλιά αεροσκάφη που προορίζονται για παλιοσίδερα, στέκονται και τα P-3B. 
Για τους περισσότερους μάλιστα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προορίζονται για παλιοσίδερα, αφού η διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες πάνω στη δομή τους, η σκουριά που έχει καλύψει μεγάλο τμήμα τους, αλλά και οι ξεχαρβαλωμένοι κινητήρες τους αποτελούν σκουπίδια για ανακύκλωση. 

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» αποδεικνύουν την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αεροσκάφη P-3B, για τα οποία αρκετοί μηχανικοί αεροσκαφών αλλά και ειδικοί αμφισβητούν ότι θα χρειαστούν μονάχα 500 εκατ. δολάρια για να ανακατασκευαστούν και να πετάξουν.

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης επισημαίνει πως «στην Ελευσίνα βρίσκονται τα P-3B τα οποία είχαν αρχίσει σταδιακά από το 2007 να καθηλώνονται. Δύο από αυτά που είχαμε πάρει τη δεκαετία του 1990 δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, ενώ αν πάει κάποιος σήμερα και τα αγγίξει με τα δάχτυλά του θα δει τη σκουριά που θα πέσει πάνω του από την εγκατάλειψη». 

Σκουριά και πεταμένοι έλικες

Σημάδια σκουριάς είναι εμφανή σε μεγάλα κομμάτια των αεροσκαφών. Κυρίως στις μπροστινές πλευρές, στα πτερύγια, αλλά και εκεί όπου κάποτε υπήρχαν κινητήρες. 

Οι μηχανές με τους έλικες λείπουν και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα μπαλώματα, για να προφυλάξουν το εσωτερικό από τη διάβρωση, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού τα μπαλώματα δεν εφαρμόζουν σε όλα τα σημεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό από το οποίο μπαίνουν νερό και σκόνη. 

Τα τζάμια από το πιλοτήριο σε κάποια σημεία έχουν σπάσει, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του κόκπιτ με ανυπολόγιστες ζημιές. 
Είναι αλήθεια πως σε ένα από τα αεροσκάφη φαίνεται να έχει διαβρωθεί το ρύγχος, εκεί όπου είναι το αεροδυναμικό κάλυμμα του ραντάρ, το οποίο είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά. Σε ένα άλλο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, έχουν ξηλωθεί και οι τέσσερις κινητήρες, ενώ πίσω από ένα P-3B διακρίνεται ένα από τα αεροπλάνα P-3A που αποκτήθηκαν για τον λεγόμενο «κανιβαλισμό», δηλαδή για ανακύκλωση όποιων ανταλλακτικών μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Εγιναν ατραξιόν για τους περαστικούς

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αυτά τα αεροσκάφη, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα εγκαταλειμμένα που βρίσκονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αποτελούν ατραξιόν για τους περίοικους. Ο κ. Γιώργος Κοκκίνης, κάτοικος της περιοχής, υποστήριξε πως «τα αεροσκάφη αυτά τα έφεραν και τα άφησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και από τότε οι μόνοι επισκέπτες τους είναι η βροχή και ο αέρας. Θυμάμαι κάποια στιγμή που είχα βγει από το σπίτι μου πριν από κάνα χρόνο και είδα δύο άτομα του αεροδρομίου, μάλλον μηχανικοί θα ήταν, που ήρθαν και κοίταζαν αλλά δεν κάθισαν πάνω από 10 λεπτά». 

Η Lockheed, σε σημείωμα του 2013, ανέφερε ότι η μακρά καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διάβρωση δομικών και άλλων μερών και την επιβάρυνση των υπόλοιπων συστημάτων που δεν λειτουργούν. 

Η αμερικανική εταιρεία που έχει κατασκευάσει τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας εκτιμούσε με βάση έλεγχο που είχε γίνει το 2009 ότι οι απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των P-3B όσο και όλες οι υπόλοιπες εκτεταμένες εργασίες συντήρησης θα είχαν κόστος που προϋπολογιζόταν στα 31 εκατ. δολάρια έκαστο, προκειμένου να επανέλθουν τα αεροσκάφη σε κατάσταση να πετάξουν. Από το εκτιμώμενο κόστος των περίπου 150 εκατ. δολαρίων που η Lockheed θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εκταμιευτεί από το Ελληνικό Δημόσιο το 2009 προκειμένου τα πέντε από τα έξι καθηλωμένα P-3B να επανέλθουν σε κατάσταση πτήσιμη, σήμερα, εν έτει 2015, φτάσαμε να υπογραφεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έως πέντε αεροσκαφών με προϋπολογιζόμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια.  


Το μητρώο των 6 ελληνικών P-3B Orion


Από τα serial numbers που αναφέρονται στο επίσημο πινάκιο καταγραφής των αεροσκαφών P-3B Orion προκύπτει η ημερομηνία παράδοσης και το αεροδρόμιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης