Η μαστίχα ως φυσικό φάρμακο

Η μαστίχα ως φυσικό φάρμακο

Το γνωστό προϊόν της χιώτικης γης καταξιώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η μαστίχα ως φυσικό φάρμακο
Πώς μπορείς να εκτοξεύσεις την αξία ενός φυσικού προϊόντος, ενισχύοντας τις εξαγωγές σου και φυσικά την τοπική οικονομία; Απλά, μετατρέποντάς το από τρόφιμο σε… φάρμακο! Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς απαιτεί επιστημονική έρευνα δεκαετιών. Από αυτή τη διαδικασία όμως κατάφερε να περάσει με επιτυχία η Μαστίχα Χίου δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της ελληνικής γης. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η μαστίχα έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης. Έτσι, η φαρμακευτική «μονογραφία» της έχει πλέον δύο θεραπευτικές ενδείξεις: 1. δυσπεπτικά προβλήματα 2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι «πόρτες» ώστε να προσεγγιστούν δύσκολα κοινά σε σημαντικές αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική κλπ.

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, είναι προϊόν της συστηματικής προσπάθειας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού. Ο συνεταιρισμός επί σειρά ετών δέσμευε σημαντικά ποσά, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό στον κύκλο εργασιών του, για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορα πεδία που είχαν αξιολογηθεί ως ύψιστου ενδιαφέροντος. Ετσι σήμερα παρουσιάζεται πλήθος εργαστηριακών και κλινικών μελετών που επιτρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος η προοπτική και το μέλλον του προϊόντος.


Κλείσιμο
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση. Στο κέντρο διακρίνεται η Καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Αθηνών, κ. Ιωάννα Χήνου

Ειδικότερα, 27 από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετίζονταν με τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, ενώ οι 9 από αυτές αφορούσαν κλινικές μελέτες. Παράλληλα, σήμερα διενεργούνται δύο κλινικές μελέτες, σε Χίο/Αθήνα και Αγγλία, που εξετάζουν τις ιδιότητες της μαστίχας στην καταπολέμηση της νόσου Crohn και στον σακχαρώδη διαβήτη και τη χοληστερίνη. Πλέον λοιπόν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μαστίχα βοηθά: α) σε γαστρεντερικές παθήσεις (δυσπεπτικά προβλήματα / εξάλειψη – μείωση ελικοβακτηριδίου / βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα), β) στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη / LDL χοληστερίνης, γ) στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής (ουλίτιδα / πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης, δ) στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών. Τη «μονογραφία» θα τη βρεις και στο site του ΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης