Αντιβιοτικά – Αντιψυχωσικά: Σε ποιους ασθενείς πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Αντιβιοτικά – Αντιψυχωσικά: Σε ποιους ασθενείς πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Φάρμακα υπεράνω υποψίας θα μπορούσαν να συσχετιστούν με αρνητικά αποτελέσματα για την καρδιά σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία

heartattack_1087390136

Αντιβιοτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα δίνουν ανακούφιση σε διαφορετικά σωματικά και ψυχικά νοσήματα, θα μπορούσαν ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση αυτών των τύπων φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νεότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) 2023, τα συγκεκριμένα άτομα διατρέχουν έως και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εάν λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εάν λαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά που παρατείνουν το διάστημα QT (το διάστημα QT του ηλεκτροκαρδιογραφήματος αντικατοπτρίζει τη διάρκεια του δυναμικού ενεργείας των κυττάρων του κοιλιακού μυοκαρδίου), ιδίως τα μακρολίδια και τις φθοριοκινολόνες. Μια σχετική αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε και από τη χρήση της δομπεριδόνης, ένα αντιεμετικό φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης