Πασόκοι και Δημαρίτες διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Πασόκοι και Δημαρίτες διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή σύγκρουση με επίκεντρο τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και όσους από τη ΔΗΜΑΡ κοιτάζουν αριστερά - Η ηγεσία τους θέλει για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας -H αριστερή πτέρυγα φοβάται ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει… κεντρώος

Πασόκοι και Δημαρίτες διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Η προοπτική συνεργασίας με βουλευτές (και άλλα στελέχη) που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί διαφωνώντας, έστω και το τελευταίο διάστημα, με την πολιτική των μνημονίων, καθώς και τη ΔΗΜΑΡ βάζει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί σφοδρή σύγκρουση στην κεντρική επιτροπή του που συνεδριάζει χθες και σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μια καθαρή εντολή από το κόμμα του, ώστε να ξεκινήσει επαφές με τέτοια στελέχη και βουλευτές, προκειμένου να επιτύχει μια μεγάλη συνεργασία, που θα αποτρέψει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση. Αναγκαίοι για το σκοπό αυτό είναι πολλοί εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, μου έτσι κι αλλιώς δεν θα ψηφίσουν όποιον προτείνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν επαρκεί.

Ο κ. Τσίπρας το είπε, ανοίγοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής όσο πιο καθαρά μπορούσε: «Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών.  Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ξεκάθαρη συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας».

Κλείσιμο
Παρά ταύτα δεν έπεισε όλες τις πτέρυγες. Ούτε καν στελέχη που βρίσκονταν έως πριν λίγο καιρό στην πλευρά της πλειοψηφίας. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητιανέψουμε από τον κατιμά των μνημονιακών», ενώ ο Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριξε ότι «συμμαχίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν μπορούν να υπάρξουν», σημειώνοντας ότι «ούτε με το ΚΚΕ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε να μοιράσουμε αριστερόσημα, ούτε να γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Από την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Αλέκος Καλύβης εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι στο θέμα της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας, δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συμμαχίες, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανε και που θα του δημιουργήσουν δεσμεύσεις.

Στην ψηφοφορία που θα γίνει το απόγευμα η αριστερή πλατφόρμα θα επιμείνει στην τροπολογία της με την οποία αποκλείει συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Η τροπολογία της πλευράς του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Κεντροαριστερά είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις άγριες τροικανές μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να «στρογγυλέψει» τις θέσεις του στην κατεύθυνση του Κέντρου, ή να επιχειρήσει ανοίγματα προς το χώρο της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς και πολύ περισσότερο συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με δυνάμεις της αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα».
 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης