Αποτέφρωση κατοικιδίων: Το «μετά» της απώλειας ενός αγαπημένου «μέλους μιας οικογένειας»

Αποτέφρωση κατοικιδίων: Το «μετά» της απώλειας ενός αγαπημένου «μέλους μιας οικογένειας»

H αποτέφρωση των κατοικιδίων αποτελεί λύση παρηγοριάς για την απώλεια των αγαπημένων τετράποδων φίλων-μελών της οικογένειας που τα φιλοξενούσε - Αυξάνονται τα αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα

dog-cat
Η αποτέφρωση για τα κατοικίδια  που πεθαίνουν  αντί της ταφής  δεν είναι τόσο σύγχρονη όσο νομίζουμε. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη ενός κοιμητηρίου ζώων στην Παλαιστίνη, το οποίο χρονολογείται στο 332 π.Χ. Μεταξύ των σκελετών ζώων που ανακαλύφθηκαν, βρέθηκαν και πάνω από 1000 δοχεία με τέφρα σκύλων.

Το πρώτο Αποτεφρωτήριο Ζώων δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1896. Από τότε μέχρι σήμερα οι Υπηρεσίες Αποτέφρωσης κατοικίδιων είναι ένας τομέας με συνεχή εξέλιξη - άλλωστε ο  νόμος  έχει γίνει πλέον αυστηρός και στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των νεκρών κατοικιδίων και την ποινική ευθύνη που έχε κάποιος αν θάψει το κατοικίδιό του σε μη αδιοδοτημένο σημείο. Οι τετράποδοι σύντροφοι «εξανθρωπίζονται» στη ζωή τους αλλά και στο θάνατό τους.

Βέβαια τα σύγχρονα αποτεφρωτήρια έχουν αναβαθμιστεί τεχνολογικά - και αυξάνονται και στην Ελλάδα : Η  πρόσφατη λειτουργία του νέου αποτεφρωτηρίου της Pet’s Heaven διασφαλίζει την ατομική αποτέφρωση των ζώων συντροφιάς, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες , εφόσον το επιθυμούν, να κρατούν την τέφρα του τετράποδου συντρόφου τους, όταν έλθει η στιγμή του αποχωρισμού.

Η ατομική αποτέφρωση παρέχεται από την Pet’s Heaven για εκείνους που επιθυμούν το κατοικίδιο τους να αποτεφρωθεί μόνο του και να κρατήσουν την τέφρα του. Σκεπτόμενοι ως κηδεμόνες, οι άνθρωποι της εταιρείας αναζήτησαν το εχέγγυο που ζητά κάθε κηδεμόνας, ούτως ώστε να παραλαμβάνει την τέφρα του δικού του κατοικίδιου.

Αντλώντας τεχνογνωσία από την αποτέφρωση των ανθρώπων έφεραν ένα νέο δεδομένο στην αποτέφρωση των ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα: το πυράντοχο ταμπελάκι «Ατομικής Σήμανσης του κατοικιδίου». Πρόκειται για ένα ταμπελάκι από πυράντοχο υλικό πάνω στο οποίο είναι χαραγμένος ένας μοναδικός αριθμός. Το ταμπελάκι συνοδεύει το κατοικίδιο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την παραλαβή του κατοικίδιου μέχρι τη συλλογή της τέφρας.

Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα  ομαδικής αποτέφρωσης. Η υπηρεσία αυτή αφορά σε ανθρώπους που επιθυμούν να δώσουν ένα αξιοπρεπές τέλος με μικρότερο κόστος ή ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν της επιστροφή της τέφρας του κατοικίδιου τους.

Κλείσιμο
Η αποτέφρωση ζώων συντροφιάς πέρα από την εξυπηρέτηση μιας βασικής ανάγκης κάθε κηδεμόνα, που χάνει τον τετράποδο σύντροφό του, βοηθά στην εφαρμογή του νόμου βάσει του οποίου η εναπόθεση νεκρών ζώων σε μη εγκεκριμένους χώρους διώκεται ποινικά.

Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων συντροφιάς δεν έχουν εκλείψει, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που δίνουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και φροντίζουν τη σιλουέτα τους, πιστεύουν ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους τριχωτούς συντρόφους τους.

Τώρα, τα κατοικίδια δεν τρώνε τα αποφάγια της ημέρας αλλά ειδικά διαμορφωμένο φαγητό που να ταιριάζει με τις ανάγκες τους για τη διατήρηση της ευζωίας τους. Μαζί, διαμορφώνεται ένας ολόκληρος κλάδος για την κάλυψη των αναγκών των κατοικίδιων, από κομμωτήρια για ζώα, ξενοδοχεία για ζώα, δημιουργούνται ειδικά παιχνίδια, συμπληρώματα διατροφής, ρούχα. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση του θανάτου τους- και του αναπόφευκτου πόνου για τους ιδιοκτήτες. Πέρα από την αποτέφρωση ή την ταφή , υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι της απώλειας – για το οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα βρουν βοήθεια στην ιστοσελίδα της Pet’s Heaven, στο www.petsheaven.gr

boil


Η επιλογή της αποτέφρωσης

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν περισσότερα από 50 κοιμητήρια- αποτεφρωτήρια και από τις 12.000 ιδιοκτητών κατοικιδίων που προσφεύγουν σε υπηρεσίες ταφής και αποτέφρωσης το χρόνο , το 80% επιλέγει την αποτέφρωση. Οι λόγοι είναι προφανείς :

Η ταφή επιτρέπεται μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους και απαιτεί ένα επιπλέον κόστος κατασκευής και διατήρησης τάφου.

Μετά από κάποιο διάστημα απαιτείται η εκταφή του ζώου, μια διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη

Αφήνει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς από τη μια δεσμεύει γη από την άλλη εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα

Ο χώρος του αποτεφρωτήριου

pets


Το αποτεφρωτήριο Pet’s Heaven βρίσκεται στο 69ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Ο τελευταίας τεχνολογίας αποτεφρωτήρας ελαχιστοποιεί την έκλυση επιβαρυντικών για το περιβάλλον αερίων, έτσι ώστε η αποτέφρωση ενός κατοικίδιου να γίνεται με σεβασμό και στο περιβάλλον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φιλιππίνες: Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος με 85 επιβαίνοντες

Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Πτήση νυχτερίδας» με wingsuit έκανε ο 55χρονος που σκοτώθηκε στη Βοιωτία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης