Αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ

Αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ

Τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή, ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ
Την ανάγκη "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη" στη Κύπρο  να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του γραφείου του εκπροσώπου του, μετά τη συνάντηση του με τον Ειδικό  Σύμβουλό του για την Κύπρο 'Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Παράλληλα ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ελπίδα πως όλοι ενδιαφερόμενοι θα εργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε, ο οποίος θα επισκεφθεί προσεχώς την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, για να ξεπεραστούν γρήγορα οι παρούσες δυσκολίες.

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση, ο κ. Άιντε ενημέρωσε το ΓΓ του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την περιοχή.

Κλείσιμο
«Ο ΓΓ εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων.  Υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή», αναφέρει ο εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε, σύμφωνα με τη δήλωση, πως όπως έχουν δηλώσει και οι δύο ηγέτες, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια να διαιωνίζουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης στο περιφερειακό πλαίσιο.

Ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του Ειδικού του Συμβούλου στην Κύπρο, καθώς επίσης στην Τουρκία και την Ελλάδα, «ο ΓΓ εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι ενδιαφερόμενοι θα εργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν γρήγορα οι παρούσες δυσκολίες», αναφέρεται.

Τέλος, ο Μπαν Γκι-Μουν υπενθύμισε τη δέσμευση των δυο ηγετών τον Σεπτέμβριο για επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζενιφερ Ψάκι είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ καλούν σε αποφυγή εντάσεων σημειώνοντας πως υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης