Ψάχνοντας τα σπουδαία πράγματα

Ψάχνοντας τα σπουδαία πράγματα

Η νουβέλα της Μέλπως Αξιώτη ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής

Ψάχνοντας τα σπουδαία πράγματα
Η bijoux de kant επέλεξε να επιστρέψει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής με ένα ιδιαίτερο έργο: το «Θέλετε να χορέψομε Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1940 και χαρακτηρίζεται από μία ιδιότυπη γραφή, με γλώσσα τρυφερή, ονειρική, κοφτή, και λαχανιασμένη, μέσα στην αγωνία της να συλλάβει τις καθαρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, ξεδιπλώνοντας με τρόπο μοναδικό το απλό και συνάμα τρομακτικό που κρύβει η ζωή.

Η Άννα, η κυρία Θαλή και ο Γιάννης, είναι άνθρωποι που ξεκίνησαν από αλλού, με το τρέμουλο να τα γνωρίσουν όλα γύρω τους. Γλείφουν χρόνια, λόγια, σιωπές, τρατάρουν την τύχη τους γέλια και δάκρυα, και κάποτε σμίγουν μαζί, ησυχασμένοι για το δρόμο που έκαναν. Πρόκειται για μια ιστορία ζωής, αφτιασίδωτη και επιθυμητή, όπως μια πρόσκληση σε χορό.

Κλείσιμο


Η Μέλπω Αξιώτη (1905-1973) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές συγγραφείς και ποιήτριες. Καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Μυκόνου και γεννήθηκε στην Αθήνα. Πατέρας της ήταν ο μουσικοσυνθέτης Γεώργιος Αξιώτης, με τον οποίο έζησε, όταν χώρισαν οι γονείς της. Και οι δύο γονείς της ξαναπαντρεύτηκαν και είχε τρία ετεροθαλή αδέλφια. Από το 1918 ως το 1922 μπήκε εσωτερική στη Σχολή των Ουρσουλίνων της Τήνου. Το 1925 παντρεύτηκε τον θεολόγο και δάσκαλό, της Βασίλη Μάρκαρη, από τον οποίο χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Μετά από μια σύντομη σχετικά παραμονή στη Μύκονο επέστρεψε στην Αθήνα και γνωρίστηκε με τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Γιώργο Θεοτοκά, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, και τον Νίκο Αλεξίου. Το 1933 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα, με το διήγημα «Απ' τα χτες ως τα σήμερα», στην εφημερίδα «Μυκονιάτικα Χρονικά», όπου τον επόμενο χρόνο θα δημοσιεύσει άλλο ένα διήγημα. Πέρασαν, όμως, και τα δύο απαρατήρητα.

Η ίδια, επηρεασμένη τόσο από τον μοντερνισμό, και την πρόσληψή του από τη γενιά του τριάντα, όσο και από το σουρεαλισμό, χρησιμοποιεί στα μετέπειτα έργα της ευρέως το συνειρμό και τον εσωτερικό μονόλογο και ανάγει το απολύτως προσωπικό σε οικουμενικό. Εστιάζοντας στο όνειρο, στην παιδική ηλικία, στο γενέθλιο νησί της, με γλώσσα χειμαρρώδη, λαϊκή, και περίτεχνη, μακροπερίοδη σύνταξη, με λέξεις απόλυτα ακριβείς και πολυστρωματική αφήγηση, η Αξιώτη άφησε πίσω της ένα πολυσύνθετο έργο, που κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αριστουργημάτων της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Στη σκηνή θα ανέβουν για να δώσουν πνοή στο έργο της Μέλπως Αξιώτη οι Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, και Νάνσυ Μπούκλη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, όπως και τη δραματουργική μεταφορά μαζί με τον Γιάννη Σκουρλέτη.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής
Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη
Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2017.
Πληροφορίες: 210 8217877 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης