Τίλερσον: Μπορεί να κλείσουμε την πρεσβεία στην Κούβα, λόγω «ηχητικών» επιθέσεων

Τίλερσον: Μπορεί να κλείσουμε την πρεσβεία στην Κούβα, λόγω «ηχητικών» επιθέσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα των επιθέσεων με «ηχητικά κύματα» είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, δεδομένων των σωματικών βλαβών που έχουν υποστεί ορισμένοι άνθρωποι

Τίλερσον: Μπορεί να κλείσουμε την πρεσβεία στην Κούβα, λόγω «ηχητικών» επιθέσεων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο του κλεισίματος της πρεσβείας τους στην Κούβα, μετά από περίεργες και μυστηριώδεις επιθέσεις με ηχητικά κύματα που είχαν θύματα τουλάχιστον 16 εργαζόμενους
, κάποιοι από τους οποίους χρειάστηκε να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. 

Κλείσιμο
Πριν λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα αυτή η απίστευτη υπόθεση. Σύμφωνα με το Associated Press, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα βιώνουν παράξενα σωματικά συμπτώματα ήδη από το φθινόπωρο του 2016, μεταξύ των οποίων και «σοβαρή απώλεια ακοής» που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη χρήση μυστικών συσκευών ηχητικών κυμάτων. Ειδικότερα, το πρακτορείο ανέφερε ότι η απώλεια ακοής των Αμερικανών διπλωματών μπορεί να σχετίζεται με συσκευές που εκπέμπουν μη αισθητά στο ανθρώπινο αυτί ηχητικά κύματα, ικανά να προκαλέσουν κώφωση.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, σε συνέντευξή του  στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Είναι ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, δεδομένων των σωματικών βλαβών που έχουν υποστεί ορισμένοι άνθρωποι. Κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να επαναπατριστούν». 

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα να κλείσει η πρεσβεία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Το εξετάζουμε».  

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Από τα τέλη του 2016, 16 Αμερικανοί που εργάζονται στην πρεσβεία άρχισαν να παραπονιούνται για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία, ορισμένοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και ότι διεξάγεται έρευνα, ενώ η Κούβα επισημαίνει ότι δεν εμπλέκεται.

Ωστόσο την 23η Μαίου, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα και να απελάσει δύο Κουβανούς διπλωμάτες που εργάζονταν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, τουλάχιστον 5 Καναδοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους έπεσαν επίσης θύματα αυτών των επιθέσεων με ηχητικά κύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης