Εξεταστική επί της σύμβασης Βενιζέλου για τα υποβρύχια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική επί της σύμβασης Βενιζέλου για τα υποβρύχια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν φοβάται μια τέτοια εξεταστική γιατί είναι τόσο καθαρή με την υπόθεση που δεν την φοβίζει τίποτε», απάντησε ο Δ.Αβραμόπουλος και προανήγγειλε εκ νέου αναθεώρηση της σύμβασης για τα γερμανικά υποβρύχια

Εξεταστική επί της σύμβασης Βενιζέλου για τα υποβρύχια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την σύμβαση του 2010 που υπέγραψαν Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου και αφορά την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων προανήγγειλε πως θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα» και «μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο». Σύνδεσε μάλιστα την συγκεκριμένη σύμβαση με «βρώμικο αγωγό πληρωμών».

Από την άλλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «παλιές αμαρτωλές συμβάσεις και αντισταθμιστικά ωφελήματα που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών», επισήμανε όμως ότι η σύμβαση του 2010 επιχειρούσε να δώσει τέλος σε αυτές. Επιχείρησε πάντως να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την επίμαχη σύμβαση την οποία η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει όταν πέρασε από το κοινοβούλιο λέγοντας «για την εξεταστική είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας να το κάνετε. Εχω όμως να σας πω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν φοβάται μια τέτοια εξεταστική γιατί είναι τόσο καθαρή με την υπόθεση που δεν την φοβίζει τίποτε. Ελπίζω το μήνυμά σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, χωρίς να προσδιορίζει χρονικά την αναφορά του, πως «αν  δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε «υποβρυχίως» δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Έσπευσε όμως να δηλώσει σε δημοσιογράφους, πως η συγκεκριμένη δήλωση δεν αφορά την περίοδο Βενιζέλου αλλά εκείνη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός πραγματοποίησε αρκετές αναφορές στην Ολομέλεια οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «αιχμές» για την σύμβαση του 2010 και κατ επεκταση για τον κ. Βενιζέλο τις οποίες όμως και πάλι επιχείρησε να «διαλύσει» σημειώνοντας – προς τους δημοσιογράφους – πως δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί ευθέως και ζωηρά μια σύμβαση την οποία η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει.

Πέραν αυτών είπε ότι «οι πληρωμές για τα υποβρύχια εως την ψήφιση του νόμου ανέρχονται σε 2,33 δις ευρώ και με΄τα την ψήφιση – τον Μάιο του 2011 – πληρώθηκαν επιπλέον 362 εκατ. ευρώ.  Από την στιγμή που αναλάβαμε σταμάτησαν οι πληρωμές. Η κατάσταση μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν. Το κράτος έχει συνέχεια όμως η κυβερνήσεις δεν έχουν».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας στην Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε ο κ. Τσίπρας είπε πως «Η συμφωνία με τα ναυπηγεία που κυρώθηκε με νόμο το 2010 ρύθμισε δικαστικές διαφορές που προϋπήρχαν, τη μεταβίβαση μετοχών κ.α. Σκοπός ήταν να δοθεί τέλος στις παλιές αμαρτωλές συμβάσεις και τα Α/Ω που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών.
Κλείσιμο

Παραδέχθηκε όμως ότι  από τον Ιούνιο του 2011 «δημιουργήθηκε νέα γενιά εμπλοκών» και επισήμανε ότι από τον Αύγουστο του 2011 το υπουργείο δεν έχει καταβάλει καμία πληρωμή προς την εταιρία προσθέτοντας πως «ούτε πρόκειται να καταβληθούν εάν δεν επιλυθούν οι διαφορές». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι καμία «συμφωνία ή δέσμευση δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση της ολομέλειας. Η Βουλή θα κληθεί να κυρώσει οποιαδήποτε τροποποίηση. Αν και παλαιότερα είχε κινητοποιηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία πολλά θα είχαν αποφευχθεί».

Σημείωσε ότι εντολή του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει άμεσα επίλυση της υπόθεσης και ανέφερε ότι «εφόσον υπάρξει πλήρης απεμπλοκή τότε θα μπορούσαν να μπουν τα ναυπηγεία σε πλαίσιο αναδιάρθρωσης».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν « τεράστιες πολιτικές ευθύνες γιατί το  2010 υπήρξε μια σύμβαση η οποία δεν διευκόλυνε για να φύγουμε από τον βρώμικο αγωγό πληρωμών. Φοβάμαι  ότι ο αγωγός όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά συνέχισε να ρέει. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως είναι δυνατόν να ψηφίζεται νόμος που κάνει το Δημόσιο να χάνει Α/Ω για ενα επενδυτή που αλλιώς μας παρουσιάζεται ψευτοεπενδυτής. Δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ έχει πάρει πολλά και κρατά ενέχυρο μέσα σε ελληνικό έδαφος 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια.  Είναι αδιανόητο!»

Επισήμανε ότι «στα ναυπηγεία συντελείται έγκλημα εις βάρος φορολογούμενων και του Δημοσίου. Υπάρχει οσμή σκανδάλου! Η σύμβαση του 2010 που φέρει τη σφραγίδα των Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου είναι σύμβαση που πρέπει να εξετάσουμε πλήρως για τη σκοπιμότητά της . Δεν είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει το Δημόσιο όσα οφείλει ο ψευτοεπενδυτής». Τόνισε πως «Εμείς αυτή την υπόθεση  - ειδικά σε μια περίοδο κρίσης – τη θεωρούμε έγκλημα και δεν θα την αφήσουμε ετσι. Θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί η σύμβαση 2010 αποτελεί μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Θα παραπέμψουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή και θα ζητήσουμε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όλων όσων εμπλέκονται καθώς από το 2010 συντελείται διαρκές έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες έχει λάβει την έγκριση της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία (σ.σ. την είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την όποια απόδοση ευθυνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης