Η νέα αυτοκράτειρα Μασάκο: Η μάχη με την κατάθλιψη και ο διάδοχος που δεν γεννήθηκε ποτέ

Η νέα αυτοκράτειρα Μασάκο: Η μάχη με την κατάθλιψη και ο διάδοχος που δεν γεννήθηκε ποτέ

Επί 17 χρόνια η 55χρονη «θλιμμένη πριγκίπισσα» απείχε από την δημόσια ζωή - Με κατάθλιψη και διαταραχή προσαρμογής έχει διαγνωστεί η σύζυγος του νέου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο

21052563
«Μπορεί να έχεις φόβους και ανησυχίες για την προσαρμογή στη ζωή του παλατιού, αλλά εγώ θα σε προστατεύω σε όλη μου τη ζωή», είχε πει ο 59χρονος σήμερα νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο στη σύζυγό του, Μασάκο, όταν μετά από πέντε χρόνια γνωριμίας και τρεις προτάσεις γάμου εκείνη είχε ενδοιασμούς να ενώσει τη ζωή της με τον πρωτότοκο γιο του αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Στις 30 Απριλίου ο Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον θρόνο, όπως είχε ήδη ανακοινώσει προ μηνών το παλάτι, λόγω προβλημάτων υγείας και την 1η Μαΐου τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του, Ναρουχίτο. Λαμπερή με λευκό μάξι φόρεμα και αυτοκρατορική διαμαντένια τιάρα η 55χρονη νέα αυτοκράτειρα της Χώρας των Χρυσανθέμων στάθηκε στο πλευρό του Ναρουχίτο στην τελετή ανάρρησης στον θρόνο.

Όμως, το ερώτημα είναι, αν θα καταφέρει η 55χρονη αυτοκράτειρα να ανταποκριθεί στα νέα απαιτητικά καθήκοντα καθώς επί 17 χρόνια απέχει από τη δημόσια ζωή. Η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Μασάκο, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή, παρά την υπόσχεση του συζύγου της να την προστατεύει από την σκληρή ζωή του παλατιού, δεν μπόρεσε να αντέξει τον τρόπο ζωής που επιβάλλει το πρωτόκολλο στα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά ούτε και την «αποτυχία» να χαρίσει τον πολυπόθητο διάδοχο στον σύζυγό της.

Japan's Naruhito becomes new emperor | 01 May 2019


Η πρώτη γνωριμία του πρίγκιπα Ναρουχίτο με την Μασάκο

Ο Ναρουχίτο είδε για πρώτη φορά την Μασάκο το 1986 σε τσάι που οργάνωσε ο ίδιος στο Τόκιο προς τιμήν της πριγκίπισσας Ελένα της Ισπανίας. Ο γιος του αυτοκράτορα εντυπωσιάστηκε από την νεαρή κόρη Ιάπωνα διπλωμάτη, με σπουδές στο Χάρβαρντ, που εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών και επιθυμούσε να γίνει μια γυναίκα καριέρας. Η Μασάκο αμέσως μετά την πρώτη γνωριμία με τον Ναρουχίτο ταξίδεψε στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές της σε κολέγιο. Όμως, ο Ιάπωνας γαλαζοαίματος ακάθεκτος και γοητευμένος την πολιορκούσε επί πέντε χρόνια και απέσπασε από τα χείλη της το «ναι» στην τρίτη πρόταση γάμου!

Ο γάμος με τον Ναρουχίτο και η πίεση για να φέρει στον κόσμο διάδοχο

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Ιουνίου του 1993 στο αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο. Αμέσως, μετά τον γάμο ξεκίνησε μια πρωτοφανής πίεση από τα μίντια στην Ιαπωνία με δημοσιεύματα για πιθανή εγκυμοσύνη της πριγκίπισσας καθώς και στενή παρακολούθηση σε κάθε βήμα της Μασάκο. Οι απουσίες της από τις επίσημες εκδηλώσεις του παλατιού ακόμα και τα παπούτσια που φορούσε, πυροδοτούσαν φήμες πως η νέα πριγκίπισσα περιμένει τον διάδοχο.

Με δεδομένο πως στην Ιαπωνία η νομοθεσία περί διαδοχής επιτρέπει μόνο στα αγόρια την διαδοχή στον θρόνο η πίεση γύρω από την Μασάκο μεγάλωνε καθώς μετά από μια αποβολή το 1999, η οποία αποδόθηκε σε εξαιρετικό στρες εξαιτίας των πιεστικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, η σύζυγος του Ναρουχίτο το 2001 έφερε στον κόσμο ένα κορίτσι, την 17χρονη σήμερα πριγκίπισσα Άικο.

21051491
Κλείσιμο


Η πριγκίπισσα αποσύρεται από τη δημόσια ζωή - Η μάχη με την κατάθλιψη

Μετά την αποβολή, η πριγκίπισσα Μασάκο άρχισε να αποσύρεται από τη δημόσια ζωή αλλά η ψυχική της κατάσταση χειροτέρεψε όταν έφερε στον κόσμο την κόρη της, σκεπτόμενη πάντα πως η Άικο δεν ήταν ο διάδοχος που περίμενε το παλάτι.

Το 2004, όταν το παλάτι ανακοίνωσε επίσημα πως η πριγκίπισσα Μασάκο πάσχει από κατάθλιψη και διαταραχή προσαρμογής και υποβάλλεται σε θεραπεία όλη την περίοδο του έγγαμου βίου της, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει έτσι την μόνιμη απουσία της από τις δημόσιες εμφανίσεις, ο πρίγκιπας Ναρουχίτο κατηγόρησε τους αξιωματούχους του παλατιού πως «καταπιέζουν την προσωπικότητα της σύζύγου του».
21052889

Η συγκινητική υπόσχεση της Μασάκο στο λαό της Ιαπωνίας

Μετά την ανακοίνωση του παλατιού πως ο αυτοκράτορας Ακιχίτο θα παραιτηθεί στις 30 Απριλίου η Μασάκο ξεκίνησε να κάνει ξανά δημόσιες εμφανίσεις προετοιμάζοντας έτσι τον εαυτό της για τα νέα απαιτητικά καθήκοντα που την περιμένουν ως αυτοκράτειρα. Η ίδια, επέλεξε την ημέρα των γενεθλίων της στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους για να δώσει στη δημοσιότητα μια ειλικρινή δήλωση σχετικά με την στέψη της τον Μάιο.

«Αν και αισθάνομαι ανασφαλής για το πόσο χρήσιμη θα είμαι σκεπτόμενη τις μέρες που έρχονται... Επιθυμώ να αφιερώσω τον εαυτό μου στην ευτυχία του λαού και έτσι θα κάνω μια προσπάθεια γι' αυτόν τον σκοπό», ανέφερε στην ανακοίνωση της η 55χρονη Μασάκο. Στην ανακοίνωσή της η μέλλουσα αυτοκράτειρα, που από το 2003 έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, δεν δίστασε να αποκαλύψει πως αναρρώνει από το άγχος που της έχει δημιουργήσει η αναμονή στη διαδοχή του θρόνου. «Είμαι ευτυχής από το γεγονός πως θα μπορώ να ασκώ περισσότερα καθήκοντα από πριν καθώς έχω προσπαθήσει να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση», ανέφερε η Μασάκο.

21052147



Η Μασάκο παίρνει ανάσα με την γέννηση του πρίγκιπα Χισαχίτο

Η θλιμμένη Μασάκο «πήρε μια ανάσα» όταν η σύζυγος του δεύτερου γιου του αυτοκράτορα, του πρίγκιπα Ακισίνο, έφερε στον κόσμο μετά από τη γέννηση δύο κοριτσιών, ένα γιο, τον πρίγκιπα Χισαχίτο, ο οποίος είναι το μόνο αγόρι που γεννήθηκε στον αυτοκρατορικό οίκο της Ιαπωνίας εδώ και 41 χρόνια. Μετά την ενθρόνιση του Ναρουχίτο, πρώτος στην διαδοχή του θρόνου είναι ο μικρότερος αδελφός του αυτοκράτορα, πρίγκιπας Ακισίνο και δεύτερος ο 12χρονος πρίγκιπας Χισαχίτο. Μάλιστα, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον μοναδικό εγγονό του Ακιχίτο έχουν αυξηθεί, μετά τις 26 Απριλίου, όταν άγνωστος τοποθέτησε στο θρανίο του Χισαχίτο, σε γυμνάσιο του Τόκιο, δύο μαχαίρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης