Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Με στόχο την ειρήνη και την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ο νικητής των πρόωρων προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ και την Κίνα για την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο κεντροαριστερός φιλελεύθερος πολιτικός Μουν Τζάε-Ιν είναι ο νικητής των πρόωρων προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα, μετά την καθαίρεση της κεντροδεξιάς προέδρου Παρκ Γκουν Χιε, η οποία είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αμέσως μετά την εκλογή του, έδειξε ότι δεν θα ακολουθήσει την σκληρή γραμμή των προκατόχων του στις σχέσεις με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αλλά θα εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή και την αποκλιμάκωση της έντασης.
Κλείσιμο

Μιλώντας στη Βουλή, μετά τον ορκωμοσία για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος δήλωσε:
«Θα κινηθώ γρήγορα για να επιλύσω την κρίση στην εθνική ασφάλεια. Είμαι πρόθυμος να ταξιδέψω οπουδήποτε για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αν χρειαστεί. Θα πετάξω αμέσως στην Ουάσιγκτον, θα πάω στο Πεκίνο και στο Τόκιο. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πάω και στην Πιονγκγιάνγκ».



Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε ότι σκοπεύει να έχει μια «ειλικρινή διαπραγμάτευση» με τις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρόσφατη ανάπτυξη του εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος «THAAD» (Terminal High Altitude Area Defense) στο νοτιοκορεατικό έδαφος, το οποίο αποτελεί την απάντηση των ΗΠΑ στην κλιμακούμενη απειλή από την αναβάθμιση του πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Το THAAD εγκαταστάθηκε σε επαρχία της Νότιας Κορέας μερικές εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης και ο Μουν Τζάε-Ιν έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το θέμα αυτής της εγκατάστασης, καθώς το Πεκίνο τον προέτρεψε να το καταργήσει με την αιτιολογία ότι το ισχυρό του ραντάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει τους πυραύλους του.

Ο 64χρονος πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα πρέπει βέβαια πρώτα «να διευθετήσει τα του οίκου του». Δηλαδή, να ορίσει νέο πρωθυπουργό τον οποίο θα πρέπει να εγκρίνει στη συνέχεια το κοινοβούλιο και να εργαστεί για την πολιτική σταθερότητα, μετά από μήνες αβεβαιότητας και με προσωρινό πρόεδρο, εξαιτίας της καθαίρεσης της προέδρου Παρκ Γκουν Χιε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης