Θαμμένες στο χιόνι Κύμη και Αλόννησος - Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Θαμμένες στο χιόνι Κύμη και Αλόννησος - Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Χιονίζει ασταμάτητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους στα αποκλεισμένα χωριά

Θαμμένες στο χιόνι Κύμη και Αλόννησος - Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα
Δραματική είναι η κατάσταση από την κακοκαιρία
στην Εύβοια, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Πολλά χωριά της Εύβοιας παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές και σήμερα, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και τις Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα. Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.
 
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Βίντεο από Εύβοια


Ανάλογη εικόνα και στις Σποράδες. Νέα χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την
Αλόννησο και την Σκόπελο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών από το περασμένο Σάββατο. Ειδικά, στην Αλόννησο, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια, προστίθενται συνεχώς νέοι όγκοι χιονιού. Το νησί έχει κηρυχθεί από χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη, σήμερα αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 οικογενειών από αγροικίες. 

Βίντεο από Αλόννησο



Πολλά τα αποκλεισμένα χωριά και στη Λέσβο με το σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού να είναι κλειστό. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Μυτιλήνης που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας πλευράς του νησιού. Πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στη Ναύπακτο και την Κομοτηνή) από την κακοκαιρία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ξημερώματα της Τετάρτης

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.



Πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι "μπλοκαρισμένα" στο ύψος των "Πράσινων Φαναριών" επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ' ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Κλειστά από το πρωί είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ' ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συλλέγουν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

Αναλυτικότερα, καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, καθώς περίπου 60 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα χειρισμού θυρών των οχημάτων "παγώνει" σε θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα και κλείσιμο των πορτών για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Από το πρόβλημα επηρεάζονται όλες οι γραμμές, εκτός αυτών του κέντρου, ενώ προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα λεωφορεία, γίνονται συχνότερες επισκέψεις στα αμαξοστάσια, ώστε να ανακτούν θερμοκρασία.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", η χαμηλή ορατότητα και οι άνεμοι είχαν προκαλέσει μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι την εκτροπή του δρομολογίου τεσσάρων πτήσεων, που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Πρόκειται για τρεις επιβατικές πτήσεις, από Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Άμστερνταμ και μία εμπορευματική από Αθήνα. Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης είναι πάντως πλήρως λειτουργικοί, αφού πραγματοποιήθηκε απο-παγοποίησή τους με ειδικά υγρά.

Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Στον νομό Θεσσαλονίκης επιχειρούν αυτή τη στιγμή 30 εκχιονιστικά μηχανήματα-"αλατιέρες".


Νέο κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Θεσσαλία
 
Νέο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, με χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 20 πόντους, ενώ 30 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, κρατούν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, χωρίς προβλήματα. Στον νομό Καρδίτσας αντίστοιχο είναι το σκηνικό, όπου 40 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας διατηρούν ανοικτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Ισχυρή χαλαζόπτωση στη Ρόδο
   
Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και ακολούθησε βροχόπτωση, που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα. Αρκετές περιοχές, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά «σκεπάστηκαν» από το χαλάζι, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης χιόνισε ελαφρά στις ορεινές περιοχές Αταβύρου και Προφήτης Ηλίας.

Βίντεο από τη χαλαζόπτωση στη Ρόδο


Πρωτοφανής χιονόπτωση σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

   
Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο. Η πυκνή χιονόπτωση συνοδεύτηκε με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκαν και πολλά τροχαία ατυχήματα, δίχως όμως σοβαρούς τραυματισμούς και μόνο μικρές υλικές ζημιές. Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά, ενώ πριν λίγη ώρα ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους. Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή. Στην Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά και αύριο.

Εικόνα από Κεφαλονιά


Χιόνι στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου
   
Με χιόνι στις παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο. Από τα ξημερώματα πυκνό χιόνι πέφτει σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας, καθώς και στην Πάργα, όπου το χιόνι έχει καλύψει ακόμη και τις βάρκες. Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν σε παράκαμψη της Εγνατίας για Καρτέρι, όπου στις 7:30 το πρωί, δίπλωσε λεωφορείο χωρίς επιβάτες και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν φορτηγά και αυτοκίνητα. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, διακόπτεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ στις δημοτικές ενότητες Μαργαριτίου, Συβότων και Πέρδικας, για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη.
 
Το θερμόμετρο το πρωί, έδειχνε -12 στο Μέτσοβο και στα ορεινά χωριά, ενώ στους -4 βαθμούς έφθασε στη πόλη των Ιωαννίνων. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα

Νιφάδες χιονιού πέφτουν στην Ημαθία, στην Πιερία και στις Σέρρες, περιοχές όπου η θερμοκρασία νωρίτερα έπεσε στους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα, όπου χιονίζει, ο υδράργυρος «έδειξε» -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ -10 στην Καστοριά και -9 στα Γρεβενά.

Στην Πτολεμαΐδα, όπου σημειώνονται προβλήματα με την τηλεθέρμανση, η θερμοκρασία βρίσκεται στους -13 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης και της Φλώρινας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και των Γρεβενών. Χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στην Εγνατία Οδό.

Η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου. Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού. Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Κρήτη: Μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες

Η σφοδρή χιονόπτωση έχει επηρεάσει τις αγροτικές καλλιέργειες στην Κρήτη. Για πρωτοφανή κακοκαιρία που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της έκαναν λόγο οι παραγωγοί που δεν έκρυψαν την αγωνία τους για το τι θα δουν πηγαίνοντας σε τμήματα της περιουσίας τους που προς το παρών είναι λόγω του χιονιού απλησίαστα. 

Βίντεο: Απελπισμένοι οι αγρότες στην Κρήτη



Σήμερα τα προβλήματα στο νησί εντοπίζονται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.


Λάρισα: Κλειστά θα παραμείνουν, Τετάρτη και Πέμπτη, όλα τα σχολεία

   
Κλειστά θα παραμείνουν για Τετάρτη και Πέμπτη όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Λάρισα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, αλλά και της κατάστασης των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν. Κλειστό θα παραμείνει επίσης και το ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με απόφαση του προέδρου της σχολής. 
 

Προβλήματα σε τοπικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
   
Προβλήματα σε τοπικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, στην Αττική δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Επίσης, στην Εύβοια κλειστή είναι η γραμμή Γλύφα-Αγιόκαμπος. Στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Καβάλα-Πρίνου. Kανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης