ΗΠΑ - Κίνα: Άγνωστο τι θα γίνει με τις σπάνιες γαίες παρά τη συμφωνία

ΗΠΑ - Κίνα: Άγνωστο τι θα γίνει με τις σπάνιες γαίες παρά τη συμφωνία

Η Κίνα δεσμεύθηκε να αναστείλει αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό

ΗΠΑ - Κίνα: Άγνωστο τι θα γίνει με τις σπάνιες γαίες παρά τη συμφωνία
Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή στη Γενεύη, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη ως την Τετάρτη.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%.

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.

Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.

Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα σκαριά μπόνους συνέπειας για χιλιάδες φορολογούμενους - Τι θα κερδίζουν από το φορολογικό «λευκό μητρώο»

Έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο 4χρονου στη Νέδα - «Έπεσε από ύψος 25 μέτρων στο ποτάμι»

Τι κρύβει η πρόταση Πούτιν για την Ουκρανία: Η νέα «ντρίπλα» της Μόσχας και τα περιθώρια που στενεύουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης