«Χρυσές σφαίρες» και «χρυσό μάτι»

«Χρυσές σφαίρες» και «χρυσό μάτι»

Μερικές, αξιοπρόσεκτες «λεπτομέρειες» από την πρόσφατη  απονομή  των «Χρυσών σφαιρών» που,συνήθως, προαναγγέλουν τα Όσκαρ. Μεγάλο μέρος των Όσκαρ

«Χρυσές σφαίρες» και «χρυσό μάτι»
Όπως ας πούμε το «Aus Dem Nichts» που αγγλικά  παραφράστηκε «In the Fade». Και που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Εκτοπίζοντας  μερικά από τα  φαβορί.

Το σενάριο αλλά και η σκηνοθεσία είναι του σαρανταπεντάχρονου και φίλου Φατίχ  Ακίν. Γερμανικής υπηκοότητας αλλά Τουρκικής καταγωγής. Και λάτρης  της Ελλάδας (αυτά να  τ' ακούνε  οι αμετακίνητοι, δογματικοί ρατσιστές)

Ο Φατίχ είναι κολλητός του Ζηνόβιου Παναγιωτίδη της μικρής  εταιρείας «Rosebud» που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ταινία  στις 15  Φεβρουαρίου. Με την ελπίδα πως θα είναι μέσα στην λίστα των υποψηφιοτήτων για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης  ταινίας.

Κλείσιμο
Το «In the Fade» συμμετείχε στο περσινό φεστιβάλ των Καννών. Ηταν μια από τις καλύτερες παρουσίες και στο τέλος απέσπασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για  την σαρανταδυάχρονη Νταιάν Κρούγκερ. Το πρώην μοντέλο. Η ωραία Ελένη της «Τροίας». Σε μια κορυφαία  στιγμή υποκριτικού ρεσιτάλ. Εντελώς αγνώριστη. Εντελώς πειστική. Και εντελώς μέσα στο πετσί του ρόλου της.

Μια νέα Γερμανίδα  μητέρα από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται να «κολυμπάει» σε ωκεανούς απελπισίας. Ο άντρας της και το μονάκριβο παιδί της, είναι τα..τυχαία θύματα μιας τρομοκατικής «τυφλής» επίθεσης από  Γερμανούς και  Ελληνες φασίστες.

Η Νταιάν Κρούγκερ στην ταινία «In the Fade»


Οι αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά αλλά εκείνη με πείσμα, αποφασισμένη για όλα,  καταλήγει στην φωλιά των τρομοκρατών που την εντοπίζει στο Μάτι της Αττικής. Εκεί όπου έγιναν τα γυρίσματα και που καλύπτουν το τελευταίο, τραγικό, ημίωρο της  ταινίας.  

Εκτός από την Κρούγκερ συμμετέχουν ακόμα και  Ελληνες ηθοποιοί. Οπως ο Αδάμ Μπουσδούκος, μόνιμος συνεργάτης του Φατίχ Ακίν και  ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης. Που το θεατρικό του έργο και η σκηνοθεσία της παράστασης «Στέλλα κοιμήσου» στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του «Εθνικού» έσπασε τα ταμεία!

Φατίχ Ακίν



Οι φετινές διακρίσεις εκτόπισαν τα περισσότερα φαβορί. Παράδειγμα η ταινία «Οι  τρεις πινακίδες  έξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι» σάρωσε ακόμα και την Χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής ιστορίας. Ο σκηνοθέτης Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αγγλικής  σχολής) είναι εκείνος που πριν από πολλά χρόνια είχε υπογράψει  το  «περιθωριακό» και ανεξάρτητο «Αποστολή στην Μπρίζ» με πρωταγωνιστή  τον (μελλοθάνατο στην ιστορία) Κόλιν Φάρελ. Εν Ελλάδι η ταινία θα προβάλλεται από 18 Ιανουαρίου.

«Η πιο σκοτεινή ώρα» (Darkest Hour) του επίσης Βρετανού Τζο Ράιτ που απέσπασε Χρυσή σφαίρα καλύτερης ερμηνείας για τον Γκάρι Ολνταμ (επίσης Βρετανός) θα προβάλλεται κι αυτή από 18 Ιανουρίου.

Ο Γκάρι Ολντμαν στο Darkest Hour



Απροσδιόριστη, ακόμα, είναι η ελληνική έξοδος του μυστηρίου «Το σχήμα του νερού» (The Shape of Water) με σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Μεξικανό  Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που κέρδισε Χρυσή σφαίρα καλύτερης  σκηνοθεσίας.

Με απλά  λόγια η Κρούγκερ είναι Γερμανίδα, ο  Γκάρι Ολντμαν είναι Αγγλος, ο  Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο Μεξικανός και ο  Ντάνιεν ΜακΝτόνα Αγγλος. Το ερώτημα είναι «ποιος είναι Αμερικανός»; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης