Κέρκυρα: Πώς το πλοίο με τους 693 επιβάτες προσέκρουσε στη βραχονησίδα

Κέρκυρα: Πώς το πλοίο με τους 693 επιβάτες προσέκρουσε στη βραχονησίδα

Ασφαλείς οι επιβάτες αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Ιταλία το απόγευμα - Συνολικά 763 οι επιβαίνοντες

Κέρκυρα: Πώς το πλοίο με τους 693 επιβάτες προσέκρουσε στη βραχονησίδα
Συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυτική τραγωδία δημιουργήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν το επιβατηγό πλοίο «Europalink» της εταιρείας «Minoan Grimaldi Lines» προσέκρουσε στη βραχονησίδα Περιστέρες ανοιχτά της Κέρκυρας.
Στο επιβατηγό, που έχει πλήρωμα 70 μέλη, είχαν επιβιβαστεί 693 επιβάτες και μεταφέρονταν επίσης 366 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.
Την ώρα της πρόσκρουσης στη νησίδα οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανγκόνα.

Κλείσιμο
Στο στενό μεταξύ του νησιού της Κέρκυρας και της ηπειρωτικής χώρας, το «Europalink» προσέκρουσε στη βραχονησίδα Περιστέρες που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κέρκυρας, παρά το γεγονός ότι πάνω της υπάρχει φάρος σε λειτουργία.

Οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος θα διευκρινιστούν έπειτα από την έρευνα των λιμενικών αρχών.

Τα πλοία που κινούνται στο στενό οπου βρίσκεται η βραχονησίδα Περιστέρες παίρνουν τη στροφή ανοικτά, όπως λένε ναυτιλιακοί παράγοντες. Οπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, ότι ο Ιταλός καπετάνιος πήρε τη στροφή πιο κλειστά απ' ότι χρειάζεται και έτσι το μεγάλο επιβατηγό χτύπησε πάνω στη νησίδα

Μετά τη σύγκρουση υπήρξε ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο λεβητοστάσιο του «Europalink», ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το επιβατηγό έπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας και όλοι οι επιβάτες του αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Αυτή την ώρα γίνεται απάντληση των υδάτων με αντλίες, ενώ αργότερα δύτες αναμένεται να καταδυθούν στα ύφαλα του πλοίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Τα 366 αυτοκίνητα δεν έχουν βγει από το πλοίο αφού το επιβατηγό δεν έχει δέσει με τους καταπέλτες, κάτι που αναμένεται να επιχειρηθεί τις επόμενες ώρες αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητοι ελιγμοί.

Οι επιβάτες αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία με άλλο πλοίο της πλοιοκτήτριας εταιρείας το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην Κέρκυρα το απόγευμα για να μεταφέρει τους 693 στον προορισμό τους.

Το πλοίο αναμένεται να παραμείνει στο λιμάνι της Κέρκυρας μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την πρόσκρουση και αφού δοθεί σχετική βεβαίωση πιστοποιητικού ασφαλείας από το νηογνώμονα του πλοίου.

Το «Europalink» είχε ξαναχτυπήσει στην ίδια νησίδα

Συμφωνα με πληροφορίες, το υπό ιταλική σημαία επιβατηγό είχε χτυπήσει και πάλι στην ίδια βραχονησίδα στο πρώτο ταξίδι που έκανε εκτελώντας το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανγκόνα, ατύχημα που είχε συμβεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

Δύο μεγάλα ρήγματα έχει υποστεί το «Europalink»

Αρκετά μικρά ρήγματα στη δεξιά πλευρά του αλλά και δύο μεγάλα έχει υποστεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δυτών, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Europalink», με σημαία Ιταλίας, που συγκρούστηκε τα μεσάνυχτα, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη νησίδα «Περιστέρες» βορειανατολικά της Κέρκυρας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Λιμενικού

«Προσέκρουσε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην νησίδα “ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ” ν. Κέρκυρας το Ε/Γ-Ο/Γ ''EUROPA LINK'' σημαίας Ιταλίας.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, από τον Πλοίαρχο του ανωτέρω Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, ότι κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου για Πάτρα – Ηγουμενίτσα - Ανκόνα Ιταλίας, με εξακόσιους ενενήντα τρεις (693) επιβάτες, εβδομήντα (70) μέλη του πληρώματος και τριακόσια εξήντα έξι (366) οχήματα, προσέκρουσε στην νησίδα “ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ” στο βόρειο στενό ν. Κέρκυρας. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση ζημιάς στη δεξιά πλευρά του πλοίου και η εισροή υδάτων ενώ με μέριμνα του πληρώματος κλείστηκαν οι υδατοστεγείς πόρτες των διαμερισμάτων και έγιναν προσπάθειες απάντλησης αυτών.

Στη συνέχεια, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και συνοδεία πλωτού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχε αποπλεύσει για παροχή συνδρομής, το Ε/Γ-Ο/Γ ''EUROPA LINK'' κατέπλευσε στο λιμένα Κέρκυρας και προσέδεσε ασφαλώς με τη βοήθεια των Ρ/Κ “ΔΙΑΣ” Ν.Π. 4447 και Ρ/Κ “ΔΟΞΑ” Ν.Π. 4678.

Οι επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν ασφαλώς, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός. Κατόπιν ελέγχου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος έως το λιμένα Κέρκυρας, δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ ''EUROPA LINK'' σημαίας Ιταλίας μέχρι διαπίστωσης αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης