PROTOTHEMA

Οικονομία

Πιάνουν από σήμερα δουλειά

Τεχνικά κλιμάκια: Ενστάσεις με το... καλημέρα για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Τεχνικά κλιμάκια: Ενστάσεις με το... καλημέρα για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Οι δανειστές δεν θα δεχθούν εύκολα ακόμα και στοχευμένες παροχές θεωρώντας ότι προτεραιότητα έχει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες

Ενστάσεις με το... καλημέρα προβάλλουν για μια ακόμα φορά τα τεχνικά κλιμάκια που πιάνουν δουλειά σήμερα αμφισβητώντας την υπεραπόδοση εσόδων και το πλεόνασμα.


Στόχος να δυσκολέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1.000 ευρώ σε 1.000.000 ανθρώπους φέτος, όπως ήδη προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι δανειστές δεν θα δεχθούν εύκολα ακόμα και στοχευμένες παροχές θεωρώντας ότι προτεραιότητα έχει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Μια πρώτη γεύση έδωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από δύο μέρες.

Αρχικά ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία για τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και δίσταζαν να πιστέψουν ότι η αύξηση των εσόδων του φορέα προήλθε από την ενίσχυση της απασχόλησης και  την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όταν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τους παρουσίαζαν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που έδειχναν αύξηση της απασχόλησης, οι δανειστές ζητούσαν τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ που συγκεντρώνονται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τα οποία επιβεβαίωναν το θετικό πρόσημο στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια ρωτούσαν μετ΄επιτάσεως τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές που «άνοιξαν» και αν θεωρούνται βιώσιμες ώστε να σταθεροποιηθούν τα έσοδα του φορέα ή πρόκειται για «πυροτέχνημα» το οποίο δεν θα έχει συνέχεια.

Έκπληξη τους προκάλεσαν και τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ που έδειχναν ότι για πρώτη φορά μετά το 2008 τα οικοδομικά έργα έχουν θετική πορεία. Μάλιστα το ποσοστό των οικοδομικών αδειών έχει αυξηθεί κατά 10%

Ο τομέας που συγκέντρωσε τις περισσότερες ενστάσεις είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Πάγια θέση των δανειστών είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες  φοροδιαφεύγουν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα έχουν απώλειες από τους μη μισθωτούς.

Τα ειδοποιητήρια με τις «διορθωμένες» εισφορές που θα λαμβάνουν υπόψη και τις εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις του 2016 αναμένεται να αναρτηθούν με καθυστέρηση τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 δείχνουν ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα των μη μισθωτών εμφανίζονται μειωμένα κατά 20%.

Παρόλα αυτά το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στα έσοδα από τους μη μισθωτούς.

Με διστακτικότητα άκουσαν επίσης και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 300 εκατ. ευρώ το 2017.

Ο υφυπουργός εργασίας κ. Πετρόπουλος μόλις χθες υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών από παλαιότερα χρέη των Ελεύθερων Επαγγελματιών αλλά και των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών» σημειώνοντας ότι «ξεπεράσαμε κατά πολύ τον στόχο των 70 εκατ. ευρώ μηνιαίως που αρχικά είχαμε θέσει και φτάσαμε αισίως στα 120 εκατ. ευρώ».

Η αύξηση της εισπραξιμότητας σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο οφείλεται στην βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλούν τα παλιά χρέη τους.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Γιώτα 18/10/201717:23

Απο που και έως που πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, δηλαδή θέλουν να μοιράσουν τα λεφτά των συνταξιούχων σε λάθρο και τσιγγάνους.

Απάντηση
Epwnvmus18/10/201711:40

Εχουν ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ οι δανειστές!!! Βρε ΑΛΗΤΕΣ, υπερφορολογείτε ΠΑΛΙ τους ελευθερους επαγγελματίες κ γενικα τον ιδιωτικο τομεα για βγάλετε πλασματικό πλεόνασμα, κ αντι να ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΣ που χρωστάτε ρε ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ του κερατα,, θα δωσετε ψίχουλα σε 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους κ χαμηλόμισθους του δημοσιου ως επι το πλείστον!! Ντροπή σας! Κ γιατι;; Για να ΦΑΝΕΙΤΕ οτι κ καλα κανετε κοινωνικές παροχές;; Κ να βγαίνετε στα κανάλια τους επομενους 10 μηνες να καυχιεστε. Να αποπροσανατολίσετε τον λαοτζίκο να μην δίνει σημασία στα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ κ στους ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ που θα φέρετε. Αλήτες!!

Απάντηση
Νίκος 18/10/201709:19

Τα τσογλανάκια βάζουν χέρι στα λεφτά του ΕΦΚΑ τα οποία προορίζονται για σημερινές και μελλοντικές συντάξεις, δυστυχώς εκεί βρίσκουν τα χρήματα για τα δωράκια των λάθρο.

Απάντηση
!!!18/10/201708:44

ΠΙΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016 ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ 2018 ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία