Αντισυνταγματικό το σχέδιο Μητσοτάκη που καταργεί 23 φορείς του Δημοσίου

Αντισυνταγματικό το σχέδιο Μητσοτάκη που καταργεί 23 φορείς του Δημοσίου

Διπλό «ράπισμα» στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Ενστάσεις τόσο για τη θέσπιση ποσόστωσης στις αξιολογήσεις - βαθμολόγιο όσο και για τις οριζόντιες απολύσεις όσων μετέτρεψαν παράτυπα τις εργασιακές τους σχέσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου

Αντισυνταγματικό το σχέδιο Μητσοτάκη που καταργεί 23 φορείς του Δημοσίου
Διπλό νομικό ράπισμα για κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες δέχεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το ΣτΕ και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Ο υπουργός, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, παραδέχεται τις νομικές προχειρότητες του μέτρου της διαθεσιμότητας, σημειώνει ότι «ευθυγραμμίζεται» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πως «επαναπροσλαμβάνει» 482 υπαλλήλους, που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Διαβάστε περισσότερα
εδώ

Την ίδια ώρα, έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής των προειδοποιεί για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί με το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.
Κλείσιμο
 
Οι συντάκτες του κειμένου επικαλούμενοι το Σύνταγμα και πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώνουν ότι:

- Αναφορικά με την κατάργηση - συγχώνευση οργανισμών και φορέων οι νομικοί της Βουλής επισημαίνουν ότι οι διοικητικές μεταβολές είναι ορθολογικές μόνο όταν βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες ενώ όταν τις επιβάλλουν δημοσιονομικοί λόγοι τότε παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι στους αρμόδιους φορείς έχει δοθεί παράταση έως το τέλος του 2014 προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των δομών τους και να καταρτίσουν το νέο οργανόγραμμα.

- Ενστάσεις προβάλλουν και για τη θέσπιση ποσόστωσης στις αξιολογήσεις - βαθμολόγιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μόνο το 25% των υπαλλήλων μπορεί να λάβει άριστα, το 60% πάνω από τη βάση ενώ 15% των υπαλλήλων θα κριθούν μετεξεταστέοι.

- Εκτός αυτού η επιστημονική υπηρεσία εκφράζει ισχυρό προβληματισμό και για το γεγονός ότι την διαδικασία αξιολόγησης θα την αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες

- Τέλος, θέτουν και μια σειρά επιμέρους ενστάσεων για το άρθρο 43 που προβλέπει απολύσεις για όσους οι εργασιακές σχέσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με Προεδρικά Διατάγματα.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έχει ήδη ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι «ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:
 
Α. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.ά.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83).
Β. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση.
Γ. Η διάταξη που προβλέπει τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
Δ. Η διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας».

Πίσω στις θέσεις τους 482 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Σε επαναφορά 482 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική την σχετική διάταξη (αρ. 33 Ν. 4024/2011).

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και σχετικές δηλώσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο συμμορφώνεται πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω αυτοδίκαιης απόλυσης κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου 1γ του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, ή έχουν τεθεί και εξακολουθούν να τελούν υπό καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας βάσει των ανωτέρω διατάξεων και υπέβαλαν ή θα υποβάλουν μέσα σε εύλογο χρόνο από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, αίτηση ότι επιθυμούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης