Μετάγγιση αίματος: Οι καλύψεις του νοσοκομειακού προγράμματος

Αν και δεν απαιτεί διανυκτέρευση, η μετάγγιση αίματος και παράγωγών του καλύπτεται από τα νοσοκομειακά συμβόλαια στο πλαίσιο νοσηλείας - Ενημερωθείτε

220608180537_blood_transfusion_donor
H 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Όπως ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τη συγκεκριμένη ημέρα «τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα που έχει».

Με κάθε αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, εκτιμά ο ΠΟΥ, και αναφέρει μεταξύ άλλων στο φετινό του μήνυμα για την ημέρα: «Το αίμα και τα παράγωγα του αίματος αποτελούν βασικούς πόρους για την αποτελεσματική διαχείριση περιπτώσεων γυναικών που υποφέρουν από αιμορραγία λόγω εγκυμοσύνης και τοκετού, παιδιά που πάσχουν από σοβαρή αναιμία λόγω ελονοσίας και υποσιτισμού, ασθενείς με διαταραχές στο αίμα και τον μυελό των οστών, αιματολογικά κληρονομικά νοσήματα και ανοσοανεπάρκειες, τραυματίες καθώς και άτομα που υποβάλλονται σε προηγμένες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις. Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, όχι όμως και η πρόσβαση σε αίμα για όλους όσοι το χρειάζονται. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα έντονες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης