Πέντε χρόνια ενεργοί πολίτες

Πέντε χρόνια ενεργοί πολίτες

Οι atenistas γιορτάζουν τα πέμπτα τους γενέθλια με ένα βίντεο

Πέντε χρόνια ενεργοί πολίτες
Τους γνωρίσαμε το 2010 ως μία ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας που αγαπάνε την πόλη τους και θέλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη βελτιώσουν και να την αναδείξουν. Σήμερα, πέντε χρόνια και 138 δράσεις αργότερα, αποδεικνύεται πως δεν έμειναν μόνο στα λόγια. «Αντλούμε ενέργεια από την κοινωνία των πολιτών, τους χιλιάδες Αθηναίους που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους και μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν ένα κανάλι δημιουργικής συμμετοχής», μας λέει ο Τάσος Χαλκιόπουλος, επικεφαλής των atenistas.

Για να γιορτάσει τα πέντε της χρόνια, η ομάδα δημιούργησε ένα βίντεο διάρκειας μικρότερης των δύο λεπτών που «παίζει» με τον αριθμό πέντε. Ξεκινά την αφήγηση με τη φράση «Αν μαζευόμασταν όσοι αγαπάμε την Αθήνα και κάναμε κάτι;» και συνεχίζει αναφέροντας τους τομείς που δραστηριοποιείται η οργάνωση. «Θέλαμε», τονίζει ο Τάσος, «να καταγράψουμε το πνεύμα των atenistas. Βρισκόμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά στην πράξη».

Κλείσιμο


Οταν του ζητάμε να μας πει τη δράση που καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, τότε δυσκολεύεται. «Και εγώ ο ίδιος όταν κοιτάζω τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, λέω “πώς το κάναμε;”. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν άδικο να πω πως ξεχωρίζω την τάδε ή τη δείνα δράση μας. Η αρχή πάντως είναι πάντα πιο γλυκειά. Ό,τι κάναμε στην Πλατεία Κοτζιά το 2010 για παράδειγμα ήταν συγκινητικό. Δεν μπορώ όμως να αφήσω απέξω ούτε την εμφάνιση της Λυρικής στη Βαρβάκειο, ούτε τα OpenWalk».

Οσο για τους στόχους τους από εδώ και πέρα, οι atenistas είναι ξεκάθαροι: τη δύναμη που πήραν από τον κόσμο θέλουν να τη δώσουν πίσω στην πόλη. «Θέλουμε το καλό όνομα που έχουμε δημιουργήσει μέχρι στιγμής να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος της Αθήνας. Ετοιμάζουμε νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για να καταγράφουν οι Αθηναίοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους». Τα καλύτερα έρχονται!

Κάνε κλικ εδώ και δες τις 138 δράσεις των atenistas.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης