Πρόεδρος Αυστρίας: Ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη μεγαλοποίηση του μεταναστευτικού

AVDB

Σε δηλώσεις του, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Σλοβενίας και της Κροατίας, ο Αυστριακός Πρόεδρος προειδοποίησε πως «μονομερή μέτρα στα σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου ντόμινο»

Έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθησία στη μεταναστευτική πολιτική και σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αναπόφευκτων και ανεξέλεγκτων αλυσιδωτών αντιδράσεων από μία πολύ περιοριστική γραμμή, απευθύνει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Σλοβενίας και της Κροατίας, ο Αυστριακός Πρόεδρος προειδοποίησε πως «μονομερή μέτρα στα σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου ντόμινο», και πως μία τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, εάν σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούσε μία «πολύ περιοριστική γραμμή».

«Εάν κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί ουσιαστικά τον Χώρο του Σένγκεν, τότε θα πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην δημιουργήσει μία δυναμική», προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά είναι δικαιολογημένο να κάνει κάποιος σκέψεις για το τι θα συνέβαινε, εάν κάτι σαφώς αλλάξει. Φυσικά και θα πρέπει να ελέγχονται ανάλογα τα εξωτερικά σύνορα, πρόσθεσε ο Αυστριακός πρόεδρος ωστόσο σημείωσε ότι είναι εναντίον τού να δίνονται μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα, από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην πολιτική τού αρχηγού τού συγκυβερνώντος στη Γερμανία κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας παρατήρησε πως κατά την γνώμη του «θα είναι ίσως πιο εύκολο να βρεθεί μία λύση (στο προσφυγικό-μεταναστευτικό), όταν θα έχουν πλέον περάσει οι εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας».

Σε σχέση με ενδεχόμενες εναλλακτικές στην ακολουθούμενη σήμερα πορεία, σημείωσε πως με την απαραίτητη ευαισθησία και αμοιβαία πληροφόρηση αυτό είναι δυνατό, αναφέροντας ως παράδειγμα το αποκαλούμενο Πέρασμα Μπρένερ στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, όπου «τα τελευταία χρόνια και μέσα στην κρίση κατέστη δυνατόν, με την αστυνομική συνεργασία, να κρατηθεί απόλυτα υπό έλεγχο η κατάσταση στην νότια πλευρά όπως επίσης στη βόρεια πλευρά του Μπρένερ».

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ασκήσει έμμεση κριτική και στην πρόσφατη μεγάλη άσκηση συνοριακής προστασίας που διοργάνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στο Σπίλφελντ, στα σύνορα της Αυστρίας με την Σλοβενία, που επικρίθηκε έντονα από την επίσημη Σλοβενία. Όπως τόνισε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να υπάρχει «συνεννόηση, προετοιμασία και εξήγηση», και αυτό «εάν βέβαια αυτές γενικά είναι καν απαραίτητες».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Kρίτων

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν δεν είναι αυστριακός αλλά φλαμανδός, γεννηθείς στην Λιθουανία. Οι γονείς του μετά τον Β΄ΠΠ για να μην παραμείνουν υπό σταλινικό καθεστώς έφυγαν, εγκατασταθέντες στην Αυστρία, που τελούσε υπό την κατοχήν των αγγλοαμερικάνων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

flights

Οι ελεγκτές επανασχεδιάζουν τον εναέριο χώρο προσφέροντας στα επιβατικά αεροσκάφη τμήμα του, το οποίο προορίζεται για τα στρατιωτικά - 54,3 εκατ. επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν αεροπορικώς

kasog09

Η γυναίκα δήλωσε πως παντρεύτηκε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε μυστική ισλαμική τελετή - Η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιτζέ Τσενγκίζ, ανέφερε πως δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της γυναίκας και αναρωτήθηκε για τα κίνητρά της

20310633

Νέα μείωση καταγράφει η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν – Αιτία της νέας πτώσης θεωρείται το κίνημα με τα «Κίτρινα Γιλέκα» που αντιδρούν στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα 

20080798

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πιάστηκε... αδιάβαστος στη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα – Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι θα έκανε καλύτερη δουλειά στις διαπραγματεύσεις

2
theresa_may_omilia_arthro

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δίνει μάχη για να κρατηθεί στην πρωθυπουργία – Υποστήριξε ότι οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής

6