Αυστραλία: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στα Γαλάζια Όρη

Αυστραλία: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στα Γαλάζια Όρη

Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας μαίνονται ακόμη 73 πυρκαγιές και οι μισές από αυτές παραμένουν ανεξέλεγκτες.ν,

Αυστραλία: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στα Γαλάζια Όρη
Χιλιάδες κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στα Γαλάζια Όρη της Νέας Νότιας Ουαλίας για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα, άρχισαν να επιστρέφουν στις εστίες τους αφού ο άμεσος κίνδυνος απετράπη.

Οι πυρκαγιές, η περίμετρος των οποίων συνολικά φτάνει τα 1.600 χιλιόμετρα, έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 210 σπίτια και έχουν κάψει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα στην περιοχή των Γαλάζιων Ορέων, που απέχει 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Σίδνεϊ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και τα ξερά δέντρα, που αποτελούν ιδανικό προσάναμμα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που δύσκολα αντιμετωπίζεται, προειδοποίησε ο αρχηγός των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης των αγροτικών περιοχών, Σέιν Φιτζσίμονς. Μολονότι οι 1500 πυροσβέστες και εθελοντές, υποστηριζόμενοι από 84 πυροσβεστικά αεροσκάφη, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, η φωτιά μπορεί να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο για πολλές εβδομάδες.

"Είναι ασφαλές (για τους κατοίκους) να επιστρέψουν απόψε στα σπίτια τους γιατί ο κίνδυνος αποτράπηκε", πρόσθεσε ο Φιτζσίμονς.

Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας μαίνονται ακόμη 73 πυρκαγιές και οι μισές από αυτές παραμένουν ανεξέλεγκτες.
Κλείσιμο

Στα Γαλάζια Όρη οι δρόμοι ξανάνοιξαν ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι ενώ δόθηκε το πράσινο φως να επαναλειτουργήσουν και τα σχολεία. Οι ασθενείς που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα κοντά στο Σίδνεϊ αναμένεται επίσης ότι θα επιστρέψουν.

Προς το παρόν πάντως οι αρχές δεν επιτρέπουν στους τουρίστες να περιηγούνται στα Γαλάζια Όρη.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν εξάλλου ότι για μία από τις πυρκαγιές, που έκαψε ολοσχερώς τρία σπίτια και 500.000 στρέμματα, ευθύνονται στρατιώτες οι οποίοι έκαναν εκπαιδευτική άσκηση με εκρηκτικές ύλες. Κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει ότι άκουσαν εκρήξεις λίγα λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, την περασμένη εβδομάδα. "Μίλησα με το υπουργείο Άμυνας για το θέμα", είπε ο Φιτζσίμονς, επιβεβαιώνοντας ότι από την έρευνα που έγινε συμπεραίνεται πως "η φωτιά ήταν αποτέλεσμα των εκρήξεων" στο πεδίο βολής του στρατού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης