Καταλονία: Η 36χρονη ηγέτιδα των «Ciudadanos» υποστηρίζει με θέρμη την παραμονή στην Ισπανία

Καταλονία: Η 36χρονη ηγέτιδα των «Ciudadanos» υποστηρίζει με θέρμη την παραμονή στην Ισπανία

Θα παίξει ρόλο- κλειδί στις σημερινές εκλογές της Καταλονίας 


Καταλονία: Η 36χρονη ηγέτιδα των «Ciudadanos» υποστηρίζει με θέρμη την παραμονή στην Ισπανία
Η 36χρονη Ινές Αριμάδας είναι το πρόσωπο- κλειδί στις σημερινές εκλογές της Καταλονίας. Θεωρεί τον εαυτό της ως τον σημαντικότερο υπερασπιστή της ενότητας της περιφέρειας με την Ισπανία. Πολλοί από τους αυτονομιστές την θεωρούν προδότρια. Ένας πολιτικός που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας τής είπε πρόσφατα «να πάει σπίτι» της, να επιστρέψει δηλαδή στην πατρίδα της στο Καντίθ, στον ισπανικό Νότο.

Η ηγέτιδα του κόμματος των Ciudadanos στην Καταλονία, που εκφράζει όλους όσοι δεν επιθυμούν την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία, έχει την αμέριστη υποστήριξη του επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη.

Κλείσιμο


Φανατική του ροκ συγκροτήματος των «Led Zeppelin», είναι παντρεμένη με έναν πρώην υποστηρικτή της ανεξαρτησίας και μετακόμισε στη Βαρκελώνη όταν πια ήταν ενήλικη. Έγινε μέλος των Ciudadanos το 2010 και μόλις πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος στην Καταλονία.
 
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais», πρώτη δύναμη θα αναδειχθεί η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), που τάσσεται υπέρ της απόσχισης εξασφαλίζοντας 33 έδρες, μία με δύο περισσότερες από τους Ciudadanos, που θέλουν να παραμένει η περιφέρεια στην Ισπανία.

Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, η Αριμάδας έχει πιθανότητες να γίνει η επόμενη ηγέτιδα της περιφέρειας αυτής. Οι μετρήσεις δείχνουν τους Podemos να πέφτουν, το Λαϊκό Κόμμα να καταρρέει, τους Σοσιαλιστές να τα πηγαίνουν καλούτσικα και τους κεντροδεξιούς Ciudadanos να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. 
 
Στόχος της Αριμάδας είναι να τεθεί τέλος στον αγώνα για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Όμως η Αριμάδας θεωρεί ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι προβαίνουν σε ψεύτικες υποσχέσεις λέγοντας στους πολίτες ότι η ανεξαρτησία- που θεωρείται παράνομη σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα του 1978- είναι είτε εφικτή είτε επιθυμητή. 

Η Ινές είναι γνωστή για τη σκληρή γλώσσα της, με την οποία συχνά επιτίθεται στους αντιπάλους της μέσα στην καταλανική Βουλή. Σε μια χαρακτηριστική ομιλία της τον Οκτώβριο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ότι «διχάζει την καταλανική κοινωνία» και ότι «εξαπατά» και τις δύο πλευρές. «Η "Δίκη" του Κάφκα δεν ήταν τόσο καφκική όσο αυτή η διαδικασία», τόνισε.
Όμως στην προεκλογική της εκστρατεία προσπάθησε να εκφράσει κι έναν μετριοπαθή τόνο σε θέματα πέραν της ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι μπορεί να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές και να εξασφαλίσει μια καλύτερη οικονομική συμφωνία με τη Μαδρίτη.
     
Πέραν του θέματος της ανεξαρτησίας η νεαρή πολιτικός έχει και άλλο ένα πρόβλημα. Στην Αριστερά, πολλοί θεωρούν τους Ciudadanos ένα  φιλευρωπαϊκό κόμμα, φιλικό προς τις επιχειρήσεις και οικονομικά πολύ φιλελεύθερο. 

Σε περίπτωση που εκλεγεί το κόμμα της θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους να κυβερνήσει καθώς το επίσης ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κινείται γύρω από το 15% και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται κάτω από το 6%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης