Ο παράγοντας που θα φέρει τριπλασιασμό των καρδιαγγειακών θανάτων μέχρι το 2065

Ο παράγοντας που θα φέρει τριπλασιασμό των καρδιαγγειακών θανάτων μέχρι το 2065

Σημαντική αύξηση της καρδιαγγειακής θνητότητας προβλέπουν οι επιστήμονες ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη - Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-01T104521_657
Αύξηση των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας από την υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπουν οι επιστήμονες για το διάστημα 2036 – 2065. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε με τη στήριξη των αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και δημοσιεύεται στο Circulation, πρωταγωνιστές των δυσοίωνων προβλέψεων για την καρδιαγγειακή θνητότητα στο μέλλον αποτελούν οι μαύροι και οι ενήλικες άνω των 65 ετών.

Αν και σήμερα μόλις το 1% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες, το μοντέλο των ερευνητών, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως η αντίληψη της ζέστης και η υγρασία, κατέληξε ότι η αύξηση του ποσοστού θα επέλθει από τον συνδυασμό ανόδου του υδραργύρου στους 32°C τουλάχιστον καθημερινά και υποκείμενων νοσηροτήτων ή κοινωνικοοικονομικών μειονεξιών όπως η έλλειψη κλιματισμού και η διαβίωση σε θερμικές αστικές νησίδες.

Σημειώνεται ότι οι φαινομενικά ασφαλείς 32°C αναδεικνύονται σε σοβαρό κίνδυνο στο πλαίσιο της θερμοκρασίας υγρού βολβού, κατά την οποίο ο βολβός του θερμομέτρου καλύπτεται με υγρή πετσέτα και η θερμοκρασία μετράται αφότου εξατμιστεί το νερό. Ο τρόπος μέτρησης ουσιαστικά αποτυπώνει τη σχέση των συνθηκών με την εφίδρωση. Ο άνθρωπος αποβάλλει το 80% περίπου της θερμότητας μέσω της έκκρισης ιδρώτα. Όταν όμως η διαδικασία παρεμποδίζεται από τα παράλληλα υψηλά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα, ο θερμικός κίνδυνος αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης