Ιαπωνία: Αφήνει τον Θρόνο των Χρυσανθέμων ο Ακιχίτο - Η πρώτη παραίτηση από το 1817

Ιαπωνία: Αφήνει τον Θρόνο των Χρυσανθέμων ο Ακιχίτο - Η πρώτη παραίτηση από το 1817

Ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο, θα είναι αυτός που θα τον διαδεχθεί ξεκινώντας μία νέα εποχή

21034929
Έτοιμος να αποχωρήσει από το θρόνο των Χρυσανθέμων εμφανίζεται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, σε μία ιστορική απόφαση, καθώς θα είναι ο πρώτος μονάρχης της  Ιαπωνίας που θα παραιτηθεί έπειτα από 200 και πλέον χρόνια.

Οι τελετές αυτής της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν με κάποια ιδιωτικά τελετουργικά στο Αυτοκρατορικό Παλάτι. Ο 85χρονος Ακιχίτο έχει λάβει την ειδική άδεια παραίτησης, καθώς παραδέχθηκε ότι δεν δύναταιο να εκπληρώσει τον ρόλο του λόγω της μεγάλης ηλικίας του, αλλά και της βεβαρυμένης υγείας του.

Ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο, θα είναι αυτός που θα τον διαδεχθεί στον Θρόνο των Χρυσανθέμων, ξεκινώντας μία νέα εποχή.

Παραδοσιακά, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας δεν έχει πολιτική ισχύ, ωστόσο υπηρετεί ως εθνικό σύμβολο.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο έχει χαρακτηριστεί από τις επαφές του με τον κόσμο που υποφέρει από τις ασθένειες και τις καταστροφές, κάτι που τον είχε κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στον ιαπωνικό λαό.

Στην πρώτη από τις τελετές της ημέρας, αυτοκράτορας γνωστοποιεί την παραίτησή του στους μυθολογικούς προγόνους της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας.

Τι θα συμβεί στην τελετή

Κλείσιμο
Αρχικά, η Taiirei-Seiden-nogmain ή αλλιώς η Βασική Τελετή Παραίτησης της Αυτού Μεγαλειότητος αναμένεται να λάβει χώρα στην αίθουσα Matsu-no-Ma state του παλατιού.

Ξεκινά στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Αυτοκράτορα Ακιχίτο και την Αυτοκράτειρα Μιτσίκο να εισέρχονται στην αίθουσα και η τελετή διαρκεί δέκα λεπτά, ενώ παρόντες θα είναι περίπου 330 άνθρωποι.

Η τελετή ολοκληρώνεται με το τελευταίο διάγγελμα του Ακιχίτο ως αυτοκράτορας, τίτλο τον οποίο διατηρεί τυπικά ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρα.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρίγκιπας Ναρουχίτο διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο.

Ο πρώτος μονάρχης που παραιτείται από το 1817

Ο Ακιχίτο θα είναι ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που εγκαταλείπει οικειοθελώς τον θρόνο από το 1817. Ο 85χρονος μονάρχης είχε πει σε ένα σπάνιο διάγγελμά του το 2016, ότι φοβάται για την υγεία του και ότι του ήταν πλέον δύσκολο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι το επίπεδο της υγείας μου σταδιακά φθίνει, ανησυχώ ότι θα μου είναι δύσκολο να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο της χώρας», είχε αναφέρει τότε ο Ακιχίτο.

Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο θα στεφθεί 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και θα οδηγήσει και επισήμως τη χώρα στη νέα εποχή
Reiwa. Η στέψη του σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Heisei, που ξεκίνησε το 1989 με τον Ακιχίτο.

Ο 59χρονος πρίγκιπας έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και έλαβε τον τίτλο του σε ηλικία 28 ετών. Το 1986 γνώρισε τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μασάκο και παντρεύτηκαν το 1993.

Έχουν αποκτήσει ένα παιδί, την πριγκίπισα Άικο, το 2001. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της Ιαπωνίας υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για την διαδοχή του θρόνου από τις κόρες.

Έτσι, ο 12χρονος Χισαχίτο, γιος του δεύτερου γιου του αυτοκράτορα, πρίγκιπα Ακισίνο και της πριγκίπισσας Κίκο, είναι ο δεύτερος και τελευταίος διάδοχος καθώς οι δύο αδελφές του δεν έχουν, όπως και η πριγκίπισσα Άικο, δικαίωμα στον θρόνο. Ο Χισαχίτο είναι το μόνο αγόρι που γεννήθηκε στον αυτοκρατορικό οίκο της Ιαπωνίας εδώ και 41 χρόνια.

Πάντως, η παραίτηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο δεν είναι και η μοναδική περίπτωση, καθώς αυτοκράτορες ή αυτοκράτειρες των Χρυσανθέμων έχουν πράξει το ίδιο από τον 8ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης