Η Πολωνία αξιώνει ένα τρισ. δολάρια αποζημίωση από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο

Η Πολωνία αξιώνει ένα τρισ. δολάρια αποζημίωση από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών θέτουν ευθέως θέμα - Δεν απάντησε ωστόσο, στο πότε θα εκφράσει επισήμως τις θέσεις της η κυβέρνηση

Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή και την κρίση βρίσκεται μονίμως στην ελληνική επικαιρότητα. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική χώρα που επλήγει από τη ναζιστική «μπότα» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ακριβώς φρόντισε να υπενθυμίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, της πρώτης χώρας που εισέβαλαν τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Βιτόλντ Βαστσικόφσκι δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στη χώρα του ως αποζημίωση πάνω από ένα τρισ. δολάρια.

Μιλώντας σε πολωνικό ραδιόφωνο, ο κ. Βαστσικόφσκι ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές συζητήσεις με τη Γερμανία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επισκιάστηκαν από την εισβολή του 1939 και μετά τη λήξη του πολέμου έμειναν πολλά θέματα άλυτα. Εκτίμησε, δε, πως οι απώλειες υπερβαίνουν το ένα τρισ. δολάρια.

Ο δε υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Ματσιέρεβιτς, κατηγόρησε ευθέως τους Ευρωπαίους ότι επιχείρησαν να σβήσουν από την ιστορία και τη μνήμη τα δεινά που υπέστησαν οι Πολωνοί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε το δημοψήφισμα του 1953, της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία φέρεται να είχε παραιτηθεί οποιασδήποτε αποζημίωσης από τη Γερμανία. 

Η Πολωνία είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από τη γερμανική κατοχή. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου, πάνω από 6 εκατ. Πολωνοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους και τουλάχιστον 3 εκατ. εβραϊκής καταγωγής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, απέφυγε να απαντήσει στο πότε η κυβέρνηση θα κάνει γνωστές επισήμως τις θέσεις της για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σε πρόσφατη ανεξάρτηση δημοσκόπηση, πάντως, το 51% των Πολωνών φέρονται αρνητικοί στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ενώ μόλις το 24% επιθυμεί το άνοιγμα μίας υπόθεσης, που ενδέχεται να επιφέρει αντιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (59)

νηρέας

Δεν θα πάρουν τίποτα .

kalamata

μη μας ξαχασετε αδελφια μας πολωνοι ...........

Πεοστεκουμενος Ελλην

Γλέζο ζεις εσυ μας...Γλέζο ζεις;;;

Τ.Γ.

Τι έγιναν οι λεονταρισμοί του Τσίπρα και της παρέας του. Οι Πολωνοί όλο και κάτι θα πάρουν ενώ εμείς μείναμε μόνο με τις φανφάρες των πολιτικών μας.

Να μάθουμε από την Πολωνία

Από ποιούς να πάρουν; η Γερμανία είναι ήδη γεμάτη με Τούρκους, Ιταλούς, Ισπανούς, Κροάτες, Ρώσους, Εβραίους, Σύριους και παρά πολλούς Πολωνούς εργαζόμενους και φορολογούμενους. Επιπλέον, οι Πολωνοί είναι πολύ μορφωμένοι, έχουν στοιχειώδεις νομικές γνώσεις, γνωρίζουν ότι η Γερμανία είναι το πλέον αντιναζιστικό κράτος με την πλέον αντινεοναζιστικη νομοθεσία , και δεν μαλλον δεν θα άρεσε στα δισέγγονα και στα τρισέγγονα των Πολωνών θυμάτων να γελοιοποιούνται στη διεθνή κοινή γνώμη. Ίσως για αυτό (διαβάστε το άρθρο) και οι Πολωνοί πολίτες της Πολωνίας είναι στην πλειοψηφία τους εναντίων "διεκδικήσεων αποζημιώσεων" μετά από ...80 χρόνια. Είναι υπεράνω του λαϊκισμού. Ας μάθουμε από την Πολωνία σε πολλά πράγματα. Πχ το Σύνταγμά της απαγορεύει στην κυβέρνησή της και στην τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργούν υπερβολικά ελλείμματα και, αν το κάνουν, οι αντίστοιχοι πολιτικοί εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Δηλαδή, παρότι δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, εφαρμόζουν τη συνθήκη του Μααστριχτ με τον πιο αυστηρό τρόπο.

*

Παλι καλά που δεν μας τα δίνουν, θάχαν πέσει πάνω μας όλοι οι αρκουδόγυφτοι ένθεν κι ένθεν. Τώρα το πρόβλημα τόχει η φράου-γκιόσσα

Για ενημέρωση

Η Μέρκελ είναι η πιο δημοφιλής Ευρωπαία πολιτικός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

1)Παρατηρείται το τραγικό από τα σχόλια των φασιστών και των εβρολαγνων (ευρωπαιστες, νεοφιλελεδες, διάφοροι "κεντρωοι") να παρακαλάνε να μην πετύχουν τίποτα οι πολωνοι για να δικαιολογηθει ή δουλικοτητα τους. Πάντα γραικυλοι και προδότες, κατάλληλοι μόνο για σαπούνι. 2)Οι πολωνοι έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί όταν έγινε το δημοψήφισμα το 1953 η Γερμανία ήταν διαιρεμενη σε δύο ουσιαστικά υπό κατοχή και εποπτεία χώρες. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ή Γερμανία είναι ενοποιημένη και πανίσχυρη. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις υπογραφές του "εθνάρχη" των δεξιών, του Κώστα του Καραμανλή πού "χάρισε"τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά να πεις, δίκιο δεν είχε ο "εθνάρχης".Τα αμπελοχωραφα του πατέρα του κατέστρεψαν οι γερμανοί.

@ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

Εγω δεν εχω δεί κάποιο τέτοιο παλαιότερο σχόλιο με αναφορές στη Πολωνία εκτός απο τα σημερινα

Ρούλης ο αριστερούλης

Εσύ επί τω έργον να δίνεις χαρά στους μετανάστες και άσε τα υπόλοιπα.

nick

Και η Γερμανία και η Ρωσία θα έπρεπε να αποζημιώσουν την Πολωνία. Μετά τον πόλεμο βασικά έγινε ο κλέψας του κλέψαντος εκεί, μεταξύ Ρωσίας - Ανατολικής Γερμανίας - Πολωνίας, με τους Ρώσους να παίρνουν ότι θέλουν φυσικά και να δέρνουν τους άλλους δύο με το κνούτο. Δύσκολα παίρνει η Πολωνία τίποτα, το ίδιο και η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτα. Τόσο το ζήτημα των Πολωνικών αποζημιώσεων όσι και το ζήτημα των Ελληνικών αποζημιώσεων είναι ζητήματα ΟΗΕ βασικά, αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει καμία δύναμη τώρα πια. Πάντως στην περίπτωση της Ελλάδος ισχύει ότι είμαστε σε πόλεμο για 9 χρόνια, και μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο δηλαδή. Μετα από την ναζιστική επίθεση ακολούθησε η κομμουνιστική επίθεση κατά της Ελλάδος και οπωσδήποτε ηθικός αυτουργός και της κομμουνιστικής επιθέσεως ήταν ο Χίτλερ -αφού διά τις εισβολής του 1941 διαλύθηκε το Ελληνικό κράτος. Αυτό το σημαντικό στοιχείο περιέργως έμεινε έξω από τον φάκελο των Ελληνικών διεκδικήσεως και φυσικά εξακολουθεί να παραμένει έξω (αφού καταφέραμε να έχουμε ... κομμουνιστική κυβέρνηση).

Εγχώριες διεκδικήσεις

Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τους ντόπιους εκπροσώπους του νεοναζισμού (ΧΑ) και του κομμουνισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ, Πλεύση, Ανταρσύα), δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια ναζιστικές χώρες και οι υπάρχουσες κομμουνιστικές (Βόρεια Κορεα, Βενεζουέλα, Κούβα) είναι υπερβολικά φτωχές. Οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες και οι εκπρόσωποί τους να πληρώσουν.

458

Και όπως λέει και ο Πολωνικός λαός, "πίσω απο κάθε γερμανό κρύβεται ενας ναζί". Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Δυστυχώς επτωχεύσαμε

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά ο Σαμαράς πιο πολλά έκανε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις από τον Αλεξάκη

Σωστοί

Οι Πολωνοί εχουνε απόλυτο δίκιο . Από τη στιγμή που οι Γερμανοί σκάνε τρισεκατομμύρια στους Εβραίους για το "ολοκαυτωμα" . Δικαιούνται και αυτοί . Περισσότερα χάσανε αντικειμενικά - όπως και οι Ρώσοι και οι Έλληνες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elbetia_1

Η ελβετική κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική επιδρομή στη Συρία και ανακοίνωσε πως μετριάζει τις κυρώσεις στη χώρα, για να επιτρέψει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτεί, να εκπληρώσουν, χωρίς πρόβλημα, τον σκοπό τους

000_1LH14P

Την ίδια ώρα, τμήματα του συριακού στρατού εισέβαλαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα - Παρά τις προηγούμενες αρνήσεις, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν θα δει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και τον Μάικ Πομπέο

pompeo

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε τη σημασία που έχει η «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφή με τον Ερντογάν, ώστε να «βρεθεί μια λύση για τη Συρία και να μην προκύψει ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας»

17951978

Ο 93χρονος θα δικαστεί στο Αμβούργο, καθώς κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία 5.230 ατόμων – Ήταν φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, που δημιούργησαν οι Ναζί στην Πολωνία

3