Άρειος Πάγος: Ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων

Άρειος Πάγος: Ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων

Πλέον ο φυγάς Σώρρας δεν μπορεί να επικαλεστεί ή να προσκομίσει ενώπιον των δικαστηρίων την επίμαχη απόφαση την οποία είχε κάνει σημαία, καθώς η απόφαση αυτή στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχει

Άρειος Πάγος: Ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων
Αν και είναι εξαφανισμένος και ταυτόχρονα και αναζητούμενος από τις αρχές ο 50χρoνος Αρτέμης Σώρρας, ωστόσο η μεγάλη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε υπέρ του νόμου την αθωωτική, για εκείνον, απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (67650/2013), η οποία δέχθηκε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων    (ποσό το οποίο έχει ενσωματωθεί σε 6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα).

Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών είχε αθωώσει τον Αρτέμη Σώρρα για το αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων, σε σχέση με την διαχείριση του εν λόγω ποσού των 600 δισ. δολαρίων.    

Η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τον Αρτέμη  Σώρρα. Δηλαδή δεν παραπέμπεται πάλι σε νέα δίκη, αλλά απλώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ή να προσκομίσει ενώπιον των δικαστηρίων την επίμαχη απόφαση την οποία είχε κάνει σημαία, καθώς η απόφαση αυτή στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχει (ανυπόστατη).   

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η μεγάλη (πλήρης) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή της δεχόμενη την αίτηση της  αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου   Ευσταθίας Σπυροπούλου,  αναίρεσε υπέρ του νόμου την επίμαχη απόφαση του Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Των ενεργειών της κυρίας Σπυροπούλου είχε προηγηθεί η κατάθεση αίτησης αναίρεσης του δικηγόρου Πέτρου Πανταζή στην Εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η επίμαχη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έτους 2013 έχει μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλείπει αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία έχει εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι η απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για το υπέρογκο ή αμύθητο -όπως το χαρακτηρίζει- ποσό των  600 δις δολαρίων δεν προσδιορίζει με ποιό αμετάκλητο πληρεξούσιο είναι διαχειριστής του ο Αρτέμης Σώρρας, με συνέπεια να υπάρχει ελλιπείς αιτιολογία για το πώς είναι διαχειριστής του ποσού αυτού.

Ακόμη, δεν αναφέρει η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματειών που λέει ότι έχει στην κατοχή και που ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι ενώ δέχεται ότι το επίμαχο ποσό φυλάσσεται για πίστωση και χορήγηση της Ελλάδος, αντιφατικά δέχεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας σκοπεύει να   χορηγήσει το ποσό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο με την μορφή δανείου διάρκειας 100 ετών και με επιτόκιο 0,5%.

Τέλος, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι η  απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εσφαλμένα και αντιφατικά δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλεί ανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις τυ ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης