Και οι Ιταλοί προειδοποιούν, αλλά ο Μηλιός επιμένει...

Και οι Ιταλοί προειδοποιούν, αλλά ο Μηλιός επιμένει...

«Η εμπειρία μου λέει ότι η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και, κατά συνέπεια, είναι μεγάλο λάθος να γίνεται αναφορά σε αυτή» προειδοποιεί ο Pierre Carlo Padoan - Τι λένε τα ιταλικά ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Και οι Ιταλοί προειδοποιούν, αλλά ο Μηλιός επιμένει...
Αναφορά στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pierre Carlo Padoan, απευθύνοντας, μάλιστα προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Πρόκειται για κρίσιμη κατάσταση, αλλά είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη του 2011 και του 2012”, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι και διευκρινίζει ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα Τσίπρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Padoan, σχολιάζει: “Παρά το γεγονός ότι δεν μου αρέσει να παρεμβαίνω στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας,  η εμπειρία μου λέει ότι η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και, κατά συνέπεια, είναι μεγάλο λάθος να γίνεται αναφορά σε αυτή”.

Κλείσιμο
Όπως λέει χαρακτηριστικά, “είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι  υπάρχει αυτό που λέμε ήρεμη, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση”.

Σε σχέση,  με τη δυνατότητα “τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα να επεκτείνουν την κρίση και στην Ιταλία”, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ απαντά “όχι, διότι στο παρελθόν η επέκταση της κρίσης ήταν συνέπεια μιας διαδεδομένης αδυναμίας.  Η διατήρηση του ιταλικού και ισπανικού σπρεντ σε χαμηλό επίπεδο αποδεικνύει ότι στην παρούσα φάση οι συνέπειες συγκεκριμένων κρίσεων είναι περιορισμένες”.

Γενικότερα, ο Padoan προειδοποιεί τις ετοιμόρροπες οικονομίες της Ευρώπης ότι ο χρόνος τελειώνει κι ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη στασιμότητα, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας το μήνα Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατηγορώντας την ότι ανησυχεί περισσότερο για την πιστοληπτική της αξιολόγηση παρά για την προαγωγή της ανάπτυξης. Αποκάλυψε δε ότι στο παρελθόν έχει συζητήσει με τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή νέων κανόνων που θα ενθαρρύνουν τις κρατικές δαπάνες οι οποίες υποστηρίζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Χαιρέτισε το σχέδιο της Κομισιόν να παρέχει έξτρα ρευστότητα για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία από τον Ιούνιο, προειδοποίησε ωστόσο πως “ο Ιούνιος είναι πολύ μακριά” και ότι χρειάζεται να γίνει κάτι στο ,μεσοδιάστημα. Η μια πιθανότητα είναι να ενεργοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως είπε “το πρόβλημα με  αυτήν είναι ότι τηρεί μια πολύ συντηρητική στάση ως προς τις επενδύσεις γιατί δεν θέλει να πάρει, ας πούμε, υπερβολικό ρίσκο, αφού επιδιώκει να διατηρήσει το ΑΑΑ της”.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι όλα τα επενδυτικά projects καλά κι ότι θα 'πρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα αξιολογεί αυτά τα ευρωπαϊκά projects. Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με τον Padoan  θα μπορούσε να είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πώς βλέπουν οι ιταλικές εφημερίδες την κατάσταση στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα απασχολούν, ως είναι φυσικό, το σύνολο του ιταλικού Τύπου. Εκεί όπου οι εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών είναι αντικρουόμενες...

Αρχής γενομένης από το σχετικό θέμα της La Repubblica που γράφει πως “οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά”. Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της εφημερίδσας Μικέλε Σέρρα, τονίζει πως: “Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά, πλέον, την έξοδο από το Ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα”.

Ο κ. Σέρρα καταλήγει δε γράφοντας πως: «αν ήμουν έλληνας, η ιδέα ότι "οι αγορές" αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. ‘Η, αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω...».

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Φερράρι, απεσταλμένος της εφημερίδας Corriere della Serra στην Ελλάδα, δηλώνει πως : «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος - έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του- μπορεί να καταλάβει ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας».

Σπεύδει δε να διευκρινίσει πως : «κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε, με τον τρόπο αυτό, να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης