Γιώργος Τράγκας: Ποιος έβαλε στο στόχαστρο τον «ελεύθερο σκοπευτή»

Γιώργος Τράγκας: Ποιος έβαλε στο στόχαστρο τον «ελεύθερο σκοπευτή»

Ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά στο «ΘΕΜΑ» για το παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από τον ΣΚΑΪ, τη «γερμανική κατοχή» και τους Γερμανούς, τους οποίους θεωρεί «διαχρονικούς εχθρούς μας», ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τον πτοούν τα αφεντικά

Η μεταμόρφωση του Άδωνη Γεωργιάδη
Γιώργος Τράγκας: Ποιος έβαλε στο στόχαστρο τον «ελεύθερο σκοπευτή»
Ενα πρωινό με τον Γιώργο Τράγκα δεν μπορεί παρά να είναι επεισοδιακό: μας υποδέχεται μετά βαΐων και πολλών καφέδων λίγο μετά την εκπομπή του, συζητάει μαζί μας για δύο ολόκληρες ώρες απαντώντας σε όλα μας τα ερωτήματα, ενώ ομολογεί ότι δεν τον πτοεί κανένα αφεντικό και κανένα πρωινό ξύπνημα.

«Εχω συνηθίσει τις ελάχιστες ώρες ύπνου, αφού για χρόνια δούλευα ως αστυνομικός συντάκτης και κοιμόμουν, βράδια ολόκληρα, πάνω στο γραφείο», λέει χαρακτηριστικά. Οσο για την πολυσυζητημένη αποπομπή του από τον ΣΚΑΪ, ομολογεί ότι και ο ίδιος δεν την περίμενε, ενώ επεξηγεί λεπτομερώς στο «ΘΕΜΑ» όλες τις παρασκηνιακές λεπτομέρειες που τον οδήγησαν στην έξοδο από το κανάλι του Φαλήρου.

- Την περιμένατε, αλήθεια, τόσο επεισοδιακή επιστροφή, είχατε κάποια εικόνα ότι επίκειται απομάκρυνσή σας από τον ΣΚΑΪ;
Κλείσιμο

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρώ από τον ΣΚΑΪ. Γνωρίζω τον Γιάννη Αλαφούζο πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι και έχω ζήσει διάφορες καταστάσεις που κινούνται μεταξύ λογικής, παραλογισμού και ψυχεδέλειας. Παρότι δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ, έχει τύχει να απομακρυνθώ από το κανάλι εξαιτίας κάποιου «υπέρτερου συμφέροντος»: τη μία ύστερα από μια εκπομπή για έναν άνθρωπο της Greenpeace που είχε αλυσοδεθεί στην Πετρόλα, οπότε επήλθε «ναυμαχία» μεταξύ Λάτση και Αλαφούζου, την άλλη γιατί ήμουν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην τότε κυρία Λιάνη-Παπανδρέου η οποία ήλεγχε τις τραπεζικές επιχορηγήσεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάθε φορά, τέλος πάντων, που συνέβαινε η υψικάμινος που συνέδεε τον ΣΚΑΪ με την εξουσία να φτάνει σε επίπεδο «χαλυβουργικής» εγώ ήμουν αυτός που πλήρωνε τη νύφη. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μια διαφορά: αυτή τη φορά ευτυχώς δεν έκαναν λόγο για την «αισθητική» μου, την οποία επικαλούνται τα εκάστοτε αφεντικά όταν ζητούν την απομάκρυνσή μου. Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχα εικόνα πως κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί, οπότε φρόντιζα να έρχομαι σε επαφή με άλλα ΜΜΕ - αλλά όχι στην προκειμένη περίπτωση. Γι’ αυτό με εξέπληξε τόσο πολύ η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ που μίλησε για «λόγους ανταγωνισμού», υπονοώντας ότι έχω κανονίσει με άλλο κανάλι. Αυτή η ανακοίνωση καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

- Δεν είχατε, επομένως, έρθει σε επαφή με άλλα κανάλια.

Στις αρχές του καλοκαιριού είχα βρεθεί με τον κ. Αλαφούζο, είχαμε φάει τα κινέζικά μας και του είχα τότε καταστήσει σαφές ότι μου είναι αδύνατον να προδώσω τον φίλο μου Νίκο Χατζηνικολάου και να αναλάβω τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού προγράμματος όπως μου είχε ζητηθεί. Υπήρξε, ασφαλώς, μια πικρή γεύση από πλευράς του, όπως μου είχε μεταφερθεί, γιατί με ήθελε και για το ραδιόφωνο και για την τηλεόραση, αλλά κι ο  ίδιος γνώριζε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να συμβεί πρακτικά. Οι άνθρωποι, βέβαια, του ΣΚΑΪ, ως επιχειρηματίες, κάνανε κουβέντες και με τον Παναγόπουλο και κατέληξαν ότι στον κύβο Knorr του μνημονίου χωράει και ο Τράγκας προκειμένου να βγει καλή η κοτόσουπα. Αλλά αν ερχόμουν εγώ θα έπρεπε να φύγει από την πρωινή ζώνη ο Πορτοσάλτε που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης μου στο παρελθόν και δεν θα ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση, ενώ εντελώς παράταιρη θα ήταν, εκ των πραγμάτων, η παραμονή του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Γι’ αυτό, γνωρίζοντας ο κ. Αλαφούζος την αρνητική μου στάση, ως προς τον ραδιοφωνικό σταθμό, συμφώνησε να μετατραπεί το συμβόλαιό μου, το οποίο μάλιστα συνέταξε η πολύ καλή νομικός και χήρα του Κακαουνάκη, ώστε να εμφανίζομαι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ως σχολιαστής και ως παρουσιαστής, αλλά να μην είμαι αποκλειστικός. Σε όλο το διάστημα, άλλωστε, που διατηρούσα την εκπομπή μου στον ΣΚΑΪ έβγαινα παράλληλα απέναντι από τα υπέροχα μάτια της Σίας Κοσιώνη, ακριβώς στις 9, από το ΚΟΝΤΡΑ, την ώρα δηλαδή του δελτίου ειδήσεων, σημειώνοντας διπλάσια τηλεθέαση. Εβγαινα, δηλαδή, απέναντι από το δελτίο ειδήσεων που φιλοξενούσε αποκλειστικά όλους εκείνους τους Γερμανούς αξιωματούχους που κατέφθαναν μαζικά στην Αθήνα.

- Επομένως σας ζητήθηκε να παραμείνετε στο κανάλι του ΣΚΑΪ και ως σχολιαστής ειδήσεων;

Υπάρχει ακόμη στο γραφείο μου ένα ανυπόγραφο συμβόλαιο που μου ζητάει κάτι τέτοιο, να βγαίνω δύο φορές στο δελτίο ειδήσεων μόνος μου, αλλά χωρίς αμοιβή. Το συζητούσαμε σε καλό κλίμα και μάλιστα παιζόταν για καιρό στο κανάλι ένας καταιγισμός από τρέιλερ που έλεγαν «η Αποψη, η Ατάκα, το Υφος» - ο Τράγκας επιστρέφει στο δελτίο ειδήσεων. Και ήταν τότε ακριβώς τότε που ανακοινώθηκε η έλευση του Μαλέλη στο Φάληρο.
- Είναι αλήθεια, όπως λένε οι φήμες, ότι ζήτησε ο ίδιος ο Μαλέλης την αποπομπή σας; Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Αλλοι μου λένε ότι ήταν υποστηρικτικός απέναντί μου, άλλοι ότι ήταν ουδέτερος και άλλοι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να φύγω. Δεν μπορώ να ξέρω. Κανείς πάντως δεν μου είπε να μιλάω μαζί του για την εκπομπή και ίσως δεν χρειάστηκε, γιατί αυτό, έτσι κι αλλιώς, το κάνω τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, προτού βγω στον αέρα, χωρίς μάλιστα να εξηγώ επακριβώς το περιεχόμενο. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το επίπεδο είχα ιδιαίτερη ελευθερία κινήσεων από το κανάλι.

- Επομένως δεν είχατε συζητήσει με κάποιο πανελλαδικής εμβέλειας μέσο, ούτε καν με το STAR για το δελτίο ειδήσεων του Νίκου Χατζηνικολάου;

Οχι, μόνο με τοπικά, όπως ορίζει το συμβόλαιό μου. Εξάλλου, όπως σας είπα, διατηρούσα την εκπομπή μου στο ΚΟΝΤΡΑ και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχω το δικαίωμα να μεταφέρω το «Χωρίς Αναισθητικό» σε ένα περιφερειακό κανάλι όπως, φέρ’ ειπείν, στο ΕXΤRΑ ή κάποιο άλλο. Τώρα, όσον αφορά στο STAR, αν μου ζητήσει ο Χατζηνικολάου να πάω στο δελτίο θα το σκεφτώ. Αλλά τίποτα δεν είχε συμφωνηθεί ενόσω βρισκόμουν στον ΣΚΑΪ. Και επαναλαμβάνω, οι ίδιοι έχουν φτιάξει ένα τέτοιο μνημονιακό κλίμα στο ραδιόφωνο που δεν θα χωρούσε εκ των πραγμάτων τον Τράγκα. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι μάλλον γλίτωσα από διπλή αποπομπή.

- Υπήρξαν και πολιτικοί λόγοι για την αποπομπή σας, όπως υποστηρίξατε στη σχετική σας ανακοίνωση;

Εχω μια αίσθηση ότι οι λόγοι βρίσκονται κάπου στη σφαίρα μεταξύ πικρίας και ψυχεδέλειας. Είναι αποτέλεσμα κάποιου ψυχολογικού συνδρόμου που ούτε εγώ, αλλά ούτε κανείς άλλος μπορεί να εξηγήσει επακριβώς. Ισως και κάποιου καπρίτσιου επειδή δεν δέχτηκα το «πάμε πακέτο» που μου πρότειναν. Αλλά δεν είμαι γκόμενα να τη βολεύουν παντού και να κάνει κουνήματα στους μνημονιακούς υποδυόμενος τη Λιλί Μαρλέν, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Είμαι δημοσιογράφος και παλιός παραγωγός εδώ και μισό αιώνα.  Εγώ ξέρω ότι μου έδωσαν δίωρη εκπομπή και εγώ την έκανα τετράωρη για να μπορεί ο καθένας από όλες τις γωνιές της Ελλάδος να λέει τη γνώμη του, ανεβάζοντας την τηλεθέαση σε μια νεκρή ώρα όπως είναι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Εγώ θέλω να κάνω την εκπομπή μου, εν προκειμένω το «Χωρίς Αναισθητικό» με τους καλύτερους όρους ώστε να ολοκληρώσω με τον ιδανικότερο τρόπο την καριέρα μου.

- Πάντως δεν δείχνετε να εγκαταλείπετε - μάλλον το αντίθετο, είστε πιο μαχητικός από ποτέ άλλοτε.

Η αλήθεια είναι ότι θα σαπίσω αν αποσυρθώ. Αλλά ούτε μπορώ να εγκαταλείψω τον αγώνα τη στιγμή που καίγεται το σύμπαν - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι κανένας Τσε Γκεβάρα ή ότι είμαι ζωσμένος με φισεκλίκια. Απλώς δεν μπορώ να είμαι ευτυχής τη στιγμή που υπάρχει γύρω μου τόση δυστυχία. Στον βαθμό που ξέρω ότι η γερμανική κατοχή καταστρέφει οτιδήποτε έχει σχέση με την πατρίδα μας, παραμένω ανήσυχος και κατηγορηματικός: τα όσα λέγονται περί δραχμής είναι μυθοπλασία και φανταστείτε πόσο μικρότερος θα ήταν σήμερα ο κραδασμός αν είχαμε επιστρέψει σε χαλαρότερο νόμισμα όταν έπρεπε. Ενώ τώρα δεν θα τη βγάλουμε καθαρή ούτε σε μια εικοσαετία. Εξακολουθώ επομένως να πιστεύω ότι οι Γερμανοί είναι διαχρονικοί εχθροί μας και ότι ασκούν φυλετικούς νόμους στην Ελλάδα. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης κινητικότητα το μυαλό μου πηγαίνει στα τρένα που μετέφεραν μαζικά τον κόσμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γι’ αυτό και θέλω ο κόσμος να αφυπνιστεί, χωρίς όμως να καταλήξουμε να σφαζόμαστε μεταξύ μας για χάρη τους. Ευτυχώς, ο ένας μετά τον άλλο έρχονται στα λόγια μου, υιοθετώντας λέξεις από τη δική μου ορολογία, τη στιγμή που λίγο καιρό πριν με έλεγαν γραφικό.

- Για τη ζωή σας φοβάστε;

Φυσικά και φοβάμαι. Και για τη δική μου ζωή και για τη ζωή των παιδιών μου και της οικογένειάς μου. Δεν έχω γεννηθεί με τη στόφα επαναστάτη, αφού παραμένω παλαιοδεξιός και παλαιοκαραμανλικός με την αλλοτινή έννοια. Είμαι ένας αστός γιος γιατρού που έχω ζήσει πολλά, αλλά αυτά που βλέπω σήμερα είναι εντελώς πρωτόγνωρα.

- Οι φίλοι σας, οι παλιοί δεξιοί, σας μιλάνε ακόμη;

Παλαιότερα ήταν πολύ πιο αντιδραστικοί απέναντί μου γιατί πίστευαν ότι όσα λέω ευθυγραμμίζονται με τη γραμμή Τσίπρα. Θεωρούσαν ότι ανεβάζω τα ποσοστά της Αριστεράς με τα επιχειρήματά μου. Κι εγώ τους αντέτεινα ότι αυτά που λέω δεν αφορούν μόνο τους οικονομικά αδύναμους, τους οποίους θανατώνουν οι εκπρόσωποι του μνημονίου με τον πιο ανήκουστο τρόπο, αλλά και τους αστούς. Ελεγα χαρακτηριστικά στον εκάστοτε οικοδεσπότη που με καλούσε στο σπίτι του: «Το βλέπεις το σπίτι σου; Ετσι όπως πάνε σε λίγο δεν θα το ’χεις. Θα στο έχουν πάρει για ρευστοποίηση».

- Δεν φοβηθήκατε, όμως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χάσετε τον έλεγχο;

Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, την εκπομπή σας με τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Οι σχέσεις μου με τη Χρυσή Αυγή παραμένουν όπως αυτές του διαβόλου με το λιβάνι. Κατά καιρούς έχω βρεθεί στο στόχαστρο των ακροδεξιών, από τότε που είχα καλύψει τις δίκες των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου, οι οποίοι με είχαν περιλούσει με ανήκουστους χαρακτηρισμούς - όπως αντίστοιχα, από την άλλη πλευρά, και πολλοί εκπρόσωποι της Ακροαριστεράς. Το θέμα είναι ότι εγώ ως δημοσιογράφος δεν υποχρεούμαι, αν θέλω να καλέσω τη Χεζμπολάχ στην εκπομπή μου, καίτοι φιλοδυτικός και δεξιός, να πάρω στο τηλέφωνο τον αρχηγό του Ισραήλ - αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Οταν κάλεσα τους Χρυσαυγίτες στην εκπομπή μου, όλοι τους βαρύνονταν με σοβαρότατες κατηγορίες: ο ένας είχε κατουρήσει έξω από ένα κανάλι, ο άλλος είχε βρίσει τον Βενιζέλο, ενώ έτερος είχε πει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να οδηγούνται σε ευθανασία.

- Επομένως πώς θεωρείτε ότι τέτοια άτομα πρέπει ή δύνανται να έχουν λόγο;

Πρέπει κανείς να τους βάζει απέναντι και να τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο όσο κανείς τα κρατάει στο σκοτάδι. Αν δεν τους βγάλεις στον αέρα δεν μπορείς επακριβώς να καταλάβεις τι συμβαίνει: πρέπει να δεις τον Κασιδιάρη σε όλο του το φάσμα, το τικ του, τον ώμο του που σηκώνεται αυτόματα και νευρικά, να διαπιστώσεις αν οι συνειρμοί του ανήκουν σε φυσιολογικό άνθρωπο. Ενώ αν τον κρύβεις πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο. Μην ξεχνάτε ότι η Χρυσή Αυγή τράφηκε και αναπτύχθηκε από όλους όσοι απεχθάνονταν το υπάρχον καθεστώς, το σταρ σίστεμ των βολεμένων δημοσιογράφων που ένιωθαν ότι τους προδίδει.





- Υπήρξαν, αλήθεια, άνωθεν εντολές τύπου «να τελειώνουμε με τον Τράγκα» ή ανάλογες πιέσεις εναντίον σας;


Φυσικά και υπήρξαν: ο ίδιος ο Παπανδρέου είχε δώσει εντολή για την εξόντωσή μου, φορολογική, οικονομική ή άλλη. Οι ίδιοι του οι υπουργοί μού έλεγαν ότι εξανίσταντο με το μένος εναντίον μου. Πάρτε για παράδειγμα το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει εναντίον μου το ΕΣΡ: τα μέλη του έχουν ανιχνεύσει τις δικές μου λεκτικές παρασπονδίες όταν μιλάω για γερμανική κατοχή, αλλά δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, ανιχνεύσει εκατοντάδες αυτοκτονίες, καθώς και τις περιπτώσεις άλλων τόσων ανθρώπων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τη χημειοθεραπεία τους.

- Με τον ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται; Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δει κάτι πέρα από το χρώμα του σάπιου μήλου - κάτι ανάμεσα στο κόκκινο του ΚΚΕ και το πράσινο του ΠΑΣΟΚ. Με τίποτα δεν μπορούσε να φανταστεί τα διπλάσια ποσοστά και τώρα θέλοντας να ενσωματωθεί στο αστικό σύστημα και κατεστημένο μεταλλάσσεται διαρκώς και αλλάζει. Ο κ. Τσίπρας έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι νέος και ότι δεν έχει αναμιχθεί στα υπάρχοντα πολιτικά πεπραγμένα. Δυστυχώς ή ευτυχώς αναπτύσσει αντισώματα επειδή αντιλαμβάνεται ότι μπροστά του δεν θα βρει μόνο καμένη γη αλλά και πλάτες γυρισμένες. Εξ ου και το παράδοξο τού να δηλώνει πρόεδρος  αριστερού κόμματος, θιασώτης της πολιτικής του Ρούσβελτ ή να πηγαίνει στη Γερμανία και να εξυμνεί δημόσια την απαράμιλλη γερμανική λογική.

- Θεωρείτε δηλαδή τον κ. Τσίπρα υποτελή στις ξένες δυνάμεις;

Οχι, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει ότι έχουμε κατοχή. Και εφόσον δεν το πιστεύει, δεν ξέρω αν έχει τα κότσια να το ανατρέψει. Παρότι η βιτρίνα του φαντάζει καλή -με τους διάφορους επιστήμονες συμβουλάτορες και τους σοβαρούς αστούς τύπου Δραγασάκη-, πολύ αμφιβάλλω κατά πόσο το κόμμα του εκπροσωπεί μια κίνηση επαναστατική, όπως θα ήθελαν οι θιασώτες του. Δεν το πιστεύω. Βέβαια, καλά κάνει ο Τσίπρας και βιδώνει σε λογικά πλαίσια την πολιτική του γραμμή, αλλά δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ελπιδοφόρα δύναμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης