Μύθος ότι η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη και με τα πόδια ψηλά μετά το σεξ για να συλλάβει

Μύθος ότι η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη και με τα πόδια ψηλά μετά το σεξ για να συλλάβει

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση 

Μύθος ότι η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη και με τα πόδια ψηλά μετά το σεξ για να συλλάβει
Μύθος η θεωρία ότι, μετά το σεξ η γυναίκα πρέπει να μένει ξαπλωμένη και με τα πόδια ανασηκωμένα προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι επιστήμονες παρουσίασαν τα πορίσματά πολυετούς έρευνας ανατρέποντας την θεωρία σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες που μένουν ακίνητες αφότου οι άνδρες «ολοκληρώσουν», αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. 

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί σίγουρα έχουν ακούσει ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες αν η γυναίκα μείνει ακίνητη με τα πόδια ψηλά για λίγη ώρα μετά το σεξ. Η συμβουλή αυτή, όμως, δεν έχει επιστημονική βάση διότι μέχρι τώρα δεν είναι ποτέ μελετηθεί, όπως διευκρινίζει μία ειδικός από την Ολλανδία. Επιπλέον το πιθανότερο είναι πως δεν βοηθάει καθόλου, ακριβώς όπως δεν βοηθά η ακινησία των γυναικών που υποβάλλονται σε σπερματέγχυση.

Κλείσιμο
Το θέμα αυτό απασχόλησε το 32ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας, όπου η καθηγήτρια Τζουκγε βαν Ρίσγουικ από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και η ομάδα της παρουσίασαν τη μελέτη τους. Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 479 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση εξαιτίας ανεξήγητης ή ήπιας υπογονιμότητας του συντρόφου τους. Η Ολλανδή επιστήμονας και οι συνεργάτες της χώρισαν τυχαία τις εθελόντριες σε δύο ομάδες, ζητώντας από εκείνες της πρώτης ομάδας να παραμείνουν για 15 λεπτά ξαπλωμένες μετά την σπερματέγχυση και από εκείνες της δεύτερης να σηκωθούν αμέσως και να περπατήσουν.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακινησία δεν αυξάνει καθόλου τις πιθανότητες σύλληψης. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση και ότι μπορούν να επιζήσουν για μερικές ημέρες στη μήτρα, επομένως τι νόημα θα είχε η ακινησία για 10 ή 15 λεπτά; Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει βιολογική εξήγηση για την αναγκαιότητα της ακινησίας, θελήσαμε να εξετάσουμε ενδελεχώς αν αποδίδει ή όχι και ανακαλύψαμε πως δεν έχει καμία σημασία», εξηγεί η Ολλανδή επιστήμονας. 

Σε ότι αφορά την ακινησία με τα πόδια ψηλά για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, η Ολλανδή καθηγήτρια τόνισε ότι θα ήταν πρόωρο να γενικευθούν τα αποτελέσματα της μελέτης της, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνικές σύλληψης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης