Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit

Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit

Η συμφωνία θα έχει τη μορφή σχεδίου «πολιτικής δήλωσης» ανακοίνωσε ο Τουσκ – Η Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο – Άλμα 1% της λίρας έναντι του δολαρίου

20328100
Σε ένα κείμενο για το πλαίσιο των σχέσεών τους μετά το Brexit κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τι προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας

Το σχέδιο «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.

Αν και το κείμενο δεν έχει νομική ισχύ, θεωρείται ότι έχει αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μέχρι δύο χρόνια μετά το 2020 η μεταβατική περίοδος

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Μέι: Είναι μια «καλή συμφωνία για τη χώρα»

Για μια «καλή συμφωνία» για τη χώρα έκανε λόγο η Τερέζα Μέι, μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο.

«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της και πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο, όπου θα κάνει επίσης δήλωση για το σχέδιο συμφωνίας.


Κλείσιμο

Δήλωση προς το κοινοβούλιο από  Τερέζα Μέι  

Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας σε δήλωση προς το βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έκανε χθες μία επίσκεψη - αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε χθες το βράδυ λεπτομέρειες για τα σημεία τριβής που δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, αν και είναι υψηλή η ένταση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη του Γιβραλτάρ και το θέμα της πρόσβασης των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης