Ελ Εριάν: Η κατάλληλη στιγμή για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Ελ Εριάν: Η κατάλληλη στιγμή για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Οι πέντε επιλογές που έχει η Ελλάδα ως χώρα που αποδεδειγμένα έχει προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα

Ελ Εριάν: Η κατάλληλη στιγμή για τη μείωση του ελληνικού χρέους
Την άποψη ότι έχει φθάσει η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους, εκφράζει με άρθρο του στο Project Syndicate, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η επίτευξη μίας βραχυπρόθεσμης λύσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει επαρκώς τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Στο άρθρο του – υπό τον τίτλο «Έφθασε η ώρα για μείωση του ελληνικού χρέους» («Time for Debt Reduction in Greece»), ο κ. Ελ-Εριάν, υποστηρίζει ότι μία χώρα που έχει αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας έχει πέντε επιλογές:

- να εξαντλήσει τα όποια αποθέματα διαθέτει και τα οποία είχε συγκεντρώσει όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες,
- να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, με άλλα λόγια να δανειστεί,
- να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, τα οποία, όμως, θα έχουν να υπάρξει απελευθέρωση πόρων ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της,
Κλείσιμο
- ελλείψει ταμειακών διαθεσίμων, μπορεί να εφαρμόσει μέτρα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη,
- εάν τελικά τίποτε από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, τότε μπορεί να αφήσεις τις αγορές να αποφασίσουν και μέσω μίας σειράς κινήσεων να οδηγηθεί τελικώς στη χρεοκοπία.

Το σίγουρο είναι, προσθέτει ο κ. Ελ-Εριάν, είναι ότι μία εξαιρετικά χρεωμένη χώρα στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνει, στην πορεία, ότι ακόμη και εάν εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, τελικώς δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

"Κυβέρνηση και δανειστές έχουν περιέλθει σε ένα χρονοβόρο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία μαγική λύση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, τονίζοντας παράλληλα ότι το τέλμα αυτό στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό πρόγραμμα καθιστά την αξιοπιστία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπό αμφισβήτηση.

Αυτό που πραγματικά μπορεί να σώσει την Ελλάδα και να προσφέρει ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας της είναι να υπάρξει μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Μετά από οκτώ χρόνια, έφθασε η στιγμή να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη: μία ορθή και με στόχο την οικονομική ανάπτυξη μείωση του χρέους της», καταλήγει ο κ. Ελ-Εριάν.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης