Το σχέδιο για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια - Άμεση ομπρέλα προστασίας για 100.000 δανειολήπτες

Το σχέδιο για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια - Άμεση ομπρέλα προστασίας για 100.000 δανειολήπτες

Σε περαιτέρω εξειδίκευση του νέου ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης «κόκκινων» στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Το σχέδιο για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια - Άμεση ομπρέλα προστασίας για 100.000 δανειολήπτες
Αν και από την αρχή ξεκαθάρισε πως πρόκειται για αρχικές σκέψεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως ο νέος υπό συζήτηση φορέας θα έχει κοινωνικά κριτήρια, σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και πως θα πρέπει να υπάρξει ως προς αυτόν η έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον υπουργό, στον φορέα θα συμμετέχουν το ΤΧΣ, οι τράπεζες οι οποίες θα καλούνται να πουλάνε τα δάνεια τους προς αυτόν έως και απομειωμένα κατά 50% (ίσως και λίγο λιγότερο) ενώ ένα μέρος της οφειλής θα καλείται να το πληρώνει ο ίδιος ο δανειολήπτης με καλύτερους όμως όρους.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, πόροι ύψους 3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για τη συγκεκριμένη δράση από το ΤΧΣ (σ.σ. πρόκειται για μια αύξηση από τις αρχικές διαρροές κατά 1 δισ. ευρώ καθώς κύκλοι προ δύο εβδομάδων μιλούσαν για 2 δισ. ευρώ) ενώ στα κοινωνικά χαρακτηριστικά και κριτήρια που θα υπάρξουν θα ενταχθούν όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή ακριβώς σε αυτό.

Κλείσιμο
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην ΕΚΤ και σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστεί ένα διάστημα έξι ίσως και λίγο λιγότερων μηνών.

«Μιλάμε όμως δεν διαβουλευόμαστε με τις τράπεζες»

Στο πρώτο κύμα ένταξης δανειοληπτών αναμένει το υπουργείο Οικονομίας να ενταχθούν περί τους 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται σε πρόβλημα ενώ ως βασική επιχειρηματολογία απέναντι στην ΕΚΤ θα κατατεθεί το γεγονός πως πρόκειται για «χαμένα ούτως ή άλλως δάνεια» σε ποσοστά 70%- 80% που σε ένα μέρος τους θα ξαναζωντανέψουν ενώ και οι τράπεζες θα απωλέσουν έναν «βραχνά διαρκείας».

Σε κάθε περίπτωση παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως για τα παραπάνω θέματα η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις τράπεζες όμως σε καμία περίπτωση «δεν διαπραγματεύεται μαζί τους».

Σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια, η στόχευση θα βρίσκεται κοντά μεν, με τροποποιήσεις δε σε μεγάλο βαθμό, ως προς τον νόμο Δένδια, καθώς το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων, ουσιαστικά αλλάζοντας τις δομές των εταιρειών και «καταλαμβάνοντας αυτές» με συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, στοίχημα για το υπουργείο Οικονομίας θα είναι η πάταξη των φαινομένων οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να κλέβουν τις επιχειρήσεις τους. «Θα παρουσιάσουμε έναν σχέδιο ισορροπημένο με μετοχοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων από τις τράπεζες» τονίζεται.

Διορθώσεις για την α' κατοικία

Ως προς την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως η δράση αυτή άμεσα θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο, θα έχει διορθώσεις από τις αρχικές εξαγγελίες και θα κινείται σε μεγάλο βαθμό επάνω από τα όρια αντικειμενικών αξιών, εισοδημάτων και καταθέσεων του νόμου Χατζηδάκη αλλά ελαφρά που κάτω από τις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας.

Μέριμνα θα υπάρξει ώστε οι κακοπληρωτές να τεθούν εκτός νόμου και να μην συμπεριληφθούν δίδοντας μια αίσθηση αδικίας ενώ ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται εκτός των δεσμεύσεων και της διαπραγμάτευσης που υπήρξε μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και των θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης