Κορωνοϊός: 602 νεκροί σε 17 μέρες - Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: 602 νεκροί σε 17 μέρες - Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

49% αύξηση των διασωληνωμένων μέσα σε πέντε μέρες - Στο 70% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική - Σήμερα παρουσιάζει ο Κικίλιας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

ΜΕΤΗ_2
Αυξάνεται σταθερά το επιδημιολογικό φορτίο στα νοσοκομεία της χώρας, απόρροια της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον 3.831, έχοντας αυξηθεί κατά 40% από την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα, το 1/5 αυτών δίνει σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές της λοίμωξης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Δύσκολες ημέρες στη Θεσσαλονίκη - Αεροδιακομιδές ασθενών σε Αθήνα-Θεσσαλία

Σήμερα παρουσιάζει ο Κικίλιας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό


Ο αριθμός των νοσηλευομένων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς συσχετίζεται με τον ρυθμό της επιδημίας που σημειώθηκε το πρώτο 15νθήμερο του μήνα. Η τάση σταθεροποίησης που άρχισε να φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτυπωθεί σε μειωμένο αριθμό ασθενών τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το "φορτίο" που καλούνται να σηκώσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας μας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι πολύ βαρύ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών χθες έφθασαν κοντά στις 500.

Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 465, αριθμός υψηλός που έχει δοκιμάσει δραματικά τις τελευταίες ημέρες και την αντοχή των εργαζομένων και του συστηματος υγείας. Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στις ΜΕΘ λόγω της επιδημίας είναι ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 49% μέσα σε πέντε μόλις ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ήταν 312 και πλέον είναι 465.

Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (241) και αλλοι 136 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Κλείσιμο
Ουσιαστικα οι κλίνες ΜΕΘ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη βόρεια Ελλάδα έχουν υπερκαλυφθεί και οι ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19 καλύπτονται με μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αντίθετα, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid-19 φτάνει στο 70%.

Περίπου το 56% των ασθενών με κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύεται στη βόρεια Ελλάδα. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 1.914 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και αλλοι 241 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ή σε άλλες μονάδες.

Κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες εισάγονται καθημερινά 100 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία.

Στην Αττική η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εκτεταμένος έλεγχος στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή του lovkdown συγκράτηςε το "φορτίο" των ασθενών και προς τα νοσοκομεία.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι 607 σε απλές κλινικές και 149 σε ΜΕΘ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, χθες οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν το 46% του συνόλου των διασωληνωμένων, όταν πριν από έναν μήνα η ηλικιακή ομάδα 40-64 αντιπροσώπευε το 32,5% των διασωληνωμένων.

Οι ασθενείς από 65 και άνω που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αντιπροσώπευαν μέχρι χθες το 52,2%. Επίσης, οκτώ διασωληνωμένοι (ποσοστό 1,8%) ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, μόλις ένας ασθενής 18-39 ετών νοσηλευόταν διασωληνωμένος και η μεγαλύτερη επίπτωση του ιού εντοπιζόταν στους ασθενείς από 65 χρόνων και άνω (66,3% του συνόλου των διασωληνωμένων ανήκαν σε αυτές τις ηλικίες).

Ο απολογισμός των νεκρών γίνεται συνεχώς βαρύτερος - χθες 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τη μοιραία επίπτωση της επιδημίας δείχνουν τα συνολικά στοιχεία των νεκρών: από τους 1.228 θανάτους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι μισοί, 602, έχουν καταλήξει τις τελευταίες 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκινούν και οι μαθητές Δημοτικού την τηλεκπαίδευση

Σήμερα η παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου για τον δωρεάν εμβολιασμό των πολιτών κατά της Covid-19

Εργαζόμενοι σε αναστολή και άνεργοι: Ποιοι πληρώνονται αύριο και την Παρασκευή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης