«Πρωτοπαλίκαρο» του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του δήμιου του Φόλεϊ!

«Πρωτοπαλίκαρο» του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του δήμιου του Φόλεϊ!

O Adel Abdel Bari, πατέρας του «Τζιχάντι Τζον», κατηγορείται για τις βομβιστικές επιθέσεις των δύο αμερικανικών πρεσβειών, το 1998, στην Τανζανία και την Κένυα - Είχε πτυχίο νομικής και ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα!

«Πρωτοπαλίκαρο» του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του δήμιου του Φόλεϊ!
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, όμως αυτό δεν βγαίνει πάντοτε σε καλό, ιδιαίτερα εάν ο πατέρας κατηγορείται για το φόνο 224 ανθρώπων. Το ρητό, ωστόσο, έρχεται να επιβεβαιώσει η περίπτωση του Λονδρέζου τζιχαντιστή που, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δολοφόνησε τον Τζέιμς Φόλεϊ.

Ο λόγος για τον πατέρα του ύποπτου για το φόνο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που κατηγορείται πως ήταν ένας από τους κορυφαίους υπαξιωματικούς του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της δίκης για τη συμμετοχή τους σε βομβιστικές επιθέσεις σε δύο αμερικανικές πρεσβείες, το 1998, όπου έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πατέρας του «Τζιχάντη Τζον» όσο εκτιούσε την ποινή του στη φυλακή της Αιγύπτου, σπούδασε Νομική, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, κατάφερε να πάρει πολιτικό άσυλο στο Λονδίνο το 1991, όταν γεννήθηκε ο γιος του. Ειδκότερα, ο πατέρας του Λονδρέζου Abdel-Majed Abdel Bary, ο οποίος φέρεται να εκτέλεσε τον Τζέιμς Φόλεϊ, απέκτησε δικαίωμα εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από την πατρίδα του, την Αίγυπτο, το 1993.

Κλείσιμο


Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε ερήμην του σε θάνατο επειδή το 1995 φέρεται να ανατίναξε μια υπαίθρια αγορά σε παζάρι του Καΐρου. Σε άλλη δίκη που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο το 1999 καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη. 



Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο YouTube αποδεικνύουν ότι ο Abdel-Majed Abdel Bary, στα τραγούδια ραπ που ερμήνευε, επαινούσε τη δράση του πατέρα του:  «Δώσε μου την υπερηφάνεια και την τιμή, όπως ο πατέρας μου. Ορκίζομαι πως τη μέρα που ήρθαν και πήραν τον πατέρα μου, θα μπορούσα να είχα σκοτώσει έναν αστυνομικό ή και δύο» λέει σε στίχους του, ενώ πιο κάτω προσθέτει: «Φανταστείτε πως τότε ήμουν μόλις έξι. Φανταστείτε τι θα κάνω τώρα με ένα μαχαίρι. "Βιάζουν" τα αδέλφια μου και εγώ θα σας γεμίσω με μολύβι» είναι οι στίχοι που τραγουδούσε και προκαλούν ανατριχίλα.



Ο 54χρονος Adel Abdel Bari σήμερα κρατείται στο ύψιστης ασφαλείας Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο του για τη δίκη του, που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κρατούταν σε φυλακή της Βρετανίας για 14 χρόνια, πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2012. Φαίνεται πως ήταν τρομοκράτης πολύ πριν τη γέννηση του γιου του, αφού είχε φυλακιστεί ξανά το 1981, μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Μέχρι σήμερα, η βρετανική αστυνομία δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Adel Abdel Bari με τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικάνικες πρεσβείες, ενώ συνελήφθη επειδή βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή του γκαζάκια, λόγος για τον οποίο αθωώθηκε σε πρώτη δίκη. Συνελήφθη και πάλι, όταν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών τού απήγγειλαν τις ίδιες κατηγορίες, που οι Βρετανοί είχαν απορρίψει.

Μάλιστα, για ένα χρόνο, σε φυλακή του Μάντσεστερ, έκανε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων εναντίον του, επειδή τα τηλεφωνήματά του έπρεπε να γίνονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και όχι στα αραβικά. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, από το 1997 κρατούσε το «γραφείο πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης» του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επίσης κατηγορείται πως παρείχε κάλυψη και υποστήριξη στη στρατιωτική δράση της Αλ Κάιντα, ενώ είχε άποψη στις προσλήψεις των στρατιωτικών εκπαιδευομένων, στην εκταμίευση των κεφαλαίων και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών τηλεφώνων). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης