Τουρκία: Ο εισαγγελέας προτείνει 252 φορές ισόβια στους πρωταίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος

Τουρκία: Ο εισαγγελέας προτείνει 252 φορές ισόβια στους πρωταίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος

Ζήτησε να επιβληθούν εκατοντάδες ποινές ισόβιας κάθειρξης σε πολλούς κατηγορούμενους – Συνολικά διώκονται 224 πρόσωπα

turkey_coup
Πρωτοφανείς είναι οι ποινές που πρότειναν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές για πολλούς κατηγορούμενους, που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να επιβληθούν 252 φορές ισόβια σε πολλούς από τους 224 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δεν διευκρινίζει σε πόσους από τους κατηγορούμενους αφορά η συγκεκριμένη πρόταση.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή στο «Συμβούλιο για την Ειρήνη στη Χώρα», όπως αποκαλείτο η οργάνωση των ηγετών της απόπειρας βρίσκεται ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Μεχμέτ Νισλί, αδελφός ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη θεωρείται η πλέον σημαντική από τις εκατοντάδες υποθέσεις που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών αρχών, κατά την απόπειρα σκοτώθηκαν 249 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει και τους πραξικοπηματίες.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των 252 φορών ισόβια για το καθένα από τα 249 θύματα, καθώς και για τρεις άλλες κατηγορίες που αφορούν άμεσα την απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του στην απόπειρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης