Πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Ελληνικό: Βγήκαν στην παραλιακή και πηγαίνουν Ειδομένη!

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Ελληνικό: Βγήκαν στην παραλιακή και πηγαίνουν Ειδομένη!

Χάος και απίστευτες εικόνες στην παραλιακή με κόσμο να περπατάει στη μέση του δρόμου - Καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας, Ελληνικό - Άνοιξαν και το παλιό αεροδρόμιο για τους μετανάστες - Ακόμη 1.700 έφθασαν το πρωί στον Πειραιά, έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από τον ΗΣΑΠ

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Ελληνικό: Βγήκαν στην παραλιακή και πηγαίνουν Ειδομένη!
Χαοτική παραμένει η κατάσταση σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού
από την κυβέρνηση, ενώ έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό. Λίγο πριν την 1 το μεσημέρι, εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή από το πρώην δυτικό αεροδρόμιο που είχαν καταλύσει και πέρασαν την νύχτα και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη!

Δεκάδες άνθρωποι, με τα παιδιά τους από το χέρι ή άλλα στην αγκαλιά βγήκαν στο δρόμο και άρχισαν να περπατούν, ενώ η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά και οι ξαφνιασμένοι οδηγοί δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Σύντομα δημιουργήθηκε χάος, με φωνές, διαμαρτυρίες και κορναρίσματα, αφού κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει, πώς θα αντιμετωπιστεί και τι μέλλει γενέσθαι. Οι εγκαταστάσεις είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ στους χώρους του δυτικού αεροδρομίου δεν υπάρχει καμία υποδομή. Στους ανθρώπους αυτούς που διανυκτέρευσαν εκεί το βράδυ της Πέμπτης δεν προσφέρθηκε απολύτως τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε ιατροφαρμακευτική βοήθεια, παρόλο που πολλά από τα παιδιά έχουν πυρετό και είναι άρρωστα.

Κλείσιμο
Άνθρωποι με τις αποσκευές τους στα χέρια φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση, ελπίζοντας να βρουν έναν τρόπο να απεμπλακούν από το αδιέξοδο και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη. Την κατάσταση αυτή άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, χωρίς κανείς να έχει τον παραμικρό έλεγχο!

{{{ gallery 3 }}}



Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στο Πεδίον του Άρεως βρίσκονται ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

Από το πρωί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω της αυξημένης ροής των προσφύγων-μεταναστών ενώ διακρίνεται και η παντελής απουσία της αστυνομίας.



Αξίζει να σημειωθεί οτι και η πλατεία Βικτωρίας γέμισε ξανά με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας λόγω και των πολιτικών αποφάσεων των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους. Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας με τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Τόσκας, ο δήμαρχος πρότεινε κάποιους χώρους στην Αθήνα για τη φιλοξενία προσφύγων, που θα εξεταστούν, ενώ συζήτησαν και για την αύξηση της αστυνόμευσης στην περιοχή. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε οτι συζητήθηκαν και ειδικές συνεργασίες μεταξύ αστυνομίας και δήμου για την ασφάλεια συγκεκριμένων περιοχών της πρωτεύουσας, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Καμίνης, απο την πλευρά του, είπε ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τους κατοίκους γύρω απο την πλατεία Βικτωρίας, ότι γνωρίζει την πίεση που δέχονται, αλλά συνέστησε να δείξουν ψυχραιμία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να επαινέσει και τους πρόσφυγες, που, παρά τα όσα περνούν, δείχνουν και αυτοί αξιοσημείωτη ψυχραιμία.

Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα ( ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες). Ο κ.Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή. Σημειώνεται,ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.

Ενδεικτική είναι και η απουσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς στις περιοχές του Πεδίον του Άρεως αλλά και της πλατείας Βικτωρίας δεν υπάρχουν αρμόδιοι κρατικοί φορείς για την γενική τους φροντίδα και περιορίζονται μόνο στην εθελοντική προσπάθεια των ΜΚΟ.



Πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν μέσα σε μία ώρα το λιμάνι του Πειραιά, που για ακόμη μια ημέρα έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο hotspot. Συγκεκριμένα, 1.473 άτομα έφτασαν στον Πειραιά λίγο πριν τις 6:30 με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Μυτιλήνη και την Χίο και 279 με το "Blue Star 2" στις 7:30 από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Περισσότερα από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η διοίκηση του οργανισμού λόγω του μεγάλου συνωστισμού ατόμων, παραχώρησε και τον επιβατικό σταθμό που βρίσκεται στην πύλη Ε3.
   
Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα στον καθένα, ενώ στην πύλη Ε-8 που βρίσκεται στην πλατεία Καρασκάκη βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε στην πύλη Ε-3 έχουν καταλύσει περίπου 50 άτομα.

Οι εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά είναι τραγικές. Σκηνές και σλιπινγκ μπαγκς παντού. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, κοιμήθηκαν μέχρι και στο πάτωμα χωρίς μια κουβέρτα να τους προστατεύει από το κρύο και την υγρασία. Μωρά και μικρά παιδιά που κλαίνε με τις μητέρες τους να προσπαθούν να τα παρηγορήσουν. Όλοι τους θέλουν ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.



Το πρωί ομάδα μεταναστών και προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά. Φωνάζοντας συνθήματα, αρκετές γυναίκες και άνδρες, κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη και τα Σκόπια.

Φώναζαν «Μακεδονία- Μακεδονία», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το κλείσιμο των συνόρων. Λίγο αργότερα προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από τον ΗΣΑΠ. 

Για ακόμη μια φορά, πάντως, η έλλειψη οργάνωσης είναι καταφανής και η απουσία σχεδιασμού και σωστού συντονισμού διάχυτη σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς τους ανθρώπους κανείς τους δε θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

{{{ gallery 2 }}}

Την διαχείριση της κατάστασης την έχει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε στο protothema.gr ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα διαθέσει και τους τέσσερις σταθμούς του λιμανιού για εξυπηρέτηση των μεταναστών. «Θα διαθέσουμε τους χώρους μας για όσο χρειαστεί», τόνισε.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δε θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ χωρίς τη θέλησή μας», τονίζει στο protothema.gr ένας Αφγανός που έφτασε στη χώρα μας με τον αδελφό κι έναν φίλο τους. 

«Κάναμε τόσο μακρύ ταξίδι κι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Θέλουμε να συνεχίσουμε. Εγώ με την οικογένειά μου έχουμε πια ελάχιστα χρήματα. Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία», δηλώνει Σύρος πρόσφυγας, προσθέτοντας πως, «είμαστε πρόσφυγες. Δε μπορούν να μας κρατούν με το ζόρι. Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».

Πολλοί, άλλωστε, παρά τις εντολές των αρμόδιων αρχών για παραμονή τους στις πύλες Ε1 και Ε2, φεύγουν είτε με τα πόδια είτε με ταξί προς τον σταθμό του Ηλεκτρικού με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας είτε προς άγνωστες κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό το υπ. Ναυτιλίας πάντως σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση στους ανωτέρω δυο σταθμούς του ΟΛΠ, μεταφέρει με πούλμαν πρόσφυγες και μετανάστες προς άλλους σταθμούς του λιμένα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων αυτών. 

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αφού, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται επι της ουσίας στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί άλλο ειδικό δρομολόγιο από τα νησιά του Αιγαίου σε μια προσπάθεια η κατάσταση να εκτονωθεί. Κάτι βέβαια που είναι αδύνατον όσο η χώρα παραμένει απομονωμένη και μόνη σε αυτή τη μάχη για επίλυση του ευρωπαϊκού ζητήματος της διαχείρισης των ροών αυτών.





Χάος επικρατεί επίσης στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου από χθες έχουν μεταφερθεί όπως-όπως πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά. Ο χώρος δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει και μένουν στην αίθουσα αναχωρήσεων.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης