Τουρκία: Κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών για να προστατεύσουν τη νοθεία στις εκλογές

Τουρκία: Κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών για να προστατεύσουν τη νοθεία στις εκλογές

Στις φετινές προεδρικές εκλογές, το κίνημα του Σετράν Τσελεμπί, αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει 70.000 εθελοντές σε 162 πόλεις

Τουρκία: Κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών για να προστατεύσουν τη νοθεία στις εκλογές
Ομάδα Τούρκων κινητοποιεί χιλιάδες εθελοντές - επιτηρητές με στόχο να αποτραπούν παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη γείτονα χώρα την Κυριακή. Η ομάδα με το όνομα «Στην ψήφο και παραπέρα» και ηγέτη τον 32χρονο Σετράν Τσελεμπί σηκώνει τα μανίκια ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στο «Σουλτάνο του Βοσπόρου» και πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τσελεμπί δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο κατά του Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

Τις τελευταίες μέρες, η ομάδα του «οργώνει» την τουρκική επικράτεια για να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για τα δικαιώματά τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ομάδα του χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος από δωρεές και εισφορές μελών αλλά υποστηρίζεται από τα προξενεία Σουηδίας και Ολλανδίας. Την Κυριακή, η ομάδα θα επιβλέψει την εκλογική διαδικασία κυρίως στα ανατολικά της χώρας, όπου είναι έντονη η παρουσία του κουρδικού στοιχείου. 

Κλείσιμο
«Σε όλη την επικράτεια, ισχυρότερος κίνδυνος για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά το κουρδικό HDP. Οπότε στην πρώτη γραμμή των εκλογικών τμημάτων που κάθε κόμμα θα ήθελε να επηρεάσει το αποτέλεσμα βρίσκονται οι περιφέρειες όπου το κουρδικό κόμμα έχει ισχυρότερη απήχηση», εξηγεί ο Τσελεμπί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει μόνο σε αντιπροσώπους κομμάτων ή υποψηφίους να επιτηρούν το αδιάβλητο της διαδικασίας και για το λόγο αυτό, η ομάδα του Σετράν Τσελεμπί βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκλογικά τμήματα.  

Σύμφωνα με τον Τσελεμπί, το κίνημα βρίσκεται σε συνεννόηση με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τσελεμπί δηλώνει ς αισιόδοξος πως χιλιάδες μέλη του θα βρίσκονται την Κυριακή πάνω από την κάλπη, και κυρίως στα νοτιοανατολικά.

Στις περσινές προεδρικές εκλογές, το κίνημά του είχε ισχυρή παρουσία σε έξι πόλεις της Τουρκίας. Φέτος, η ομάδα έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει 70.000 εθελοντές σε 162 πόλεις.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης