Τζέσικα Μέιρ: Από την καραντίνα του διαστήματος στην καραντίνα της γης

Τζέσικα Μέιρ: Από την καραντίνα του διαστήματος στην καραντίνα της γης

Η Αμερινανίδα αστροναύτης μετά από σχεδόν 7 μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επιστρέφει στον… πλανήτη γη που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού

JessicaMeir
Πώς είναι άραγε να είσαι αστροναύτης, τους περισσότερους μήνες του χρόνου να τους περνάς αποκλεισμένος στο διάστημα και όταν… επιτέλους επιστρέφεις στον πλανήτη γη να πρέπει να μπεις σε υποχρεωτική καραντίνα; Η Αμερικανίδα αστροναύτης Τζέσικα Μέιρ μετά από σχεδόν 7 μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στη γη και θα βρει μια γη τελείως αλλαγμένη από αυτή που άφησε πριν φύγει. Τι λέει όμως η ίδια;

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη από κάτω μας», λέει η 42χρονη σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με δημοσιογράφους, από τον ISS κι έχοντας στο πλευρό της τους συναδέλφους της Άντριου Μόργκαν και Κρις Κάσιντι (υπάρχουν επίσης 3 Ρώσοι στον Σταθμό).

«Η Γη παραμένει εκθαμβωτική από εδώ, επομένως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε που ήμασταν εκεί».
Οι αστροναύτες γνωρίζουν τι εστί απομόνωση, καθώς περνούν, γενικά, έξι μήνες ή περισσότερους κλεισμένοι στον Σταθμό. Η Τζέσικα Μέιρ έφθασε εκεί τον Σεπτέμβριο. Όμως, η απομόνωσή τους είναι εθελούσια, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια ανθρώπων στη Γη που έχουν αναγκαστεί να μένουν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Expedition 62 Crew News Conference


«Φοβάμαι ότι θα νιώσω πιο απομονωμένη στη Γη απ’ ότι εδώ» λέει η Μέιρ και συνεχίζει: «Εδώ, έχουμε μια ρουτίνα, είμαστε τόσο απασχολημένοι και κάνουμε τόσα πολλά απίστευτα πράγματα...».

Οι συμβουλές τους για μια επιτυχημένη απομόνωση είναι απλές. «Έχουμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούμε κατά γράμμα» αναφέρει ο Άντριου Μόργκαν, 44 ετών, που ταξίδεψε στον ISS τον Ιούλιο του 2019. «Η σωματική άσκηση, η προσωπική υγιεινή, ο ήλιος, όλα προβλέπονται».
Ένας άλλος κανόνας είναι «να είστε καλοί συγκάτοικοι». «Όλη την ώρα σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους» εξηγεί ο ίδιος, που ήταν γιατρός στα επείγοντα όταν προσελήφθη πριν από επτά χρόνια στη Nasa.

Κλείσιμο
Αυτή είναι ίσως η καλή πλευρά της πανδημίας, καταλήγει η Τζέσικα Μέιρ: «Οι οικογένειες και οι φίλοι έρχονται πιο κοντά, μιλούν συχνότερα μεταξύ τους, προσέχει ο ένας τον άλλο. Ίσως να μάθουμε πώς «να συμπεριφερόμαστε ο ένας προς τον άλλο με μεγαλύτερη ανθρωπιά».


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Συνεργασία Apple - Google: Λανσάρουν τεχνολογία εντοπισμού επαφών στα κινητά

Κορωνοϊός – Νότια Κορέα: 91 ιαθέντες ασθενείς βρέθηκαν πάλι θετικοί στον Covid-19

Κορωνοϊός - Αλεξάνδρα Αργυροπούλου: «Το Μανχάταν είναι ένα "νεκρό" προάστιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης