De Morgen: H Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών

De Morgen: H Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας σιγά σιγά βγαίνει από το βαθύ τούνελ διατυπώνει, σε ανάλυση που φιλοξενεί, η βελγική εφημερίδα

De Morgen: H Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών
Την εκτίμηση, ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, διατυπώνει, σε ανάλυση που φιλοξενεί, η βελγική εφημερίδα De Morgen, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα σιγά σιγά βγαίνει από το βαθύ τούνελ» και υπέρτιτλο «Μειώθηκε ο κίνδυνος για έξοδο από την ευρωζώνη».

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, τα spreads των ελληνικών επιτοκίων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο τους τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο του 8%, γεγονός που αποδεικνύει, ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα βαίνει αυξανόμενη.

Η De Morgen παρατηρεί, ότι το status που απένειμε η Fitch στην Ελλάδα (ΒΒ-) και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων (8%), εξακολουθούν να θεωρούνται προβληματικά για τα διεθνή standards, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το αντίστοιχο βελγικό επιτόκιο δεν ξεπερνάει το 2%. Ωστόσο, συνεχίζει, στην αναβάθμιση αυτή, οι επενδυτές "βλέπουν", ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Σύμφωνα με τον Fitch, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι «σταθερές», παρά την αναδιάρθρωση χρέους και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί. Όπως εξάλλου σημειώνεται, παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει για πρώτη φορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχει ήδη από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Κατά την εφημερίδα, ο οίκος Fitch δεν είναι η μοναδικός που βλέπει να αχνοδιαγράφεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα, καθώς και ο Standaard & Poor’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας τον Δεκέμβριο, ενώ και στο ελληνικό Χρηματιστήριο επικρατεί τελευταία ένα κλίμα ευφορίας.

Κλείσιμο
Ωστόσο, συνεχίζει η De Morgen, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας δεν καταγράφονται προς το παρόν σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε το 5,3% έναντι 5,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Επισημαίνεται πάντως, πως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εν ευθέτω χρόνω.

Σε αυτό το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσθέτει η εφημερίδα, έχει δημιουργηθεί ένα πιο θετικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις: Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελληνικές εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Frigoglass κατάφεραν να αντλήσουν από τις αγορές κεφάλαια ύψους 500 και 250 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, εκδίδοντας ομόλογα. Η εφημερίδα μιλάει για μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων επενδυτών.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και στις διαβεβαιώσεις του ότι η Ελλάδα αποτελεί «success story».

«Αν και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και η ανεργία καλπάζει στο 27%, η Αθήνα προτιμά να βλέπει τα πράγματα από την θετική τους πλευρά», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης