Σάλος από την ανάθεση των 500 εκατ.$ για τα αεροσκάφη του ΠΝ

Σάλος από την ανάθεση των 500 εκατ.$ για τα αεροσκάφη του ΠΝ

Γ.Παπαχρήστος: Η αδιάφθορη κυβέρνηση αναβαθμίζει 5 σάπια αεροπλάνα - Β.Χιώτης: Εκεί που λέγαμε δεν έχουμε λεφτά για τις δόσεις, πάρε τα 45 προκαταβολή - Δ.Καμπουράκης: Άρα και στα εξοπλιστικά αυτό που τρέχει τώρα δυνητικά με βάση το σκεπτικό Νικολούδη είναι 4% η μίζα;

Σάλος από την ανάθεση των 500 εκατ.$ για τα αεροσκάφη του ΠΝ
Με επικριτικά σχόλια, μαύρο χιούμορ και σαρκασμό που αγγίζει τα όρια της αποδοκιμασίας αντιμετώπισαν τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης και σήμερα, την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ.δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, σε μια εποχή που τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και η κυβέρνηση προειδοποιεί τους Ευρωπαίους δανειστές ότι σε λίγο καιρό ίσως να μην είναι σε θέση να αποπληρώει τις δόσεις των δανείων που έχει λάβει.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την αναβάθμιση των αεροσκαφών σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου και έσπευσε -εν κρυπτώ- να εκταμιεύσει προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Lockheed Martin χωρίς να ανακοινώσει το παραμικρό...

Για «κανονικό πάρτι» στο Twitter μετά την αποκάλυψη από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» κάνουν λόγο τα «Νέα» σε δημοσίευμά τους. «Μισό δισ. δολάρια είναι όλο το θέμα», γράφει με εμφανή ειρωνική διάθεση το άρθρο, χαρακτηρίζοντας «ψιλοπράγματα» τα 500 δισ. για την απόφαση ανάθεσης του ΚΥΣΕΑ για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας του Ναυτικού. Και συνεχίζει στον ίδιο τόνο πως αυτό «σε συνδυασμό με την εσπευσμένη καταβολή 45 εκατ. ευρώ προκαταβολικά είναι που έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους, ανενδοίαστους, να αμφισβητήσουν τη βούληση της κυβέρνησής μας να αποκαθάρει τη χώρα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Κλείσιμο
Και ο «Ελεύθερος Τύπος» σε άρθρο του το θέμα με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει εξοπλιστικά που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση» σπεύδει να σχολιάσει το δημοσίευμα. Πρώτα κάνει μία μικρή... αναδρομή στις προεκλογικές βολές της σημερινής κυβέρνησης όταν ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση Σαμαρά ασκώντας κριτική στον τότε υπουργό Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το ύψος 2 δισ. ευρώ εξοπλιστικό πρόγραμμα, που είχε κατατεθεί στη Βουλή, και κατόπιν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι η κυβέρνηση είχε εγκρίνει εσπευσμένα 42 εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία επιχείρησε να δεσμεύσει το 68,50% του εξοπλιστικού κονδυλίου του 2015, χωρίς όμως να προχωρήσει στην έγκριση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του νέου 15ετούς Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών. Τώρα, όμως το υπουργείο Άμυνας «εξηγεί ότι το πρόγραμμα των Ρ3 πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014 και η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και τη χρηματοδότηση από τη σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015».
Βήμα FM: 500 εκατ. $ για αναβάθμιση 5 σάπιων αεροπλάνων
«Έφαγα το Σαββατοκύριακο διερεωτώμενος ποιος αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα αυτή την εταιρεία Lockheed στην οποία έσπευσε η κυβέρνηση - η αδιάφθορη κυβέρνηση να την χαρακτηρίσω επειδή έχει κηρύξει ανελέητο πόλεμο στη διαφθορά και στη διαπλοκή- και είχε αυτή τη φαεινή εμπνευση να προτείνει στην Ελλάδα την αναβάθμιση 5 σάπιων αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας... Δεν βρήκα άκρη πουθενά...» ανέφερε ο Γιώργος Παπαχρήστος στη ραδιοφωνική του εκπομπή στο Βήμα Fm μαζί με τον Βασίλη Χιώτη και το Νότη Παπαδόπουλο.

«Να πούμε ότι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυψε ότι έγινε ένα μυστικό ΚΥΣΕΑ την 15η Μαρτίου, λίγο πριν το ταξίδι του κ. Καμμένου στην Αμερική και αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών τύπου Orion τα οποία είχαν αποσυρθεί ως γέρικα αεροπλάνα... Να τα αναβαθμίσουμε, να πληρώσουμε 500 εκατ. και έτσι σε επτά χρόνια θα είναι και πάλι αξιόμαχα...» συνέχισαν οι δημοσιογράφοι.

«Και γι αυτή τη δουλίτσα δώσαμε και 45 εκατ. προκαταβολή» ήρθε η παρατήρηση ενός εκ των παρουσιαστών για να σχολιάσει ο Βασίλης Χιώτης: «Εκεί που λέγαμε δεν έχουμε λεφτά για τις δόσεις, δεν έχουμε λεφτά για τον ΕΝΦΙΑ, και τούτο και τ' άλλο πάρε τα 45...».

«Ξέρετε γιατί δώσαμε τα λεφτά για την προκαταβολή; Διότι φοβόντουσαν ότι η Λόκχιντ θα πει όχι ρε παιδιά δεν θέλω, δεν θέλω την σύμβαση, δεν θέλω τα 500 εκατομμύρια! Γι' αυτό δώσαμε τα 45 εκατ. και τους λέμε υπογράψτε εδώ, πάρτε τα 45 κερατάδες, ώστε να είναι δεσμευμένοι!» σχολίασε σαρκαστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Αναφερόμενοι στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ οι δημοσιογράφοι ρωτούν αν συνειδητοποιεί ο κ. Τσίπρας ότι τα 500 εκατ. που δαπανώνται από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτήθηκε για να αντικατασταθεί ο εκσυγχρονισμός παλαιών υποβρυχίων με την κατασκευή ολοκαίνουριων με πλήρη οπλικά συστήματα.



«Τη βλέπω την εξεταστική... Προ των θυρών είναι η Εξεταστική... Προβλέπω το βράδυ στη Βουλή που γίνεται η εξεταστική για το μνημόνιο να βγει και κάποιος να πει ρε παιδιά: Μια που κάνουμε μία δεν τις κάνουμε δύο; Να βάλουμε και τα εξοπλιστικά;» είπαν στο Βήμα Fm και συνέχισαν: «Υπάρχει ένα ζητηματάκι τώρα πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Δεν βγήκε καμία ανακοίνωση Η απόφαση αυτή ελήφθη εν κρυπτώ και παραβύστω ... Το λαλίστατο Μαξίμου που εκδίδει non paper για ψύλλου πήδημα για το συγκεκριμένο τίποτα. Λέξη. Ανάσα».

«Ηταν επείγον. Υπάρχει πρόβλημα στο Αιγαίο μεγάλο και πρέπει αυτά να φτιαχτούνε αμέσως, σε 7 χρόνια, μη γελάς...» σχολίασε ο Νότης Παπαδόπουλος.

Στο τέλος της συζήτησης οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν και στον ισχυρισμό του υπουργού Επικρατείας Παν.Νικολούδη ότι για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων δίνονατι μίζες 4%.

Το Σάββατο που έγινε αυτό το καλαμπούρι με τη διερεύνηση του λογιστικού χρέους, εκεί λοιπόν, ο υπουργός κατά της διαφθοράς ο κ. Νικολούδης που έχει ψάξει τα θέματα αυτά ανέφερε  -άκου τώρα σύμπτωση-  ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι 4%. Είναι στα παλιά; Είναι κάτι άλλο που μας διαφεύγει; Αλλα είναι είναι στα παλιά!

Ακούστε το ηχητικό από την εκπομπή:


Κύρτσος: 500 εκατ. δολάρια για παμπάλαια αεροσκάφη με απευθείας ανάθεση και χωρίς να υπάρχει ρευστό

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κύρτσος «κάρφωσε» την κυβέρνηση σχολιάζοντας μέσω Twitter την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακατασκευή πέντε παλαιών αεροσκαφών, με σκοπό την ανθυποβρυχιακή άμυνα της χώρας, γράφοντας πως την ώρα που δεν υπάρχει ρευστό συμβαίνει το εξής «πρωτοφανές», όπως το χαρακτηρίζει: «Δίνουν 500 εκατ. δολάρια για παμπάλαια αεροσκάφη με απευθείας ανάθεση και χωρίς να υπάρχει ρευστό». Με άλλο tweet του μάλιστα ανέφερε: «Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το νέο σκάνδαλο των υποβρυχίων και ο Τσίπρας με το σκάνδαλο των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών». Σε νέα του ανάρτηση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ συνέχισε: «Το σκάνδαλο με τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη οδηγεί και στο θάψιμο των δύο σκανδάλων των υποβρυχίων με... συμψηφισμό».








Καμπουράκης: Όταν βγαίνει ο Νικολούδης και λέει συλλήβδην παιδιά σε αυτή τη χώρα υπήρχαν οι μίζες στα εξοπλιστικά, ήταν 4%...
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ συζητήθηκε και στην πρωινή εκπομπή του Mega με τους παρουσιαστές της εκπομπής Δημήτρη Καμπουράκη και τον Γιώργο Οικονομέα να αναφέρονται στην υπόθεση. «Προκλήθηκε βαβούρα και πολλή ένταση» σχολίασαν και οι δύο με τον Δημήτρη Καμπουράκη να αναφέρει ότι «το επιβεβαιώσανε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» και τον Γιώργο Οικονομέα να προσθέτει ότι «όχι μόνο αυτό, αλλά απάντησε και ο κ. Καμμένος με άτυπη ενημέρωση ότι το είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, να το θυμόμαστε αυτό». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου Γιάννη Σαραντάκου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν την είχε υπογράψει την απόφαση, ο Γιώργος Οικονομέας παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το είχε υπογράψει αλλά το είχε αποφασίσει κανονικά με το ΚΥΣΕΑ και όλα με τον Δημήτρη Καμπουράκη να απαντά: Και η μείωση των επικουρικών είχε αποφασιστεί αλλά την κόψανε. «Δεν είναι όλα τα ίδια» ανταπάντησε ο κ. Οικονομέας με τον συμπαρουσιαστή του να απαντά «ε, ναι σωστά».

«Την αεροπορία την είχαν οι Αμερικάνοι, τα άρματα μάχη και τον στρατό ξηράς είχαν οι Γερμανοί» συνέχισε τον σχολιασμό ο Δημήτρης Καμπουράκης.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σαραντάκος επεσήμανε σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης ότι «δεν διαβάζει» το γεωστρατηγικό της συμφωνίας αναφερόμενος συγκεκριμένα σε διπλωματία των εξοπλιστικών. «Και ο Άκης διπλωματία έκανε» σχολίασε ο κ. Καμπουράκης. «Επί προσωπικού» η απάντηση του κ. Σαραντάκου.

«Όταν βγαίνει ο Νικολούδης και λέει συλλήβδην παιδιά σε αυτή τη χώρα υπήρχαν οι μίζες στα εξοπλιστικά, ήταν 4% κατά μέσο όρο. Αυτό το πράγμα τι να υποθέσω εγώ τώρα; Ότι και σήμερα στα νοσοκομειακά, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι στο 23%; Ή επειδή υπάρχει το ηθικό λεγόμενο πλεονέκτημα της κυβέρνησης ξαφνικά κόπηκε το 23%; Δεν έχει γίνει κάτι ως τώρα άρα και αυτά που τρέχουνε 23% άρα και στα εξοπλιστικά αυτό που τρέχει τώρα δυνητικά με βάση το σκεπτικό Νικολούδη 4% είναι η μίζα;» αναφέρει στη συνέχεια ο Δημήτρης Καμπουράκης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης