Ένα άλμπουμ… σκέτη ποίηση

Ένα άλμπουμ… σκέτη ποίηση

Στις 20 Ιουνίου 14 μελοποιημένα ποιήματα συναντούν τις φωνές σπουδαίων καλλιτεχνών στο άλμπουμ «Το Ποίημα που έγινε Τραγούδι», που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records

Ένα άλμπουμ… σκέτη ποίηση

Στις 20 Ιουνίου 14 μελοποιημένα ποιήματα συναντούν τις φωνές σπουδαίων καλλιτεχνών στο άλμπουμ «Το Ποίημα που έγινε Τραγούδι», που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records


Τον Μάρτιο του 2015 το διαδικτυακό ραδιόφωνο toradiofono.gr πραγματοποίησε μία μεγάλη συναυλία στον Βοτανικό με τίτλο «Το Ποίημα που έγινε Τραγούδι». Ήταν μία συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με συμμετοχή μίας πλειάδας νεότερων και παλιότερων τραγουδιστών. Έναν χρόνο και κάτι μετά, στις 20 Ιουνίου 2016, κυκλοφορεί από τη Feelgood Records ο ομότιτλος δίσκος που αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας περιλαμβάνοντας όμως όχι όλα, αλλά μία επιλογή από τα τραγούδια-ποιήματα που ακούστηκαν εκείνη τη βραδιά.

Συνολικά 14 μελοποιημένα ποιήματα συναντούν τις φωνές σπουδαίων καλλιτεχνών. Κάπως έτσι, τα λόγια του Ελύτη, του Σεφέρη, του Λειβαδίτη, του Ρίτσου, του Παλαμά, του Αναγνωστάκη, του Γκανά, του Καββαδία, αλλά και νεότερων στιχουργών–ποιητών, όπως η Τζένη Μαστοράκη και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ντύνονται με τις μουσικές γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Μούτσης, Πλάτωνος, Ανδριόπουλος, Παπαδημητρίου, Τανάγρη, Καραμουρατίδης, Τριανταφύλλου, Βουμβάκη, Καλογεράκης, Τσαγκάρης) και ερμηνεύονται από τον Νταλάρα, τον Θηβαίο, τη Μποφίλιου, τον Δεληβοριά, τη Νέγκα, τη Τανάγρη, τη Μπάμπαλη, τον Δημοσθένους, την Ηρώ, τον Ρίζο, τη Βουμβάκη, την Παπαγεωργίου, τον Καραμουρατίδη και τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη.

Κάποια εξ’ αυτών είναι πρώτες εκτελέσεις. Τα περισσότερα ωστόσο είναι επανεκτελέσεις, ενώ δύο τραγούδια –το «Επινίκιο» των Τριανταφύλλου–Ευαγγελάτου που ερμηνεύει η Μποφίλιου και το «Πλήθος» τον Καραμουρατίδη–Μαστοράκη που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης– περιλαμβάνονται για πρώτη φορά σε δίσκο. Τους τραγουδιστές τόσο στη συναυλία, όσο φυσικά και στο άλμπουμ, συνοδεύουν μόνο δύο μουσικοί, που είναι όμως και σπουδαίοι σολίστες. Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και ο Δημήτρης Σιάμπος στην κιθάρα.

Η δισκογραφική αυτή δουλειά είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί φιλοδοξεί να φέρει ένα μη μυημένο κοινό σε επαφή με τη μελοποιημένη ποίηση και μάλιστα μέσα από επιλογές, που δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις κλισέ. Μπορεί στον δίσκο να συναντάμε και γνωστά τραγούδια, που βασίστηκαν σε ποιήματα, όπως το «Του Μικρού Βοριά», που ερμηνεύει ο Δεληβοριάς, και το «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», που τραγουδά ο Νταλάρας, αλλά η συνολική track list περιλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα όχι δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Να σημειώσουμε τέλος ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αυτό το project.

Αναλυτικά η λίστα των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ έχει ως εξής:

01. ΕΠΙΝΙΚΙΟ Νατάσσα Μποφίλιου | Άγγελος Τριανταφύλλου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος
02. ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ Μαρία Βουμβάκη | Μαρία Βουμβάκη, Οδυσσέας Ελύτης
03. ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΡΙΑ Φοίβος Δεληβοριάς | Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέας Ελύτης
04. ΠΕΣ ΤΗΣ ΤΟ Μ’ ΕΝΑ ΓΙΟΥΚΑΛΙΛΙ Δώρος Δημοσθένους | Δήμος Μούτσης, Γιώργος Σεφέρης
05. ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Ηρώ | Θάνος Μικρούτσικος, Nazim Hikmet, Ελληνικοί στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
06. ΜΑΡΕΑ Χρήστος Θηβαίος | Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Καββαδίας
07. ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Γιώργος Νταλάρας | Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης
08. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ Γιώτα Νέγκα | Ηλίας Ανδριόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης
09. ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ανδριάνα Μπάμπαλη | Λένα Πλάτωνος, Κώστας Καρυωτάκης
10. ΤΟ ΣΚΑΚΙ Μαρία Παπαγεωργίου | Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μανόλης Αναγνωστάκης
11. ΕΝ ΑΝΘΟΣ Μελίνα Τανάγρη | Μελίνα Τανάγρη, Κωστής Παλαμάς
12. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ Θέμης Καραμουρατίδης | Θέμης Καραμουρατίδης, Τζένη Μαστοράκη
13. ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης | Μιχάλης Καλογεράκης, Μιχάλης Γκανάς
14. ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ Απόστολος Ρίζος | Γιώργος Τσαγκάρης, Τάσος Λειβαδίτης
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης