Brexit: Σκοτσέζικο δικαστήριο ανακοινώνει την ποινή του Τζόνσον εάν δεν συμμορφωθεί με το νόμο

Brexit: Σκοτσέζικο δικαστήριο ανακοινώνει την ποινή του Τζόνσον εάν δεν συμμορφωθεί με το νόμο

Δεκαπέντε μονάδες προβάδισμα οι Συντηρητικοί έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Observer και παρά την αβεβαιότητα στη χώρα

boris_johnson
Την ποινή με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν συμμορφωθεί με το νόμο και δεν ζητήσει παράταση από την Ε.Ε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσει δικαστήριο της Σκοτίας.

Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση».

Την ίδια ώρα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δηλώνουν πως ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί να φύγει από τη θέση του ακόμα και αν κριθεί από δικαστήριο ότι περιφρονεί τον νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit

«Ο Τζόνσον δηλώνει αποφασισμένος να μη φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ ακόμα και αν ηττηθεί σε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή», σύμφωνα με τους Sunday Times. Υπουργοί της κυβέρνησης του Λονδίνου, τους οποίους δεν κατονομάζει η εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον είναι διατεθειμένος να κάνει «κατάληψη» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Aπό την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν αποφανθεί ότι οι προτάσεις που υπέβαλε μέσα στην εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον για την απάλειψη του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η βρετανική πλευρά καλείται να παρουσιάσει τροποποιήσεις των προτάσεών της όταν θα γίνει νέα «τεχνικού περιεχομένου» επαφή των διαπραγματευτικών ομάδων στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ λένε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα είναι σημαντικές. Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλει δήλωσε χθες ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στο μηχανισμό που προυποθέτει συναίνεση των αρχών στη Βόρεια Ιρλανδία για διατήρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς στο εμπόριο στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Την ίδια ώρα, με άρθρο του στις εφημερίδες Sun on Sunday και Sunday Express ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες τους Ευρωπαίους ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το Brexit στο τέλος Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, οι κυριακάτικοι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας έχει συζητήσει την πιθανότητα διάπραξης «σαμποτάζ» των εργασιών της ΕΕ σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση «εξαναγκαστεί» σε νέα αναβολή του Brexit. Το σαμποτάζ θα μπορούσε να συνίσταται σε άσκηση βέτο που θα μπλόκαρε τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και στον διορισμό ενός ευρωσκεπτικιστική νέου Βρετανού επιτρόπου.

Μάλιστα ο έντονα ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της ανάθεσης του ρόλου του Βρετανού επιτρόπου στον Νάιτζελ Φάρατζ.

Κλείσιμο
Παρά την αβεβαιότητα, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρνει να διευρύνει το προβάδισμα των Τόρις στην πρόθεση ψήφου στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Η νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer δίνει 38% στους Συντηρητικούς, έναντι 23% για τους Εργατικούς. Μειωμένη κατά πέντε μονάδες, στο 15%, είναι η στήριξη προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης