Αζερμπαϊτζάν: Έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις ομοφυλόφιλων στο Μπακού

Αζερμπαϊτζάν: Έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις ομοφυλόφιλων στο Μπακού

Αν και στην χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, τις τελευταίες δέκα ημέρες δεκάδες ομοφυλόφιλοι και μέλη της LGBT κοινότητας έχουν συλληφθεί

Αζερμπαϊτζάν: Έφοδοι της αστυνομίας και συλλήψεις ομοφυλόφιλων στο Μπακού
Οι αρχές στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έχουν εξαπολύσει έναν άνευ προηγουμένου «διωγμό» εναντίον μελών της LGBT κοινότητας (Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι) με συλλήψεις, φυλακίσεις ακόμα και με ξυλοδαρμούς.

Αν και στην χώρα του Καυκάσου η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται από τον νόμο, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές, τις τελευταίες δέκα ημέρες η αστυνομία στο Μπακού έχει συλλάβει τουλάχιστον 60 άτομα, τα οποία είτε φυλακίζονται, είτε καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του περασμένου έτους από οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Αζερμπαϊτζάν είναι η χειρότερη χώρα ανάμεσα σε 49 ευρωπαϊκά κράτη για να ζήσει ένας ομοφυλόφιλος.



Ο Samed Rahimli, δικηγόρος στο Μπακού, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση ομοφυλόφιλων που συνελήφθησαν, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian: «Έχουν υπάρξει και προηγούμενες επιχειρήσεις καταστολής εναντίον ανθρώπων της LGBT κοινότητας, αλλά αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη με συστηματικές και εκτεταμένες εφόδους».

Ο ίδιος, ανέφερε πως γνωρίζει τουλάχιστον 60 περιπτώσεις ατόμων που συνελήφθησαν πρόσφατα, αλλά υποστήριξε πως στις επιχειρήσεις καταστολής έχουν διωχθεί περισσότερα άτομα, στα οποία όμως δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Η κυβέρνηση αρνείται τις συλλήψεις ομοφυλόφιλων και ο Eskhan Zakhidov, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων, όχι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά επειδή τα άτομα αυτά «ενοχλούσαν τους άλλους πολίτες με την συμπεριφορά τους ή η αστυνομία και οι υπεύθυνες για την Υγεία αρχές έκριναν πως είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών».

Τρεις ομοφυλόφιλοι άνδρες επικοινώνησαν με την εφημερίδα Guardian με την επιθυμία να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Και οι τρεις δήλωσαν ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία και τώρα κρύβονται κάπου στο Αζερμπαϊτζάν. Ο ένας από αυτούς υποστήριξε ότι, μετά την σύλληψή του, οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και αφέθηκε ελεύθερος, αφού πλήρωσε πρόστιμο 150 μανάτ (74 ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης