Ο αφανής κίνδυνος για την καρδιά που αφορά όσους έχουν τροφικές ευαισθησίες

Ο αφανής κίνδυνος για την καρδιά που αφορά όσους έχουν τροφικές ευαισθησίες

Επικίνδυνη για την καρδιά ενδέχεται να αποδειχθεί η τροφική ευαισθησία π.χ. στο γάλα ή τα φιστίκια, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται από συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας

womanmilk1
Οι ευαισθησίες σε τρόφιμα όπως το αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια θα μπορούσαν να ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Allergy and Clinical Immunology. Πρόκειται για τα ευρήματα από δύο μελέτες που εκπόνησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, τα οποία ενοχοποιούν την αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) -τα αντισώματα πίσω από τις αλλεργικές αποκρίσεις- για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, ακόμα και αν η επαφή με τα αλλεργιογόνα είναι ασυμπτωματική.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αντισώματα IgE που παράγονται ως απόκριση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων προκαλούν άμεσα τον αυξημένο κίνδυνο. Είναι η πρώτη όμως που αποκαλύπτει αυτές τις συσχετίσεις και πλειοδοτεί έτσι σε παλαιότερα ευρήματα που συνδέουν τη φλεγμονή από τις αλλεργικές αντιδράσεις με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως οι πρόσφατες αναφορές για σύνδεση της παραγωγής IgE επί συνδρόμου α-γαλακτόζης (αλλεργική αντίδραση στον υδατάνθρακα γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη του βόειου κρέατος) με τη στεφανιαία νόσο.

Όσον αφορά τα νέα ευρήματα, σημειώνεται ότι η σχέση απόκρισης IgE και καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν ισχυρότερη για το αγελαδινό γάλα και σε μικρότερο βαθμό για τρόφιμα όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες, ενώ παρέμεινε ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση των αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές νόσους όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης