ΔΝΤ: Σήμερα «κληρώνει» για δόση και νέο δάνειο

ΔΝΤ: Σήμερα «κληρώνει» για δόση και νέο δάνειο

Στην έκθεση Τόμσεν υπογραμμίζεται η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και συνάμα διατυπώνονται «ανησυχίες» για την πορεία του προγράμματος

ΔΝΤ: Σήμερα «κληρώνει» για δόση και νέο δάνειο
Την εκταμίευση διπλής δόσης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο θα συζητήσει την έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση που συνέταξε η ομάδα Τόμσεν επισημαίνει και την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα χρειαστεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015,  προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. Κατά το ΔΝΤ, οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, διότι έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
 
Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της χορήγησης τρίτου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, καθώς η εναλλακτική της αξιοποίησης του «μαξιλαριού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, βρίσκει αντίθετους τους τεχνοκράτες του Ταμείου.
 
Αναβάλλονται οι «ανάσες»
 
Ταυτόχρονα όμως, η έκθεση του ΔΝΤ, όπως και ης Κομισιόν λίγες εβδομάδες νωρίτερα, αναμένεται να δίνε έμφαση στην ανάγκη πιστής εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα επαναφέρει μάλιστα την απαίτηση για παράταση φορολογικών μέτρων (όπως η εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.
 
Οι αντιστάσεις των ξένων σε άμεσα μέτρα «ανακούφισης» που ζητούν πολλοί στην Ελλάδα από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, γίνονται μεγαλύτερες αν υπολογίσει κανείς ότι στη Γαλλία και όλες σχεδόν τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης ενισχύθηκαν κόμματα και παρατάξεις που ζητουν να μην πληρώνουν άλλο πια οι ευρωαίοι φορολογούμενοι για τα χρέη της Ελλάδας.
 
Το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα πολλά κρίσιμα μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα καταγραφεί και φέτος υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και θα διεκδικήσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή τουλάχιστον τη δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει από αυτή.
 
Το μεγάλο «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
 
Παράλληλα θα διεξαχθεί και το»μεγάλο παζάρι» που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ αλλά και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας. Το ΔΝΤ φέρεται να έχει θέσει σαν στόχο να εγείρει ξανά το ζήτημα του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας πως εφόσον έχουν διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός είναι 684 ευρώ και όχι 586 ευρώ στη χώρα μας!

Τα στελέχη του ΔΝΤ και οι ομόλογοί τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, για να ελέγξουν την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που συνδέονται με την αποδέσμευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη. Για το λογο αυτό ο πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα στους υπουργούς τους να συνεχίσουν το έργο τους και να μην... χαλαρώνουν, αναλύοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα σενάρια ανασχηματισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης