Διεθνής Αμνηστία: Τουλάχιστον 1600 άμαχοι νεκροί στη Συρία, από την εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού

raqqa

Η εκστρατεία του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη συριακή πόλη Ράκα κόστισε τη ζωή σε 1.600 αμάχους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Airwars

Τουλάχιστον 1.600 άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες στη διάρκεια της επίθεσης του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2017 στη συριακή πόλη Ράκα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου» που ανακήρυξε το ΙΚ το 2014, η πόλη Ράκα, στην ανατολική Συρία, καταστράφηκε σχεδόν κατά 80% στη διάρκεια μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε το 2017 ο διεθνής συνασπισμός με σκοπό την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

«Πολλοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν ήταν ακριβείς και δεκάδες χιλιάδες πυρά πυροβολικού εξαπολύθηκαν τυφλά», στη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε σήμερα η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων στην Αμνηστία.

Η Αμνηστία διεξήγαγε την έρευνα αυτή σε συνεργασία με την Airwars, μια ΜΚΟ που καταγράφει θύματα αμάχους σε όλους τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανά τον κόσμο.

Τα αποτελέσματά της είναι καρπός ερευνών πολλών μηνών επί του πεδίου και αναλύσεων δεδομένων, μεταξύ των οποίων περισσότερες από δύο εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες που πέρασαν από την κρησάρα 3.000 εθελοντών οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο η Αμνηστία.

Οι συγγραφείς αυτής της έκθεσης, που δεν έχει προηγούμενο, κάλεσαν τις κυριότερες χώρες μέλη του συνασπισμού, ανάμεσά στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, να επιδείξουν περισσότερη διαφάνεια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars καλούν τις δυνάμεις του συνασπισμού να σταματήσουν να αρνούνται τη σοκαριστική έκταση των θανάτων αμάχων και της καταστροφής που προκάλεσε η επίθεσή τους στη Ράκα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ο συνασπισμός παραδέχθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 159 αμάχων, [που είναι] περίπου το 10%του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων» θυμάτων, σύμφωνα με την Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Ροβέρα, ο αυξημένος απολογισμός των θυμάτων αμάχων οφείλεται κυρίως σε σφάλματα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε πολλές περιπτώσεις, κτίρια κατοικιών θεωρήθηκαν στόχοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ολόκληρες οικογένειες που ζούσαν ή στεγάζονταν εκεί, ελλείψει επαρκούς παρακολούθησης από πριν, δήλωσε η Ροβέρα.

Η παρουσία αμάχων στα κτίρια αυτά θα είχε «εντοπιστεί» «αν υπήρχε επαρκής παρακολούθηση αυτών των κτιρίων», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή ξένων χωρών και τζιχαντιστκών οργανώσεων.

Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 360.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Last

Αμάν με αυτές τις μκο , μικρές και μεγάλες .Πολλοί έχουν πλουτίσει , έχουν κάνει εγκλήματα και παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους , πολλάκις εξυπηρετώντας συμφέροντα και διαπλεκόμενες σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στους πολέμους υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες , δυστυχώς . Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πόλεμοι είναι σαν τα φάρμακα , προκαλούν μεγάλο κακό , αλλά πολύ μεγαλύτερο καλό .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexit000

Κρίσιμη εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο – Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε 3 επιστολές στην ΕΕ -Στη μία ζητά αναβολή, στην άλλη δεν τη θέλει - Η Ε.Ε. δεν θα απαντήσει στο αίτημα πριν τη συζήτηση της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα

34
w19-125133turkeypyrovoliko-1280x720

«Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (...) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

7