«Σήμα κινδύνου» για τα προσωπικά δεδομένα

«Σήμα κινδύνου» για τα προσωπικά δεδομένα

Υποστελέχωση και μειωμένος προϋπολογισμός απειλούν την  Αρχή Προστασίας - Ένα στα τρία αιτήματα διεκπεραιώνονται

«Σήμα κινδύνου» για τα προσωπικά δεδομένα
«Σήμα κινδύνου» για την λειτουργία των υπηρεσιών της εκπέμπει η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεσή της (για το έτος 2013) την οποία ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής κ. Πέτρος Χριστόφορος παρέδωσε προ ημερών στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο προϋπολογισμός της Αρχής συνεχώς μειώνεται ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής. Ακόμη, η Αρχή ζητεί περισσότερους διοικητικούς ελέγχους ελέγχων σε υπεύθυνους επεξεργασίας δεδομένων κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, κ.α. 

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται πως για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός της Αρχής διαμορφώθηκε στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2012 και κατά περίπου 38% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010.

Και όλα αυτά την ώρα που ο αριθμός των προσφυγών και των καταγγελιών προς την ΑΠΔΠΧ παραμένει σταθερός (χωρίς δηλαδή να έχει μειωθεί ιδιαίτερα). Χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα αφού – όπως προκύπτει από την έκθεση - από τα συνολικά 7.746 έγγραφα που εισήλθαν τον περασμένο χρόνο, (ο αντίστοιχος αρθμός για το 2012 ήταν 7.461 έγγραφα) κατέστη δυνατόν να διεκπεραιωθούν μόνο οι 2.486 υποθέσεις. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν αυξήθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του προηγούμενου έτους. 

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η ΑΠΔΠΧ εξέτασε 692 προσφυγές - καταγγελίες και 1.144 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών, σχετικά με την νομιμότητα συγκεκριμένη επεξεργασίας ή την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Ερεύνησε 650 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 381 αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 269 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Ακόμη η Αρχή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 315.000 ευρώ. Επίσης, χορήγησε ή ανανέωσε 127 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων, διασύνδεσης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Χωρίς στελέχωση

Παρά τον όγκο των υποθέσεων, ωστόσο, η ανεξάρτητη αρχή συνεχίζει να λειτουργεί υποστελεχωμένη με το πρόβλημα να εντείνεται τα τελευταία χρόνια καθώς ειδικοί επιστήμονες υπέβαλλαν την παραίτησή τους χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Στην έκθεση επισημαίνεται πάντως η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από την εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Όπως επισημαίνεται η εφαρμογή της οδηγίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερο όγκο εργασιών καθώς θα υπάρχει πλέον η απαίτηση για συνεργασία της ΑΠΔΠΧ με αντίστοιχες Αρχές άλλων κρατών μελών μέσα σε ασφυχτικά περιορισμένες χρονικές προθεσμίες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε υπεύθυνους επεξεργασίας κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Αρχή, θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ ανεξάρτητων αρχών και κρατικών οργάνων ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις.

Τέλος, η Αρχή ζητά τον υποχρεωτικό ορισμό φυσικού προσώπου στις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ως υπευθύνου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς επίσης την ένταξη του προϋπολογισμού της Αρχής μαζί με τις υπόλοιπες συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές στον προϋπολογισμό της Βουλής για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους και την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης