Ζήτημα γενοκτονίας των Γεζίντι θέτουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις

Ζήτημα γενοκτονίας των Γεζίντι θέτουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις

Ζητούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών

Ζήτημα γενοκτονίας των Γεζίντι θέτουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις
Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Γεζίντι του βόρειου Ιράκ ζήτησαν σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των ανθρώπων αυτών από το Ισλαμικό Κράτος, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές για γενοκτονία και σεξουαλική δουλεία.

Οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν στην εισαγγελία έγγραφα που δείχνουν ότι "το ΙΚ διέπραξε συστηματικά ακρότητες που ισοδυναμούν με γενοκτονία και τα εγκλήματα αυτά είναι της αρμοδιότητας του ΔΠΔ", όπως είπε ο Μουράντ Ισμαέλ, της οργάνωσης Yazda. Ο Ισμαέλ ταξίδεψε από το Χιούστον των ΗΠΑ μέχρι τη Χάγη για να καταθέσει το αίτημά του.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι το ΙΚ διέπραξε εγκλήματα "ανείπωτης βιαιότητας", όπως μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς και βασανιστήρια. Σημείωσε όμως δεν μπορεί να ερευνήσει το θέμα καθώς ούτε το Ιράκ, ούτε η Συρία είναι κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Κλείσιμο
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ωστόσο ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε έρευνα και σε διώξεις επειδή τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από ξένους μαχητές του ΙΚ που είναι υπήκοοι κρατών τα οποία μετέχουν στο ΔΠΔ. Για τον λόγο αυτό, παρέδωσαν και έναν κατάλογο με 20 ονόματα τζιχαντιστών.

Οι Γεζίντι δεν είναι ούτε Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι. Μιλούν μια κουρδική διάλεκτο και είναι πιστοί μιας προϊσλαμικής θρησκείας που εν μέρει βασίζεται στον ζωροαστρισμό. Το ΙΚ τους θεωρεί "αιρετικούς πολυθεϊστές". Η μειονότητα αυτή υπέστη διώξεις από τους τζιχαντιστές που κατέκτησαν μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014. Για να γλιτώσουν, δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι κατέφυγαν στην κορυφή του όρους Σιντζάρ, χωρίς νερό και τροφή, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνδρες σφαγιάστηκαν, γυναίκες απήχθησαν και ορισμένες έγιναν σκλάβες των τζιχαντιστών. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται από τις δύο μκο ως "προσπάθεια γενοκτονίας".

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, περισσότεροι από 5.800 Γεζίντι απήχθησαν και μόνο οι 2.000 από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν. Περίπου 1.280 σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του ΙΚ, 280 πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες και 841 αγνοούνται ακόμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης